avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Program de 4 ore si apoi disponibilizare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Program de 4 ore si apoi disponibilizare

Buna ziua....Am si eu o nelamurire.Firma la care lucrez se afla intr-o situatie financiara foarte proasta si ca atare s-a luat prima masura cea de micsorare a programului de lucru la 4 ore dar doar pentru 10 persoane momentan.S-a dat o decizie scrisa in acest sens pe care am semnato spund acolo ca protestez.Am protestat pentru ca nu mi se pare nrmal ca in firma sa mai existe pensionari si cei tineri sa plece acasa.Este o chestie de logica si de bun simt atata timp cat acel pensionar are un venit deja.Urma sa semnam si act aditional la decizia luata de ei iar eu nu am semnat acest act aditional.Mi-au spus ca voi fi disponibilizata la 1 septembrie.Intrebarea mea este:Ce se intampla daca eu nu am semnat acel act aditional si daca exista vreo lege in care se spune ca pensionarii trebuie sa plece primii?Multumesc pentru raspuns.:)[
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:35, 8 Septembrie 2010
Buna seara....Am facut un protest catre Consiliul Director in care am scris despre postul similar cu al meu care este ocupat de o pensionara platita cu norma intreaga ca si mine si in care am specificat art.din CCMUN si CCM al firmei.
Solicitarea mea in acest protest a fost sa se tina cont de legile in vigoare si art.mentionate din CCMUN si sa ma disponibilizeze cat mai repede sau persoana cu pensie sa fie inaintea mea data afara.Momentan nu am primit un raspuns la acest protest si nu am semnat nici actul aditionat pentru reducerea programului la 4 ore.Credeti ca am procedat corect cu protestul?Pot avea castig de cauza?Intentionez sa scriu un protest si la ITM...ar trebui intai sa astept raspunsul la acest protest facut de mine?Ce ma sfatuiti?Multumesc.
Asteptati sa primiti raspunsul de la conducere si (daca nu va este favorabil) apoi sesizati ITM, anexand si copie dupa acel raspuns.
Da...asa am sa fac.Voi posta si raspunsul aici.Multumesc.
Un angajat poate demisiona la zi si nu cu preaviz? Am fost in CO iar maine cand merg la servici as vrea sa imi dau demisia fara preaviz.Se poate?Multumesc.
1. Daca vreti sa plecati mai repede faceti o cerere de incetare a CIM cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii). Stabiliti, de comun acord cu abgajatorul data cand va inceteaza CIM.

2. Daca vreti sa demisionati iata ce spune Codul muncii:
Art. 79. - (1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

3. Model de notificare de demisie:
Catre,
S.C. ___________

Domnule Administrator,

Subsemnatul(a) ___________angajat(a) in functia/meseria _____
la ___________ , prin prezenta notificare va comunic incetarea contractului individual de munca prin demisie, conf. art. 79 ( ) din Codul muncii.
Perioada de preaviz de ____ zile calendaristice va decurge da la data prezentei pana la data de ________ , iar cu data de _______ inceteaza activitatea mea la S.C. _______________ .
Va rog sa procedati la intocmirea documentelor necesare pentru incetarea contractului individual de munca!
Data _________________ Semnatura ______________

Alte discuții în legătură

Demisie Dana Dav Dana Dav Suntem cativa angajati tesa intr-o firma, iar incepand cu luna august 2010 angajatorul ne obliga sa trecem la 4 ore(modificand C.I.M). Va rog sa ne ... (vezi toată discuția)
Art 55 b vladuro vladuro Buna Seara.Am si eu o mica problema va rog din suflet sa-mi raspundeti,maine la ora 07:00 trebuie sa iau decizia.Lucrez de 2 ani de zile la o firma si m-am ... (vezi toată discuția)
Am fost obligat sa-mi dau demisia, va rog sa ma ajutati cu un raspuns! Albert27 Albert27 Buna ziua, Firma la care lucrez in prezent a disponibilizat toate posturile din tara (post ce-l ocupam eu) si ne-au obligat sa ne dam demisiile cu acordul ... (vezi toată discuția)