avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Prima de nastere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Prima de nastere

Buna ziua!
Fiti amabili sa ma ajutati si pe mine .Am o nelamurire .
Am nascut in 22 aprilie si am depus si eu actele pentru a primi prima de nastere de la angajator(lucrez in invatamant).De mioment s-a spus ca nu sunt bani , deci slabe sanse sa primesc , iar eu am renuntat.In data de 12 iulie am revenit la scoala cu hartiile pentru a cere un nr. de inregistrare si un raspuns pentru cererea mea pentru a putea merge mai departe cu ele , respectiv la Sindicatul Liber din Invatamant .Cererea pe acre am completat-o arata asa :

CERERE pentru acordarea primei de naştere

Doamnă/Domnule Director

Subsemnata/Subsemnatul ____________________________, încadrat(ă) la __________________________________ pe funcţia de _____________________, în conformitate cu prevederile art. 35 alin. (4) lit. g) din Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivelul Inspectoratului ªcolar Judeţean coroborate cu dispoziţiile art. 50 alin. (12) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificările şi completările ulterioare, vă rog să îmi aprobaţi plata primei de naştere în cuantum de două salarii de bază.
Anexez prezentei următoarele documente justificative: copie act de identitate, copie certificat de naştere copil, copie certificat de căsătorie (dacă este cazul).

Data _____________

Numele în clar __________
Semnătura_____________

Către Consiliul de administraţie al __________________________________
(unitatea de învăţământ)

De data aceasta mi s-a prezentat LEGEA 118(ART. 9) /2010 CARE VORBESTE DESPRE RETRAGEREA UNOR INDEMNIZATII SI AJUTOARE LEGATE DE PENSIONARE , DAR NU POMENESTE NIMIC DESPRE PRIMA DE NASTERE .
vA ROG MULT SA MA LAMURITI IN ACEASTA PROBLEMA DIN PUNCTUL DE VEDERE AL LEGII .dORESC SA CUNOSC VARIANTA LEGALA .
VA MULTUMESC ANTICIPAT .
Cu profunda recunostinta , Simona Maris
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:57, 7 Aprilie 2011
Dreptul de a benefica de acest ajutor pentru nastere s-a nascut la data nasterii copilului , iar prevederile legii nr.118/2010 au intrat in vigoare la data de 03.07.2010.
Prin urmare, avand in vedere ca legea nu retroactiveaza, beneficiati de prima de nastere.
Buna ziua,

Sunt profesoara si am nascut in februarie 2011. Vroiam sa stiu daca se mai acorda prima de nastere de catre angajator conform noului Cod al muncii. Multumesc
Ultima modificare: Joi, 7 Aprilie 2011
anka_sb, utilizator
anka_sb a scris:

Buna ziua,

Sunt profesoara si am nascut in data de 18 februarie 2011. Vroiam sa stiu daca se mai acorda prima de nastere de catre angajator conform noului Cod al muncii. Multumesc

1. Nu exista niciun nou Cod al Muncii.
2. Codul Muncii nu reglementeaza asa ceva ... poate in CCM la nivel de ramura invatamant sa fie reglementata acordarea acestui ajutor de nastere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prima de nastere 2010 sau 2011!!!!!!! floryyy20042003 floryyy20042003 Buna ziua Am si eu o mare nelamurire cu acea prima de nastere care se acorda angajatului de la locul de munca...eu am nascut in anul 2010 pe 1 februarie .... ... (vezi toată discuția)
Salariu mediu pe unitate miculescutatiana miculescutatiana Buna ziua As avea o intrebare legata de acordarea salariului mediu pe unitate in conditiile in care lucrez in invatamant si am nascut pe 31 august ... (vezi toată discuția)
Isj refuza plata ajutorului pentru nastere sce76 sce76 Atasez raspunsul ISJului la cererea mea, rugandu-va sa-mi talmaciti spusele lor: \\"Acest ajutor este cuprins in CCMUN INVATAMANT,, art.36(5), litera f.Tot ... (vezi toată discuția)