avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... salarii compensatorii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

salarii compensatorii

Stie cineva cate salarii compensatorii trebuie sa primeasca un salariat disponibilizat , sistem privat, ramura de activitate comert? Firma are 120 angajati si am inteles ca in cazul acesta se aplica prevederile contractului national de munca. Stiti si care e legea(nr, an)?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:43, 28 Iulie 2010
E normal, legal ca o societate cu domeniu de activitate comert sa se inregistreze la ITM cu contractul colectiv de munca la nivel national si sa nu respecte contractul colectiv munca ramura comert.
Am inteles de la RU ca acu cateva zile a fost reactualizat CCM la ITM si ca cei de acolo nu le-ar fi zis ca dupa codul CAEN si domeniul de activitate ar tb sa faca CCM dupa ramura comert. Mentionez ca in momentul de fata am terminat concediul de crestere copil, am vrut sa ma reintorc la servici dar mi s-a spus ca s-a restructurat postul. Acum sunt in perioada de preaviz pana cand ma vor trimite in somaj. De asemenea la intrebarea daca voi primi 2 salatii compensatorii mi s-a spus ca doar 1 ca al doilea este acesta din perioada de preaviz. (In perioada de preaviz ar tb sa merg la lucru min 4 ore/zi, dar cum nu am unde mi s-a spus sa stau acasa). Pana la urma ce bani ar tb sa primesc?
Multumesc pentru raspuns.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Iulie 2010
mirany, utilizator
1. In perioada de preaviz va aflati sub acelasi CIM si deci veti fi platita normal, fie ca lucrati 8 ore pe zi sau 4 ore pe zi sau deloc, asa cum a spus angajatorul.
2. Salariul pentru perioada de preaviz nu are legatura cu salariul compensator.
3. Le spuneti ca daca nu va da doua salarii compensatorii ii veti da in judecata si veti castiga sigur.
In ceea ce priveste faptul ca firma s-a inregistrat cu CCM la nivel national iar conform domeniului de activitate si codului CAEN este de ramura comert cum sa procedez? Ei mizeaza pe faptul ca "nu sunt afiliati la nici o ramura, sindicat" si prin urmare aplica 1 salar compensatoriu. Cei de la ITM sustin ca nu sunt "obligati" ca societate sa plateasca 2 salarii compensatorii.... E posibil asa?
Ultima modificare: Miercuri, 28 Iulie 2010
mirany, utilizator
1. Daca ei sustin asa aberatii inseamna ca nu puteti sa scoateti banii de la ei decat prin hotarare judecatoreasca. Si veti castiga.
2. Angajatorul nu trebuie sa fie afiliat la o organizatie sindicala ci la una patronala.
3. Chiar daca nu a semnat CCM ramura comert, angajatorul este obligat sa respecte prevederile sale, dupa cum spune si Codul muncii:
Art. 241. - (1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
...
c) pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel;
...
4. In articolul de mai sus nu spune ca angajatorul trebuie sa fie semnatarul CCM pe ramura. CCM afost incheiat pentru toti angajatorii din ramura comert.
5. Asadar ITM nu are dreptate cand v-a spus ca angajatorul nu este obligat sa respecte CCM ramura comert.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj ioanatm ioanatm Buna ziua, Daca o firma din domeniul constructiilor are 13 angajati si vrea sa concedieze 5, cate zile preaviz trebuie sa acorde, 15 sau 20? Intreb asta ... (vezi toată discuția)
Drepturi marianelena marianelena Ma numesc Marian si sunt in perioada de preaviz la una din unitatile grupului Boromir.Nu am putut sa cunosc ,sa citesc nicaieri Contractul colectiv de munca la ... (vezi toată discuția)
Preaviz de 20 de zile. Miluca Boldan Miluca Boldan Buna ziua, Unei colege i s-a dat in cursul zilei de ieri previzul care este de 20 de zile, eu vin cu intrebare: care sunt drepturile ei? ( banesc sau ... (vezi toată discuția)