avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfacere contract munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfacere contract munca

Buna Ziua,

in cadrul societatii avem un angajat problema, pe care colectivul in care lucreaza nu il mai doreste. Colegii lui de departament au scris fiecare cate o notificare directorului in care au mentionat problemele pe care le intampina, insa este vorba de chestii care nu pot fi cuprinse intr-o cercetare disciplinara; vorbesc de probleme de genul: nu saluta, nu raspunde la salut, isi ia libere sau concedii la fiecare sarbatoare (lasandu-i pe ceilalti sa faca si treba lui), le pune porecle colegilor, nu colaboreaza cu colegii noi. cu cei vechi colaborarea este minima, incearca sa creeze tensiune in colectiv cu fiecare ocazie, chestii de genul.... . Toate cele descrise de colegii lui in notificari se refera la fapte desfasurate de-a lungul a doi ani. Ce pot face eu ca jurist in aceasta situiatie. Pe ce motive sa ii fac cercetarea, ca sa aiba o baza temeinica si legala?!?!
Ultima modificare: Miercuri, 21 Iulie 2010
florin77, utilizator
Cel mai recent răspuns: florin77 , utilizator 10:28, 30 August 2010
Pai nu prea vad ce ai putea sa-i faci.
Modifica Regulamentul Intern astfel incat toate cele enumerate de tine sa constituie abateri disciplinare :)

Daca omul este nesimtit nu cred ca ai ce sa-i faci cat timp respecta disciplina muncii.
Cine ii aproba acele libere/concedii?!?
Daca toata lumea ii cunoaste comportamentul, de ce nu il ignora?
In ordine:
1. Ati incercat o incetare de comun acord cu unele ... compensari ? (ar fi cea mai buna solutie, orice suma sub 6 salarii fiind, ca sa zic asa,... un pret mic).
2. Faptele mai vechi de 6 luni de la data de azi (oricand ar fi azi), poti sa le uiti! Stii bine ca sunt prescrise.
3. Era bine daca problema nu era taraganata vreme de 2 ani, dar daca a fost, tu, jurist, nu te lega de chestii moarte si ingropate. Te incurca.
4. Nu porni de la premisa ca sunt chestii care nu pot fi cuprinse in cercetare! Abaterile disciplinare le defineste angajatorul, in Regulamentu intern. Poate este vremea pentru o actualizare a acestui document ;)
5. Relatia anagajtor-salariat nu este democratie, ci contract. Nu poti sa dai un om afara prin ...vot, referendum sau petitii ale colegilor ori vecinilor de bloc, ci numai in conditiile din contract sau din lege.
6. Din experienta mea iti zic ca aveti in fata un razboi de uzura de lunga durata (nici sa nu visez ca se poate discuta de o concediere legala imbatabila mai devreme de 3 luni incepand de azi, si asta daca va miscati repede, omul e slab instruit si aveti noroc), ceva intre negociere, santaj si vanatoare de vrajitoare.:"> Cred eu ca notificarile colegilor nu sunt suficiente pentru o sanctionare disciplinara, in sensul ca (1) acum faptele descrise nu sunt abateri disicplinare - dar poate faptele de maine vor fi :">, (2) nu stiu daca aveti dovezi, (3 si foarte important) motivele de mai sus nu pot duce la concediere directa, zic eu, fara o gradualitate a sanctiunilor, sau fara un fel de "cazier" disiciplinar (dati intai un avertisment, apoi inca o alta sanctiune - pentru alt fapta), si abia mai apoi discutati de concediere.
Intre timp nu uita sa incercati si un acord, caci intotdeauna o demisie este mai buna decat o concediere.
Iar marginalizarea din partea colegilor poate ajuta la negocieri (sau poate sa nu, cand omul de nesimtit, ca in cazul vostru). Mai gandeste-te si ce alte parghii are angajatorul tau la indemana, nu pentru concediere, ci pentru ... incomodare reciproca.
Iar tu invata pana vei stii in somn procedura disciplinara (termene, dovezi, acte de intocmit, uzante locale - pe la ITM), citeste toata practica pe care o gasesti in materie de concediere disciplinara (portal.just.ro, jurindex, si multe alte site-uri), si gandeste-te cum aduni probe, cum formulezi acuzatii, intocmesti decizii care sa reziste in instanta. Nu-i usor deloc.
Te astept si cu alte intrebari B-)
Ultima modificare: Miercuri, 21 Iulie 2010
smeagull, utilizator
De ce nu il dati in somaj?Cred ca e mult mai simplu decat sa faceti atatea demersuri.
Este o idee buna "darea in somaj" (= desfiintarea postului, presupun), insa numai daca indepliniti toate conditiile (concedierea sa fie obiectiva, definitiva, efectiva, serioasa si de buna credinta).
1. E clar, asa o iau oricum, gradual......urcand se scara gravitatii sanctiunilor; (asta i-am explicat si administratorului...rabdare si acte stranse..)
2. Acum lucreaz la noul R.O.I.;
3. Cu siguranta faptele mai vechi de 6 luni sunt deja istorie;
4. O sa intensific controalele pe indeplinirea atributiilor de serviciu, controale la sange, nu se poate sa nu gasesc ceva.....

Merci oricum la toti pentru promptitudinea raspunsului. Bafta.

P.S. De compensare cu X salarii, nici nu poate fi vorba, va fi constituirea precedentului...si nu vreau sa risc sa o iau pe panta asta. Crearea de cheltuieli societatii nu va fi o solutie agreata de administrator. Multumesc oricum..;). Bafta.
Ultima modificare: Joi, 22 Iulie 2010
florin77, utilizator

Alte discuții în legătură

Abatere disciplinara rin rin Cand codul muncii prevede: \"Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu ... (vezi toată discuția)
Concediat pentru "indisciplina" iulian_stefan01 iulian_stefan01 Va salut... Am si eu o problema.... Lucrez ca ag. securitate si zilele trecute am fost chemat la sediu firmei pentru a-mi da demisia la cererea sefului.....am ... (vezi toată discuția)
Demisie mariuca4 mariuca4 Daca imi dau demisia in timpul unei cercetari disiplinare prealabile mai poate face seful ceva impotriva mea? Mentionez ca deja am primit 2 convocari pt ... (vezi toată discuția)