avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie dupa cerere incetare raporturi de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie dupa cerere incetare raporturi de munca

Salutare!

Am urmatoare speta!

De 1 luna angajatorul pune presiune pe mine sa-mi dau demisia pe motiv ca activitatea mea nu este suficienta si ca nu ma potrivesc pe profilul jobului. Imi cere sa dorm pe teren daca s-ar putea si indiferent de cat o sa muncesc rezultate nu o sa am pentru ca "asa vrem noi". Am cedat presiunii si mi-am inaintat cerere de incetare raporturi de munca cu 55 lit.b, spunandu-mi ca o sa scap pe perioada in care le-am dat "preaviz" de toata tensiunea. In textul cererii am introdus ca in termen de 3 zile lucratoare sa-mi trimita in format letric ( adica in scris) raspunsul la solicitarea lor. Mai mult decat atat, mi-au confirmat ca sunt legata de "scaun" pana pe data de 8 aug. ( data ultimei zile lucrate - sau ma rog 6 ca este zi lucratoare) si ca nu-mi aproba sa merg la interviuri pentru a ma reangaja. Raspunsul lor nu l-am primit si ma gandesc sa-mi depun demisia acum cu art. 79, care imi da posibilitatea de a ma prezenta la lucru doar 4 ore pe zi, si sa-mi pastrez drepturile salariale, insa nu stiu daca este o procedura corecta.

Intrebari:

1. Credeti ca poate fi atacat termenul meu de 3 zile lucratoare in care sa-si dea acordul pentru cererea mea?
2.Se poate depune demisie dupa ce am depus deja o cerere cu art.55 lit.b?
3. Daca nu-mi depun demisia au dreptul sa nu-mi acorde posibilitatea de a-mi cauta un loc de munca?

Va rog din suflet sa ma ajutati cu un raspuns pentru ca chiar este o situatie de criza si trebuie sa gasesc o cale peste weekend.


Va multumesc din suflet!


Iulia

#-o#-o#-o#-o:">:">#-o
Cel mai recent răspuns: Iulia Paraschiva , Consultant de business 13:43, 24 Iulie 2010
1. Acel termen dat de dvs nu are nicio relevanta d.p.d.v.juridic. In caz ca nu primiti niciun raspuns , va putetia dresa instantei de judecata.

2. Daca nu va da un raspuns negativ sau afirmativ la solicitarea dvs de a inceta c.i.m. cu acordul partilor, puteti solicita incetarea c.i.m. prin demisie .

3. Angajatorul nu poate interzice asa ceva. Nu este in masura sa acorde sau nu dreptul de a va cauta un nou loc de munca. Libertatea muncii este garantată prin Constituţie. Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Orice persoană este liberă în alegerea locului de muncă şi a profesiei, meseriei sau activităţii pe care urmează să o presteze.
Demisia este un act unilateral de vointa al salariatului si o puteti introduce oricind.
Ea nu trebuie nici motivata de catre angajat si nici acceptata de catre angajator, pentru a-si produce efectele.
Daca in CIM se prevede si termenul de preaviz in situatia demisiei, acesta trebuie respectat.
Dreptul de a veni la servici numai 4 ore pe perioada preavizului nu este prevazut numai pentru situatia demisiei.
Multumesc frumos pentru raspunsul d-voastra, insa as mai avea o intrebare. In situatia de fata spuneti ca termenul solicitat de mine, de 3 zile lucratoare, nu poate fi luat in calcul. Drept urmare, ei pot considera ca nu sunt obligati sa-mi acorde un raspuns in acest termen, iar eu luni 26 iulie ( cu cererea iniatil depusa in data de 19 iulie) voiam sa-mi formulez demisia in lipsa raspunsului lor. In aceasta situatie ar fi corect, indiferent de termen sau nu, sa-mi formulez totusi demisia fara a le dat o explicatie? ( oricum data ultimei zile lucratoare tot nu s-ar schimba si "ar scapa de mine "tot in acelasi termen, insa mi-e teama sa nu intoarca impotriva mea pe alte cai ).

Multumesc inca o data pentru ajutor!

Iulia
Pentru sectorul privat nu exista reglementat niciun termen in vederea darii unui raspuns ... se poate considera ca se aplica prin analaogoie termenul de 30 de zile prevazut pentru institutiile si autoritatile publice..
Puteti merge la angajator si sa vedeti care este raspunsul lor si in functie de acesta sa va dati sau nu demisia.
zaharia65_2 a scris:

Demisia este un act unilateral de vointa al salariatului si o puteti introduce oricind.
Ea nu trebuie nici motivata de catre angajat si nici acceptata de catre angajator, pentru a-si produce efectele.
Daca in CIM se prevede si termenul de preaviz in situatia demisiei, acesta trebuie respectat.
Dreptul de a veni la servici numai 4 ore pe perioada preavizului nu este prevazut numai pentru situatia demisiei.


Buna seara!

Cu alte cuvinte, in situatie mea cu cerere cu art.55 lit.b, in care le-am solicitat incheierea contractului intr-un termen mai mare de 15 zile, chiar daca nu am specificat ca perioada cuprinsa in cerere se constituie preaviz, inca pot adera la regula cu cele 4 ore. Sincera sa fiu, nici nu sunt foarte interesata sa vin numai 4 ore la birou ci din potriva am declarat ca nu vreau sa plec si sa las treburile neterminate, numai ca m-a deramjat atitudinea lor - program complet de 8 ore, cu toata activitatea pe care o aveam, cu maxima monitorizare si mai ales cu interdictia de a ma duce la vre-un interviu ( poate eventual sa le programez dupa ora 18 cand in general nici un HR nu sta peste program sa se intalnesca cu al 1000 -lea candidat cand e " balta plina" )....

Multumesc frumos,

Alte discuții în legătură

Demisie cu acordul partilor petru3 petru3 Buna ziua, Le-am trimis pe mail angajatorilor demisia cu art 55 lit b din codul muncii si le-am cerut angajatorilor sa imi dea nr de inregistrare, ei mi-au ... (vezi toată discuția)
Termen acceptare incetare raporturi de munca (art. 55 lit.b si art.81) cyan cyan Un angajat notifica angajatorul cu privire la incetarea raporturilor de munca incepand cu o anumita data cu acordul partilor sau prin demisie. 1. Care este ... (vezi toată discuția)
Demisie cu art 55 lit b Florygociu Florygociu As vrea sa stiu daca s-a încheiat cu art 55 lit b sunt obligata sa stau in preaviz 20 zile?sau pot sa stau in preaviz cu concediu fara plata?nu pot sa ma mai ... (vezi toată discuția)