avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1034 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Te poate obliga sa muncesti la un anumit program?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Te poate obliga sa muncesti la un anumit program?

Am o prietena care lucreaza 7 ore pe zi de luni pana vineri,iar 2 sambete din luna 12 ore si 2 duminici din luna 8 ore.Acum,sefa de magazin vrea sa le schimbe programul si sa munceasca o zi una o zi alta,aia insemnand 14 ore intr-o zi si urmatoarea zi libera.In contractul de munca scrie ca lucreaza 8 ore pe zi 40 de ore pe saptamana.Ele vor sa lucreze asa cum lucreaza acum,in doua schimburi,deoarece au familie si copii si nu se pot descurca daca lucreaza o zi intreaga,chiar daca cealalta zi sunt acasa,insa sefa nici nu vrea sa auda asa ceva."Cui nu-i convine,e liber sa plece,vine altul in loc!",asa zice ea mereu.M-au rugat sa va intreb ce ar putea sa faca sa ramana la programul actual.Va multumesc anticipat pt raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:30, 19 Martie 2014
Buna ziua,
Modul cum sunt "aranjate" orele de program in timpul saptamanii este apanajul angajatorului daca nu incalca prevederile codului muncii in privinta numarului legal de ore saptamanal. El trebuie adus la cunostinta angajatului prin semnarea unui act aditional la CM.
daca angajatul nu este deacord cu asta ............ nu semneaza actul aditional si isi cauta de lucru.
Pai ei incalca prevederile codului muncii,deoarece in contractul de munca scrie ca lucreaza 40 de ore pe saptamana,in schimb fetele lucreaza 55 de ore pe saptamana.In schimb,ei vor sa le schimbe programul la 14 ore pe zi si angajatorul e constient ca fetele nu-si permit sa lucreze la un program asa de lung.Ce ar putea face in acest sens?
Prin urmare, se poate face o sesizare la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare se vai specifica datele de identitate ale petentului , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca .
De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimentare, neacordarea reapausului saptamanal, nerespectarea timpului de munca etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere pentru absență nemotivată. bună ziua. am lipsit ... Cami90 Cami90 Concediere pentru absență nemotivată. Bună ziua. Am lipsit de la serviciu sâmbătă, pe 31 decembrie, iar acum angajatorul vrea să mă dea afară. Este ... (vezi toată discuția)
Buna seara ce mi se poate intampla daca refuz sa lucrez 12 ore ... matiuta matiuta Buna seara Ce mi se poate intampla daca refuz sa lucrez 12 ore cu 24,adica o zi cu o zi in conditiile in care in contractul meu de munca scrie ca programul ... (vezi toată discuția)
E legal următorul program: o săptămână de luni până sâmbătă ... Loredana080 Loredana080 E legal următorul program: o săptămână de luni până sâmbătă inclusiv de la 8 la 14; următoarea săptămână de luni până vineri de la 12 la 19? ... (vezi toată discuția)