buna ziua,
am si eu cateva intrebari referitoare la pensia de urmas...an 24 de ani si primesc pensie de urmas dupa ambii parinti. pana acum 2 luni primeam 350 de lei iar acuma, in urma unei cereri de recalculare mi s-a majorat la 750 de lei. am terminat o facultate si anul acesta si masterul si astfel nu voi mai primi pensie in continuare. intrebarea mea ar fi daca doresc sa-mi continui studiile cu un alt masterat sau sa ma inscriu la o a 2-a facultate, as mai primi pensie pana la 26 de ani? o alta intrebare ar fi in ce masura pot sa cumulez pensia de urmas cu o carte de munca? este adevarat ca cei cu ambii parinti decedati s-ar incadra la o exceptie a legii si ca pot cumula pensia cu un salariu indiferent de suma rezultata? multumesc anticipat
1. Daca veti incepe o noua facultate sau daca va inscrieti la un alt master, veti primi pensie de urmas pana la 26 de ani. Conditia este sa prezentati la casa de pensii adeverinta care sa ateste acest lucru.
2. Intrucat sunteti orfan de ambii parinti, puteti cumula pensia de urmas cu alte venituri, indiferent de nivelul acestora, potrivit art. 94, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 19/2000. ART. 94
(1) Pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, indiferent de nivelul veniturilor respective:
a) copiii urmasi orfani de ambii parinti, pe perioada scolarizarii, pana la varstele prevazute la art. 66 lit. a) si b).
Cum este bine?
machita
Am un baiat de 21 de ani,lucreaza si este student.Pana acum a primit a primit pensie de urmas,tatal lui fiind decedat,Acum am primit o instiintare ca am de dat ... (vezi toată discuția)