avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire cu forta?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire cu forta?

buna seara!
acum o luna tatal meu a murit,mama traieste,suntem 5 frati.ce as putea face daca eu nu doresc nici un fel de mostenire nici de pe tata,nici de pe mama?daca cumva voi fi citata si nu ma voi prezenta,se poate sa fiu amendata?va multumesc!
Cel mai recent răspuns: cineva_eu , utilizator 17:05, 23 Iulie 2010
Dezbaterea succesorala se face in localitatea in care a murit tatal dvs.Ca sa renuntati la partea ce va revine trebuie sa aveti intai calitatea de mostenitor,apoi sa faceti un act de donatie a cotei dvs.catre cine doriti.Dar donatia poate fi atacata in instanta de ceilalti mostenitori.Mai sigur puteti ca mostenitor sa incheiati un contract de vanzare-cumparare cu cine doriti pentru cota care va revine.In felul acesta,puteti solicita cumparatorului sa plateasca toate taxele notariale,scapati si de impozit pt.cota dvs.si incheiati definitiv subiectul.Cata vreme mama este in viata,nu sunteti inca mostenitoarea ei,deci nu puteti renunta.Va sfatuiesc sa va luati toate actele,sa mergeti la un notariat,sau la un cabinet de avocat,sa cereti o consultatie(nu este scump)si o sa va sfatuiasca pe etape,cum e mai bine de facut.
Multumesc pt raspunsuri!
Deci,daca merg la un notar in localitatea unde am domiciliu,pot sa dau o declaratie ca renunt la mostenirea de pe tata,apoi cand se va deschide succesiunea ,eu nu voi mai fi nevoita sa merg (impreuna cu ceilalti frati si cu mama),deoarece o copie dupa declaratia mea este ajunsa deja acolo.oare am inteles bine?va multumesc!
Dar daca as vrea sa-i cedez mamei mele ,partea ce mi se cuvine mie?As putea rezolva si aceasta problema tot printr-o declaratie la un notar din localitatea mea?
nu detin nici un act,dar nici nu vreau sa detin
Renuntarea trebuie sa fie pur abdicativa, renuntarea in favoarea cuiva reprezinta in realitate act de acceptare a mostenirii insotit de act de instrainare intre vii a drepturilor succesorale, cu toate consecintele acceptarii si transmiterii drepturilor succesorale. ;)
multumesc!
inseamna ca e mai bine sa fac o declaratie de renuntare ,decat sa accept apoi sa donez(as putea risca ,sa pierd si timp si bani).

Alte discuții în legătură

Proprietar dupa renuntarea la succesiune ninasave ninasave La dezbaterea succesiunii dupa tatal meu am renuntat la tot in favoarea mamei mele ,fiind unicul copil Ce acte trebuie sa faca mama ca eu sa devin proprietar ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirii dacon dacon Buna ziua. Au trecut 8 ani de la decesul tatalui.Am dori sa aflam cum putem rezolva onorabil dorinta mamei: Suntem doua surori, iar mama doreste ca una dintre ... (vezi toată discuția)
Imputernicire pentru reprezentare la succesiune luana1976 luana1976 Stimati Domni, tatal meu a decedat acum citeva zile in Bucuresti. Parintii mei sint divortati din 1998, iar la casa nu a fost efectuat ... (vezi toată discuția)