avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale concurenta asociati- noul cod civil(2009)
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

concurenta asociati- noul cod civil(2009)

Art. 1903 alin.1) din noul cod civil(neintrat in vigoare) stipuleaza ca "Asociatul nu poate face concurenţă societăţii pe cont propriu sau pe contul unei terţe persoane şi nici nu poate face pe socoteala sa ori pe socoteala altuia vreo operaţiune care ar putea fi păgubitoare pentru societate." caz in care(conf. Art. 1903 alin. 3) "Beneficiile rezultând din oricare dintre activităţile interzise potrivit alin.(1) şi (2) se cuvin societăţii, iar asociatul este ţinut pentru orice daune ce ar putea rezulta.
Eu am urmatoarea situatie: Sunt asociat minoritar(< 10%)la un srl care face distributie de produse. Pana acum cateva luni am lucrat in cadrul firmei ca administrator delegat al unei sucursale. deoarece am avut unele divergente cu asoiatul majoritar, am parasit aceasta functie. Desi doresc sa vand partile sociale pa care le detin, ceilalti asociati nu au posibilitatea sa mi le cumpere si nici nu pot sa le rascumpar de la societate nu pot, societatea avand o situatie dificila datorita crizei. Am incercat sa le vand altcuiva din afara societatii dar, tot datorita situatiei nu am gasit cumparator. In prezent am un contract ca Pfa cu un producator extern, care este unul dintre furnizorii actuali ai societatii la care sunt asociat, pe care-l reprezint in Romania in relatiile cu clientii, autoritatile, etc... asa cum am spus, societatea la care sunt asociat, distribuie in tara, printre altele si produsele acestuia. doresc sa stiu daca ma incadrez in Art. 1903 al noului cod civil si daca da, ce pot sa fac. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: timi , utilizator 13:36, 23 Iulie 2010
pana la intrarea in vigoare a noului cod stati linistit.dupa aceea cereti sfatul la reg com
Deocamdata nu va incadrati in prevederile art 1903 c civ.
stancescu constantin a scris:

In prezent am un contract ca Pfa cu un producator extern, care este unul dintre furnizorii actuali ai societatii la care sunt asociat, pe care-l reprezint in Romania in relatiile cu clientii, autoritatile, etc... asa cum am spus, societatea la care sunt asociat, distribuie in tara, printre altele si produsele acestuia. doresc sa stiu daca ma incadrez in Art. 1903 al noului cod civil si daca da, ce pot sa fac.


Asa cum s-a spus si mai sus, nu aveti nicio treaba cu art. 1903 din noul Cod civil.

In situatia prezentata de dvs. sunt incidente dispozitiile Legii nr. 31/1990 (Legea societatilor comerciale).
Aceasta lege, la art. 197 alin. (3) prevede ca : '' dispozitiile art. 75, 76, 77 alin. (1) si 79 se aplica si societatilor cu raspundere limitata ''.

Iar art. 79 din Legea nr. 31/1990 spune urmatoarele :
(1) Asociatul care, intr-o operatiune determinata, are, pe cont propriu sau pe contul altuia, interese contrare acelora ale societatii, nu poate lua parte la nicio deliberare sau decizie privind aceasta operatiune.
(2) Asociatul care contravine dispozitiilor alin. (1) este raspunzator de daunele cauzate societatii, daca, fara votul sau, nu s-ar fi obtinut majoritatea ceruta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adinistrator firma si pfa, se poate? ADRIANA RATIU ADRIANA RATIU Buna ziua. As dori sa stiu daca imi pot infiinta o firma la care sa fiu admnistrator si o Intrep. Indiv. tot pe numele meu? Este vreo reglementare care sa ... (vezi toată discuția)
Administrare societate/prestari servicii Andreea H. Andreea H. Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in analiza unei situatii. Persoana fizica X este asociat minoritar si administrator la societatea A. Societatea A are ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate functii cata8 cata8 Un asociat unic la un SRL poate sa-si infiinteze un II?:sorry: (vezi toată discuția)