avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... clauze contractuale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

clauze contractuale

In afara de clauzele de confidentialitate,neconcurenta,mobilitate,etc.,enumerate in Codul Muncii,angajatorul mai poate insera in contract alte clauze,prin care sa interzica angajatului,dupa incetarea contractului de munca,sa lucreze la alte societati concurente (cu acelasi profil de activitate) o perioada de timp?
Cel mai recent răspuns: worker , utilizator 21:29, 10 Noiembrie 2007
Da.



In afara de clauzele de confidentialitate,neconcurenta,mobilitate,etc.,enumerate in Codul Muncii,angajatorul mai poate insera in contract alte clauze,prin care sa interzica angajatului,dupa incetarea contractului de munca,sa lucreze la alte societati concurente (cu acelasi profil de activitate) o perioada de timp?


Art. 21. – “(1) La incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta. (Legea nr. 371/2005)
(2) Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.
(3) Indemnizatia datorata salariatului nu are natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca.
(4) Indemnizatia de neconcurenta reprezinta o cheltuiala efectuata de angajator, este deductibila la calculul profitului impozabil si se impoziteaza la persoana fizica beneficiara, potrivit legii”. (O.U.G. nr. 65/2005)

Art. 22. – “(1) Clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.
(2) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile in cazurile in care incetarea contractului individual de munca s-a produs de drept, cu exceptia cazurilor prevazute la articolul 56 lit. d), f), g), h) si j), ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana salariatului.″ (O.U.G. nr. 65/2005)


clauzele care restrang anumite drepturi sunt de stricta intrepretare si deci interzicerea pritr-o clauza unui salariat sa lucreze in domeniul din care pleaca se face doar conform codului muncii prin clauza de neconcurenta care are si o limita deja impusa ce nu poate fi depasita, si nu poate sa conduca la imposibilitatea practicarii profesiei.

Sunt angajat cu contract de munca pe o perioada de 3 ani, cu clauza ca daca plec mai devreme platesc o anumita suma de bani+ despagubiri angajatorului, pentru o formare profesionala la care am participat - nu neaparat ca asa am vrut, ci pt ca asa trebuia.
Intrebarea mea este, ma pot da in judecata daca plec de la ei mai devreme de 3 ani?
Si daca da, ce sanse au ca sa castige procesul?
Este legal acest tip de contract??
Multumesc anticipat.

Legiuitorul spune in Codul Muncii ca pentru o formare profesionala de 60 de zile cu scoaterea din activitate, angajatul este obligat sa nu paraseasca firma respectiva timp de cel putin 3 ani. Deci, repet pentru 60 de zile, cel putin 3 ani. Cu si guranta ca ei nu te vor da in judecata daca pleci mai devreme de 3 ani. Dar ar avea posibilitatea si suportul legal sa o faca. Ar trebui sa fii mai explicit daca vrei sa fii informat mai bine. Concret: cat a durat formarea, cand ai semnat actul aditional, cu ce data este semnat actul aditional si multe alte chestii de genu asta. Daca ei nu ti-au dat sa semnezi actul aditional inainte de formarea profesionala, poti refuza sa il mai semnezi si ei nu iti pot face nimik. Nu te pot de afara, pentru ca tu nu refuzi semnarea actul aditional ci refuzi forma in care ti-a fost prezentat. Subiectul este foarte vast. Problemele difera de la un caz la altul. De aceea trebuie sa fii mai clar...Sper ca nu te-am bagat si mai tare in ceata...
Si eu am fost de acord sa semnez un astfel de contract cu o perioada minima de sedere de 2 ani si nenumarate clauze de confidentialitate, de neconcurenta etc. Problema mea nu a venit din aceste clauze insa, cu care as fi fost complet de acord in ideea ca imi doream sa lucrez in acea societate. Problema mea vine de la curiozitate cred. Mai in detaliu, am trecut de interviuri si de teste, mi s-a spus ca e ok, lunea trecuta m-am prezentat la birou dupa ce le-am dat actele necesare incheierii contractului de munca. Mi s-a repartizat birou, calculator, adresa de mail, toate cele. Timp de o saptamana am fost la birou facand lucruri marunte ca sa imi ocup timpul pana cand as fi inceput trainingul necesar sa intru serios in paine... Iar vineri pe la ora 14 a venit o colega cu contractul si clauzele respective sa le semnez(erau deja semnate de director). Le-am semnat si am indraznit sa intreb 2 lucruri: 1. pe cartea de munca mi-ar fi trecut 700 salariu desi mi s-a spus ca voi primi 1000 si am intrebat daca restul de 300 lei vor fi trecuti in vreo forma sau alta pe cartea ne munca (indemnizatii, sporuri etc); 2. daca exista vreun spor de conficentialitate. Respectiva colega a spus ca nu tie despre spor de confidentialitate, dar ca cei 300 lei nu vor fi trecuti caci provin din alte surse. Apoi a plecat vesela cu actele semnate. Insa cu 20 min inainte de incheierea programului, a venit aceeasi colega cu aceleasi acte semnate, m-a chemat in sala de sedinta si mi-a anulat contractul in fata spunand ca dupa ce a dat raportul conducerii (adica directorului) cu privire la discutia noastra si implicit la intrebarile mele, conducerea a ajuns la concluzia ca nu sunt potrivita pentru post (agent turism) si a luat decizia sa anuleze actele. Am incercat sa aflu un motiv concret de la ea, insa nu a putut decat sa spuna ca mai mult nu-mi poate spune si ca ma asteapta sa-mi strang lucrurile dupa care m-a escortat pana la usa.
As vrea sa aflu daca pot face vreo plangere la ITM care sa fie si fondata in urma acestei intamplari atat de ciudate. Nu am fost platita pentru aceasta saptamana, am incercat sa mai aflu azi la telefon cate ceva, insa mi s-a raspuns la fel, ca nu mi se datoreaza nicio explicatie.

Alte discuții în legătură

Din nou act aditional formare profesionala marrona marrona Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu sfaturi. Recunosc ca acest subiect nu este nou pe forum, dar raspunsurile date nu m-au multumit total. Situatia este ... (vezi toată discuția)
Obligatia de a ramane la un loc de munca 6 luni cris2279 cris2279 Buna ziua, Am o intrebare: este legal ca un salariat sa fie obligat sa ramana la locul de munca unde a fost angajat (dupa trainig-ul efectuat) timp de 6 luni? ... (vezi toată discuția)
Neconcurenta angel_3ro angel_3ro daca am lucrat la o firma care facea softuri, si vreau sa plec la unul din clienti, pot fi actionata in justitie pe motiv ca pot diculga secrete de servici? (vezi toată discuția)