avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... nelamurire privind concedierea
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

nelamurire privind concedierea

vreau sa mai mentionez ca sotul are contract de munca de 8 ore pe zi,40 de ore pe saptamana dar el depasea cu nmult acest orar.cele 40 de ore el le facea cam in trei zile.cu toate cu lucra chiar si 6 zile pe saptamana.se poate dovedi cu foi de parcurs.
Ultima modificare: Luni, 19 Iulie 2010
marcmihaela, utilizator
Cel mai recent răspuns: marcmihaela , utilizator 17:38, 19 Iulie 2010
Nimeni nu poate fi obligat sa demisioneze.
Daca societatea face restructurari, va informa angajatul, îi va da o perioada de preaviz (20 de zile) si ii va desface contractul de munca conform legii (art. 65 (1) din Codul muncii). In acest fel angajatul are dreptul la un salariu compensator (conform Contractului colectiv de munca la nivel national) si isi poate face formalitatile pentru somaj (bineînteles, daca sunt indeplinite contitiile cerute pentru plata indemnizatiei de somaj).
bun am inteles.dar in cazul in care nu ii dau ei perioada de preaviz ci il pune pe el sa faca acest lucru adica cu alte cuvinte sa isi dea demisia cum se poate proceda ?
Întrucât termenul de preaviz în cazul demisiei este prevăzut de lege în favoarea angajatorului, numai acesta poate renunţa la beneficiul lui.
Preavizul operează în virtutea legii, chiar dacă nu a fost menţionat de salariat în demisia sa.

nu la asta exact m-am referit.am vrut sa spun ca nu stie inca daca firma il concediaza sau il obliga sa isi dea demisia cu preaviz.
1. Initiativa concedierii o are angajatorul, prin urmare sotul dvs nu poate decat sa astepte instiintarea de preaviz din partea angajatorului.

2. In cazul demisiei, initiativa incetarii c.i.m. o are salariatul deoarece demisia este actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.

3. Daca isi va da demisia nu va beneficia de somaj.

Alte discuții în legătură

Somaj sau demisie Florentina85 Florentina85 Salut.Am si eu o intrebare si sper sa fiu cat mai explicita.L mine la firma s-au facut restructurari si astfel s-au trimis in somaj mai multi angajati...eu am ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz (neindeplinirea obligatiilor contractuale) nae2012 nae2012 Buna seara. As vrea sa menisionez fara preaviz invocand neexecutarea obligatiilor contractuale de catre angajator pe motiv ca in contract scrie ca voi ... (vezi toată discuția)
Te poate obliga sa muncesti la un anumit program? Alina-Manuela Alina-Manuela Am o prietena care lucreaza 7 ore pe zi de luni pana vineri,iar 2 sambete din luna 12 ore si 2 duminici din luna 8 ore.Acum,sefa de magazin vrea sa le schimbe ... (vezi toată discuția)