avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cesiune drepturi succesorale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cesiune drepturi succesorale

Buna ziua, va solicit ajutorul intr-o problema: as dori sa inchei un contract de cesiune a drepturilor succesorale ale tatalui meu ( bunica a decedat, insa succesiunea nu a fost dezbatuta), insa am cateva nelamuriri: in urma acestui act eu ma voi prezenta la dezbaterea mostenirii ( la notariat sau in instanta)? si voi deveni in final propietar asupra cotei ce ii revine tatalui meu? Mentionez ca bunica a decedat in 2004, sunt doi mostenitori, doi frati, detin titlu de propietate, certif de nastere ce dovedesc calitatea de mostenitor .
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 11:22, 17 Iulie 2010
Fratele vitreg, dupa decesul tatalui dvs., in calitate de mostenitor rezervatar, ar putea solicita reductiunea liberalitatilor excesive, printre care se numara si donatia.

Daca platiti un pret pt cesiune, se aplica regulile de la vanzare-cumparare si fratele nu va avea castig de cauza.
Daca nu platiti nici un pret, se aplica regulile de la donatie si fratele are sanse.

In legatura cu bunurile provenite din mostenirea bunicii, din pacate vor fi bunuri comune din casnicia cu actualul sot, deci, intr-un eventual partaj vor intra in masa partajabila, pt ca ati platit un pret. Nu sunt mostenite, sunt cumparate.
Daca nu platiti ( deci este donatie) bunurile vor fi ale dvs. proprii si nu vor intra in masa partajabila.

Deci, orice act ati face, fratele dvs. sau sotul poate beneficia la un moment dat.
Dvs. alegeti care dintre ei.

Sau nu mai luati drepturile de la tatal dvs., asteptand sa mai treaca timpul si, cine stie...

Edit later: intre timp mi-a venit o idee, tatal sa va doneze drepturile cu scutire de raport. Intrebati notarul daca se poate. Astfel raman bunuri proprii si nici fratele nu poate cere reductiunea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Iulie 2010
Ana-Maria Dutescu, Avocat
Multumesc pentru atentie. in acest caz insa ce se va intampla cu rezerva succesorala, de care fratele meu ar trebui totusi sa beneficieze? hmm...voi intreba bineinteles si la notar.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Iulie 2010
melisa1, utilizator
Fratele va beneficia de rezerva din masa succesorala, adica din bunurile pe care le lasa tatal dvs.
Daca donatia e cu scutire de raport nu va putea cere sa revina in masa succesorala bunurile care fac obiectul acestei donatii.

Tot o sa culeaga, dar nu si din donatia asta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de donație la masa succesorală Carla20 Carla20 Bună ziua! Bunicii mei și-au dorit ca apartamentul pe care îl dețin să-mi rămână mie, motiv pentru care au încheiat un contract de donație cu mine, ... (vezi toată discuția)
Succesiune,mostenire...? edithloprich edithloprich Buna seara, Am o problema in legatura cu mostenirea unui imobil al bunici mele.In urma cu 6 ani bunica a facut un act de donatie al imobilului fiului ei ... (vezi toată discuția)
Succesiune victor_2013 victor_2013 Buna seara, Tatal meu a decedat, luna trecuta. El a fost casatorit de doua ori prima data cu mama mea din care a divortat in 1995, iar la partaj a plecat cu ... (vezi toată discuția)