Buna seara.Am o intrebare cat poate dura si cum pot afla daca mai sunt urmarit penal daca in luna aprilie sa depus o plangere la politie am fost chemat la declarati am predat acte doveditoare ca nu am gresit cu nimic dar pana la ora actuala nu stiu nimic cum pot afla ?#-o
Va puteti interesa la politie de stadiul dosarului dvs. O umrarire penala poate dura o perioada de timp, mai ales in cazurile in care infractiunile sunt cu un pericol social redus, cum sunt cele la care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila.
Te poti interesa direct la unitatea de politie la care ai fost chemat pentru audiere, solicitand stadiul cercetarilor in dosarul respectiv sau la unitatea de parchet teritoriala, pentru ca toate plangerile penale, indiferent ca sunt depuse la politie sau la parchet, sunt inregistrate la parchet, conform regulilor de inregistrare sub numar unic si procurorul este cel care conduce si controleaza nemijlocit activitatea de urmarire penala a politiei judiciare ...conform art.218 din Codul de Procedura penala.
Dar esti sigur ca esti urmarit penal? adica ti s- a adus la cunostinta in ce calitate ai fost audiat: de faptuitor, de invinuit sau de inculpat?
Este posibil ca, in cazul plangerii depuse la politie, sa se efectueze doar acte premergatoare,conf.art.224 din Cod de Procedura Penala, ceea ce inseamna ca inca nu s-a inceput urmarirea penala impotriva ta!
In pricipiu, urmarirea penala dureaza de la data inceperii pana la data la care procurorul intocmeste rechizitoriul si dispune trimiterea in judecata ( art.262, pct 1, lit.a, b C.p.p) sau pana la data la care procurorul dispune, prin ordonanta: clasarea, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale(art. 262 pct.2 C.p.p) .
Durata urmaririi penale, exprimata in unitati de timp, nu este prevazuta in mod expres in actele normative, dar ar fi indicat, in anumite conditii, de ex. in cauzele in care exista arestat preventiv, sa fie finalizata in maxim 180 zile.