avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 676 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Contract de credit cu beneficiar decedat
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Contract de credit cu beneficiar decedat

Buna ziua,

Am o intrebare.. intrebatoare si v-as fi tare recunoscatoare daca m-ati ajuta cu un raspuns: in 2007 tatal meu a contractat un imprumut de la una din firmele de gen de pe piata (nu e vb de o banca ci de o societate financiara)... suma nu e mare, insa nu despre assta vreau sa va vorbesc. Tatal meu decedeaza pe data de 6 iunie a.c. Noi aflam ulterior despre acest contract, in mom in care extrasul lunar ajunge la cutia postala. Descoperim ca pe acest contract exista o asigurare de deces. Sunam la firma, explicam situatia, ni se cer documente justificative pt intocmirea dosarului pt firma de asigurari. Pt acceptarea dosarului- mirare!- ni se cere plata restantelor ulterioare decesului! Mama plateste, depune dosarul despre care ni se spune ca exista posibilitatea de a nu fi aprobat. Sun la soc de asig. si aflu ca acea asigurare de deces este una de grup, si ca tatal meu a semnat o declaratie pe proprie rasspundere prin care se declara sanatos:)))).
La sf anului 2007 i se descopera o tumora pe plaman, este luat in evidenta la spitalul Sf Ioan. Moare in urma unui atac de cord- asta este specificat pe cerfit. constatator de deces.
İntrebarea mea este: in cazul in care dosarul nu este acceptat de casa de asig. si se va solicita plata in continuare a sumelor datorte, mama mea, mostenitor direct, poate renunta la mostenire (de fapt, nu exista masa succesorala, ei nefiind proprietarii nici unui bun.)si prin urmare se paote exonera astfel de orice obligatie de plata de pe urma tatalui meu?
Mi se pare o mare tampenie, eu sant corecta, dau de stire ca benef. contr. a murit si existand contr de asigurare, firma isi poate astfel recupera paguba- ei ma pun sa platesc rate restante inregistrate DUPA mom. decesului... As fi putut sa nu iau cunostinta de acest contract (mama nu mai locuieste la adresa indicata in datele contractuale)....

Va multumesc tare mult .
Cel mai recent răspuns: lizi13 , utilizator 11:06, 20 Iulie 2010
Mostenitorii (mama si fiica-dvs.) pot face o declaratie de acceptare sub beneficiu de inventar.
Banuiesc faptul ca daca ati achitat o parte din rate, nu se poate considera acceptarea mostenirii defunctului, pur si simplu...ca sa existe riscul sa raspundeti cu activele dvs. pentru pasivul mostenirii defunctului tata si nici renuntare la mostenire nu cred ca ati mai putea face...ar trebui studiata speta la modul "concret".
In sensul legii, existenta doar a unui pasiv al mostenirii unei persoane, tot "mostenire" se numeste...
Cu privire la asigurarea incheiata de defunct pentru garantarea creditului, cititi aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
va multumesc f f mult pt raspunsul promt! usor usor incep sa ma luminez, mai cu seama ca aceasta bomba a fost total neasteptata, noi neavand cunostinta de asa ceva....

acceptarea sub beneficiu de inventar inseamna oare ca datoriile defunctului se acopera/executa exclusiv din activ, astfel ca, in cazul de fata, nu se poate executa nici un bun/venit propriu mostenitorului.... este corect?
in cazul acesta, aveti bunatatea sa-mi spuneti cine intocmeste acest beneficiu de inventar, ce autoritate sau cui ar trebui sa ma adresez, in eventualitatea ca dosarul va fi respins?
de asemenea, citind aici pe forum, mi-am dat seama ca noi nu stm exact ce forma are contractul semnat de tatal meu, cu atat mai putin polita de asigurare... exista posibilitatea ca mamei mele sa ii fie eliberata o copie dupa acestea, la cerere? ar fi bine de stiut totusi pe ce si-a pus tata semnatura!
va multumesc inca o data pt amabilitate, din pacate (sau din fericire...!?!) eu nu mai locuiesc in romania si nu ma pot ocupa de aceasta problema decat sub aceasta forma, momentan.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatiile mostenitorului ContSters219511 ContSters219511 Buna, Deoarece am primit o multime de raspunsuri contradictorii legate de speta de mai jos, ma adresez d-vs cu o speta si o intrebare. Speta: Un fiu unic a ... (vezi toată discuția)
Mostenire debite ContSters139791 ContSters139791 buna ziua am urmatoarea speta sotul contracteaza in timpul vietii , casatorit fiind, mai multe credite, la un mom dat decedeaza, sotia nu a participat in ... (vezi toată discuția)
Mostenire datorii gorjdesign gorjdesign Buna ziua, Am urmatoarea problema. In urma cu 2 luni a murit tatal meu care avea in momentul respectiv pe numele lui un pamant. La 2 saptamani distanta a ... (vezi toată discuția)