avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... schimbare nume si prenume pe cale administrativa
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

schimbare nume si prenume pe cale administrativa

Buna ziua,

prin natura studiilor mele superioare am colaborat si colaborez cu edituri/reviste si site-uri , care mi-au publicat lucrarile sub pseudonim (nume + prenume). Doresc sa-mi schimb numele si prenumele real cu pseudonimul utilizat . Conform OG nr. 41/2003, litera b, as avea voie sa solicit acest lucru , dar nu inteleg la ce se refera urmatorul fragment " cand persoana in cauza a folosit, in exercitarea profesiei, numele pe care doreste sa il obtina, facand dovada cu privire la aceasta, precum si asupra faptului ca este cunoscuta in societate sub acest nume ", mai exact cum se face dovada ? :rtfm:Ce anume trebuie sa anexez la dosar? O lista cu lucrarile publicate sub pseudonim? Sa anexez declaratii ale cunoscutilor precum ca ei stiu ca eu sunt persoana care se foloseste de pseudonimul acela? :help: . As dori niste sfaturi care sa ma poata indruma catre o rezolvare sigura a solicitarii mele (nu va imaginati totusi ca am o activitate literara precum Marin Preda ... :D ). Mentionez ca celelalte demersuri sunt deja facute, dar mai trebuie sa depun si aceste "dovezi". Va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: DanDaniel , utilizator 10:56, 21 Iulie 2010
intuiesti bine ce anume iti trebuie, acele declarati ale cunoscutilor pot fi date la notar,,,iar celelalte dovazi le poti face singura,
Depinde ce intelegeti prin sintagma cunoscuta in societate cu acest nume.
Definiti societatea ca fiind numai cercul dvs. de cunostinte/prieteni sau ati aparut si la posturi de televiziune, in interviuri etc. cu acest nume?
DanDaniel a scris:

Depinde ce intelegeti prin sintagma cunoscuta in societate cu acest nume.
Definiti societatea ca fiind numai cercul dvs. de cunostinte/prieteni sau ati aparut si la posturi de televiziune, in interviuri etc. cu acest nume?

Stimate domn,

dupa cum ati citit deja in mesajul meu , aceasta era si intrebarea mea... Dumneavoastra nu ma ajutati cu nimic , daca la intrebarea mea imi raspundeti cu aceiasi intrebare :sorry:.... Nu am si nu voi avea niciodata o activitate literara precum Marin Preda, Mircea Eliade , Eugen Simion ..., deci nu am aparut la posturi de televiziune, in interviuri etc ... Asa cum am precizat , eu colaborez cu edituri/ reviste sau site-uri , iar tot ce scriu/traduc public sub pseudonim. Dumneavoastra ce intelegeti din paragraful urmator ... " cand persoana in cauza a folosit, in exercitarea profesiei, numele pe care doreste sa il obtina, facand dovada cu privire la aceasta, precum si asupra faptului ca este cunoscuta in societate sub acest nume " ??? Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 20 Iulie 2010
ContSters143925, utilizator

Dumneavoastra ce intelegeti din paragraful urmator ... " cand persoana in cauza a folosit, in exercitarea profesiei, numele pe care doreste sa il obtina, facand dovada cu privire la aceasta, precum si asupra faptului ca este cunoscuta in societate sub acest nume " ??? Va multumesc.

Inteleg ca nu numai ca trebuie sa aduceti dovezi ca ati folosit un alt nume in publicatiile dvs. (ceea ce inteleg ca nu e deloc dificil) dar si faptul ca sunteti cunoscuta cu acest nume in societate. Un autor poate foarte bine sa publice sub pseudonim dar asta nu inseamna obligatoriu ca e si cunoscut in societate cu acest nume. Intrebarea pe care am scris-o in mesajul precedent este exact pe ideea asta: da, inteleg ca puteti aduce dovezi ca ati publicat carti cu alt nume decat al dvs. dar in societate (si aici ma intreb daca definim societatea ca fiind doar cercul de rude si prieteni sau si oamenii care nu va cunosc dar care iau contact cu opera dvs.) sunteti cunoscuta cu numele acesta ? Practic in fraza citata vad doua conditii de indeplinit: ati publicat sub numele acesta SI sunteti cunoscuta in societate cu acest pseudonim. Cred ca intentia celor care au pus aceste conditii a fost sa se evite ca doar utilizarea unui pseudonim sa acorde dreptul de a schimba numele. Ca tot e mare agitatie acum pe tema Madalina Manole mi se pare relevanta situatia numelui ei: Magdalena Anca nu spune mai nimic majoritatii populatiei. Ea a cantat si s-a prezentat ca fiind Madalina Manole.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea numelui pe cale administrativa Auburn Auburn Doresc sa imi schimb pe cale administrativa numele de familie, intrucat, in decursul ultimilor ani am facut uz de un pseudonim literar in semnarea diferitor ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui shiraz1912 shiraz1912 Cum pot sa dovedesc folosirea unui pseudonim pentru schimbarea numelui de familie? (vezi toată discuția)
Adaugare nume dupa casatorie webdare webdare Buna ziua! Sunt recent casatorita si mi-am schimbat recent numele cu cel al sotului! As vrea ca la numele meu sa adaug si numele meu dinainte de casatorie! As ... (vezi toată discuția)