Sunt noua pe acest forum si as avea nevoie de cateva raspunsuri profesionale la problema mea, va rog. Va multumesc anticipat.
In 2 martie a fost prima infatisare la tribunal pt stabilirea de catre instanta a programului de vizita de catre tatalui copilului si stabilirea pensiei alimentare pt acesta. Intre timp am deschis actiune pt incredintarea minorului. Procesul a luat sfarsit pe 18 mai. Am fost de acord cu programul de vizita propus de tatal lui. Pensia alimentara lunara este de 450 lei pe luna. Sentinta inca nu am primit-o acasa, de atunci. Am inteles ca dureaza o luna de zile dupa finalul procesului, timp care este acordat recursului si dupa aceea se trimite la domiciliu hotararea judecatoreasca. In schimb, ieri am primit un aviz postal de la MIRA (tatal lui este politist) prin care mi se solicita ridicarea unui mandat postal. M-am prezentat si primul impediment pe care l-am intampinat a fost faptul ca domiciliul meu este in alt judet si nu am flotant cu adresa de sector 4, adresa ce era scrisa pe mandat. Am fost nevoita sa aduc contractul de inchiriere ca sa pot ridica cei 450 de lei, pt luna iunie. Doamna de la ghiseu mi-a recomandat sa le cer celor de la MIRA sa imi scie CNP-ul pe mandat ca sa pot ridica data viitoare banii. Mentionez ca este prima plata pe care o primesc. Pe parcursul procesului, avocata mi-a spus ca in 2 martie a depus 'apararea' si ca banii pentru pensie alimentara vor fi calculati retroactiv incepand cu luna martie. Asta ar insemna ca trebuia sa primesc pensia alimentara pentru lunile martie/aprilie/mai/iunie si poate iulie, in prezent. Nelamuririle mele ar fi urmatoarele:
-cum pot solicita celor de la MIRA sa imi treaca CNP-ul pe mandatul postal?
-exista vreo metoda prin care pot solicita plata pensiei alimentare direct pe card?
-cum este corect calculul pensiei alimentare, retroactiv (cu luna in curs, sau o luna in urma), incepand din martie, sau cum mi-au fost virati acum, pentru luna iunie?
-hotararea judecatoreasca, vine insotita de anexa programului de vizita (eu nu am nicio copie dupa acest program) si cand ar trebui in mod normal sa soseasca?
-din momentul inceperii programului de vizita, ar fi ok sa il pun pe tatal copilului sa semneze intr-un caiet ca fost in vizita? as vrea sa evit posibilele neplaceri...
-daca el nu a contribuit pecuniar de cand s-a nascut copilul, avand in vedere ca procesul a inceput in martie si prima pensie am primit-o acum pentru luna iunie, exista posibilitatea printr-o actiune sa primesc si banii din trecut? avocata mi-a spus ca NU, sub nicio forma.
Multumesc pentru promptitudine. Totusi, as mai vrea sa va intreb in cazul in care serviciul nu i-ar pemite sa vina in vizita intr-un weekend (sa zicem ca ar avea o misiune atunci), eu teoretic trebuie sa respect programul stabilit de catre instanta, dar ce fac in situatia aceasta, reprogramez vizita? Nu sunt obligata. Va fi tot timpul 'un dat peste cap'.
programul de vizita trebuie respectat asa cum s-a decis de instanta. daca rateaza o vizita, indiferent de motiv, e problema dansului. nu poate recupera in alte zile, decat cu acordul dvs
Astazi mi-a venit comunicarea acasa. In ea se specifica ca pensia alimentara se va primi din 18.12.2009, momentul inceperii actiunii in instanta de catre tatal copilului. Ce nu inteleg, daca eu am primit pensia pe luna iunie, in luna iulie, cum si cand voi primi banii din urma? Ma gandesc ca el are proprire pe salar strict 450 lei si nu inteleg prin ce metoda si cand voi primi banii din urma. Iar daca in programul de vizita se specifica ca program de vizita prima si a3a saptamana din luna, duminica, cand ar trebui sa soseasca la vizita tatal lui? Pentru ca programul de vizita sa poata incepe cum trebuie, plata pensiei alimentara trebuie sa fie la zi si hotararea judecatoreasca sa fie primita de catre mine si tatal lui?
Mai intai consultati dosarul sa vedeti ce scrie in ordonanta de infiintare a popririi. Daca in ordonanta scrie ca retinerile se fac incepand cu 18.12.2009, luati legatura cu angajatorul si solicitati relatii privind plata sumelor restante (oricum retinerile pentru sumele restante se vor face esalonat, pana la limita a 1/3 din salariu).
Daca in ordonanta scrie ca retinerile se vor face cu data emiterii ordonantei (mai pot apare si greseli), pentru sumele restante va trebui sa asteptati ca tatal sa plateasca de buna voie sau sa il executati silit.
Alta varianta este ca in momentul de fata, datorita reducerilor salariale impuse de guvern, cei 450 lei sa reprezinte deja 1/3 din salariu, iar angajatorul nu mai are posibilitatea legala sa retina si sa vireze peste. In aceasta situatie, tot la executare silita trebuie sa recurgeti.
Nicaieri in lege programul de vizita nu este conditionat de plata la zi a pensiei alimentare. Sunt doua chestiuni distincte. Daca dv va opuneti programului de vizita motivat de faptul ca nu ati primit pensia din urma, tatal copilului poate recurge la executarea silita (veti plati cheltuieli de executare) si va poate face plangere pentru incalcarea prevederilor hotararii judecatoresti.
Pensie alimentara
uddo
Cum si in ce mod pot sa platesc pensia minorei in afara de mandat postal ...?
As dori prin banca , dar nu stiu cum se procedeaza ..
cine ma poate ajuta ? (vezi toată discuția)