avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Administrare societate/prestari servicii
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Administrare societate/prestari servicii

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in analiza unei situatii.
Persoana fizica X este asociat minoritar si administrator la societatea A. Societatea A are incheiat un contract de prestari servicii cu societatea B, activitate pe care o presteaza, printre altele, si persoana X. Persoana X ar urma sa fie numita administrator la societatea B.
Mai poate societatea A sa presteze servicii pentru societatea B? Este incompatibilitate/conflict de interese? Exista o alta solutie pentru ca societatea A sa presteze in continuare legal activitate pentru societatea B?
Exista implicatii fiscale pentru persoana fizica X care obtine venituri din administrarea societatii B? Exista posibilitatea ca veniturile obtinute de societatea A de la societatea B sa fie vreodata asimilate ca venituri pentru administrarea societatii B de catre persoana X?
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: VIORICA MADALINA MANU , Consultant de business 11:20, 20 Septembrie 2021
Legea societăților nr. 31/90 (r2) cu modificările si completarile ulterioare contine prevederi cu privire la conflictele de interese, ca de exemplu art.79 si următoarele. Potrivit art. 79. - (1) Asociatul care, într-o operaţiune determinată, are, pe cont propriu sau pe contul altuia, interese contrare acelora ale societăţii, nu poate lua parte la nici o deliberare sau decizie privind această operaţiune. (2) Asociatul care contravine dispoziţiilor alin. (1) este răspunzător de daunele cauzate societăţii, dacă, fără votul său, nu s-ar fi obţinut majoritatea cerută.
Totodată, potrivit art. 127. - (1) Acţionarul care, într-o anumită operaţiune, are, fie personal, fie ca mandatar al unei alte persoane, un interes contrar aceluia al societăţii, va trebui să se abţină de la deliberările privind acea operaţiune. (2) Acţionarul care contravine acestei dispoziţii este răspunzător de daunele produse societăţii, dacă, fără votul său, nu s-ar fi obţinut majoritatea cerută.
Trebuie avut în vedere și tipul societății (SRL, SA, etc.)

Multumesc, text de lege am gasit si am citit, dar aveam nevoie de interpretare prin prisma unei persoane care a intalnit in practica aceasta situatie.
Este vorba despre SRL (atat societatea A, cat si societateaB)
Uitati-va si pe prevederile actului constitutiv, daca exista o astfel de interdictie.
Ultima modificare: Luni, 20 Septembrie 2021
VIORICA MADALINA MANU, Consultant de business

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revocare administrator Am o situatie mai dificila si ma intreb daca cineva s-a intalnit cu un asemenea caz si ce e de facut. In speta, am un administrator numit prin act ... (vezi toată discuția)
Cum sa inchei contractul asta? lavinia_56 lavinia_56 Buna ziua, Sper ca am nimerit forumul si nu bat campii aiurea. Problema mea este urmatoarea si sper ca cei care au mai trecut prin asa ceva vor putea ... (vezi toată discuția)
Concurenta asociati- noul cod civil(2009) stancescu constantin stancescu constantin Art. 1903 alin.1) din noul cod civil(neintrat in vigoare) stipuleaza ca \"Asociatul nu poate face concurenţă societăţii pe cont propriu sau pe contul unei ... (vezi toată discuția)