avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 246 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cum e mai bine ?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cum e mai bine ?

Prietena mea a primit acasa o "citatie" care ii cere sa declare cine a condus autoturismul ei pe raza judetului Ploiesti in ziua X (ea nu are carnet de conducere iar masina este proprietatea ei) intrucat autoturismul a depasit viteza legala si are la dispozitie 5 zile.

Eu am condus autoturismul si nu am mers deloc cu viteza mica. In "citatie" nu este mentionat ce viteza aveam.
Eu am riscul sa raman fara permis sau puncte multe de penalizare plus amenda.

Intrebarea mea este: ce se intampla daca prietena mea nu declara cine a condus autoturismul ?
Cel mai recent răspuns: gibi , utilizator 16:49, 11 Septembrie 2007
Iata cum sta problema...masina prietenei tale , CONDUSA DE CATRE TINE, a fost prinsa de radar..... si i s-a facut POZA....
Politia vrea acum sa afle cine era la volan...pt a trimite procesul verbal cu amenda...si puncte de penalizare .... la persoana care se afla la volan.... persoana care urmeaza sa fie indicata de catre prietena ta
Deci daca prietena ta...nu spune ca ai condus tu...sau nu indica pe altcineva care e dispus sa o incaseze in locul tau... si ea nu are carnet...cam grav...pt prietena ta ..... ar fi caz penal .... conducerea pe drumurile publice fara a avea carnet ( OUG 195/2002 )
DECI...CE VETI FACE?
Acum .... te intreb....ai avut chiar asa de mare viteza....cu cat ai depasit peste limita legala admisa in zona respectiva....?
Din pacate ...sunt convinsa... ca exista poza....si aceasta poza constituie o proba impotriva soferului din masina fotografiata
Recent o cunostiinta de a mea a primit o astfel de adresa de la poltiie ... iar dupa ce a indicat ca ea a fost in masina...i s-a comunicat procesul verbal...atacabil in 15 zile de la comunicare....Plus poza masinii
Dar pt ca exista poza...unde se indica si viteza autoturismului...a platit amenda.....
Singura ta salvare ar fi ca aparatul radar sa nu fie unul omologat....dar cred ca sunt mici sansele
Ma deplasam de la Brasov spre Bucuresti noaptea... soseaua era uper libera... nici tipenie de om :">
oricum, in localitate am stat sub 110 (unde limita era 70).
Ma gandeam ca daca prietena mea nu declara cine conducea ... se alege ea cu o amenda... dar scap eu cu permis sau fara sa mi se ia puncte. Oricum amenda eu o platesc, fie pentru ea, fie pentru mine. Dar vreau sa aleg solutia cea mai convenabila.
Din acest motiv am apelat la forum.
orice sfat este bine venit...

Merci
Din pacate ..sa recunoasca prietena ta ca se afla la volanul masinii...nu prea merge...ea nu are carnet de conducere , ca sa ia amenda respectiva ca si sofer care a incalcat legea privind circulatia pe drumurile publice ( oug 195 / 2002 ....vezi ordonanta indicata...dar sa fie actualizata la zi... ca au tot fost modificari )
Uite ce zice un articol de legea amintita la CAP. 6 - Infracţiuni şi pedepse
ART. 78
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană fără permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai, de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv ori acesta i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Cu pedeapsa prevăzută la alin. (2) se sancţionează şi persoana care încredinţează cu ştiinţă un autovehicul sau tramvai, pentru conducerea pe drumurile publice, unei persoane care se află în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) sau unei persoane care suferă de o boală psihică ori se află sub influenţa unor produse ori substanţe stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.
Daca prietena ta ar recunoaste asa ceva...ar recunoaste ca a incalcat legea...si fapta de mai sus nu este o contraventie ci o fapta penala...si modalitatea de pedeapsa este doar inchisoarea ...nu si amenda
Solutia ar mai fi sa gasesti un prieten, dar de incredere....si cu carnet de conducere ... care sa o incaseze in locul tau: cu tot ce presupune asta.... amenda...puncte de penalizare...eventual suspendare.
Poate sa fie o persoana care momentan nu are masina...nu prea conduce...sunt gramezi care nu conduc...desi au carnet...din diverse motive

Alte discuții în legătură

Amenda poliția rurală Mihaelasamm Mihaelasamm Buna ziua Am fost oprită de poliția rurală in localitatea Videle sub pretextul ca as fi încălcat limita de viteza cu 9 km/h și cum ca as fi mers ... (vezi toată discuția)
Problema cu radarul fix ! ! ! ! george87 george87 Salutare tuturor!!!Am si eu o mica poveste de zis si as vrea daca se poate sa-mi raspundeti urgent. Sa incep......Acum cateva luni un prieten de al meu a ... (vezi toată discuția)
Radar, suspendare permis, contestatie pv ionutz05cti ionutz05cti Stimati Domni/ Doamne , ma confrunt cu urmatoarea situatie: in 15.03.2008, am fost oprit de un echipaj de politie care se deplasa din sensul opus , mi s-a ... (vezi toată discuția)