avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de servitute?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de servitute?

Buna ziua,

ma confrunt cu urmatoarea problema: terenul pe care se afla casa mea a facut parte dintr-un lot care acum vreo 20 si mai bine de ani (cu mult inainte de venirea mea in imobil) a fost impartit in 2. Canalizarea se afla pe lotul celalalt, nu la mine in curte, dar toate conductele de preluare a apelor menajere folosite de ceilalti locatari ai imobilului meu duc tot in respectiva canalizare. Recent am efectuat un bransament nou de apa potabila si evident, am avut nevoie si de o scurgere (pentru o singura chiuveta, fara baie sau toaleta) si am vrut sa folosesc una dintre conductele din curtea mea, care are o capacitate suficienta, care acum foloseste doar la colectarea apei pluviale din curte si care duce tot la acea canalizare comuna. Vecinul, care este proprietarul celuilalt lot, nu imi permite accesul la aceasta conducta, indicandu-mi sa ma leg de coloana principala a imobilului (ceea ce e foarte dificil din punct de vedere tehnic si poate afecta rezistenta casei pentru ca ar trebui sa sparg practic prin fundatia casei care oricum se afla intr-o stare precara) sau sa imi fac o canalizare separata, in afara curtii, ceea ce nu este posibil pentru ca nu pot face eu aceasta lucrare, ci ar trebui facuta de compania de apa, implica avize de la toate companiile care au subtraversari in zona, avize de la primarie s.a.m.d.
Acest vecin ma acuza de lipsa de bunavointa, in timp ce motiveaza refuzul sau prin problemele pe care le-a avut in trecut cu fostii locatari ai imobilului, de etnie rroma. Degeaba incerc eu sa ii explic ca de cand m-am mutat in imobil nu a mai avut probleme, degeaba incerc sa am o "dezbatere de caractere" ca la alegerile prezidentiale, sa-i explic ca sunt dispusa si imi iau angajamentul scris sa acopar orice reparatii ca urmare a unui prejudiciu produs de mine... In ciuda faptului ca foarte multa lume mi-a spus sa imi vad de treaba si sa imi fac lucrarea asa cum vreau, eu am avut bunul simt (sau prostia?!) de a-l chema si de a-i explica cum vreau sa fac lucrarea, care la urma urmei i-ar ajuta si lui, pentru ca vreau sa construiesc acolo un mic camin de acces la conducta, cu decantor, astfel incat sa nu se infunde conducta si sa nu avem probleme, sau daca se ivesc probleme, sa le putem rezolva civilizat si elegant. Nu vrea si ma ameninta ca daca leg scurgerea mea de conducta care duce la el in curte o va infunda. Ce pot face? Este aceasta o problema privind dreptul de servitute? Si daca da, am dreptul de a utiliza aceasta conducta?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: ContSters24933 , utilizator 19:54, 24 Iulie 2010
Ar fi bine daca ar fi trecut 30 de ani, fiindca art 623 cod civil ne spune despre servitutile continue si aparente ce se pot dobandi si fara vreo conventie, deci prin uzucapiune. - cea care se aplica si in cazul dvs.
Parerea mea este ca dreptul de servitute subzista, daca la momentul despartirii loturilor nu s-a inteprins nimic si nu s-a facut vreo intelegere in alt sens- conform art. 627 Cod civil.
Sper ca alte opinii sa va fie cu mult mai utile :)
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Iulie 2010
ContSters47264, utilizator
Multumesc pentru raspunsul dvs.
Sper sa ajung la o intelegere cu vecinul pentru ca nu vreau nici pe departe sa provoc paguba nimanui sau si mai rau, sa ma apuc sa frecventez salile de judecata...
~ Conținut șters la cerere ~
Stimate domn,

Daca as fi avut alernativa, evident ca as fi evitat tot acest "deranj". M-am consultat cu vreo 3 firme specializate in instalatii de apa si canalizare si toate mi-au spus acelasi lucru: solutia aleasa este cea mai buna atat din punct de vedere tehnic cat si din punctul de vedere al costurilor. V-am prezentat optiunile: ori afectez structura de rezistenta a casei si risc sa imi cada in cap (si apa s-ar evacua practic tot la acest vecin) si sa-mi pun si ceilalti colocatari in cap, ori ies si sparg trotuarul pentru a face evacuarea separata, ceea ce nu pot face! Este o lucrare complexa, implica foarte multe avize si aprobari, ar trebui executata de compania de apa (care nu are interesul sa extinda reteaua) sau de o firma acreditata, implica o tona de documentatie si este destul de scumpa! Ori nu imi permit sa suport singura costurile acestei lucrari iar celelalte familii din imobilul in care locuiesc nu ar fi dispuse sa suporte alaturi de mine aceasta separare a canalizarii imobilului, desi ar putea beneficia de ea...
Va multumesc pentru raspuns.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Iulie 2010
ContSters24933, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Condominiu mihailovin27 mihailovin27 Buna ziua, va rog frumos sa ma lamuriti cu un aspect legat de condominiu. De curand s-a infundat iar conducta de canalizare comuna , s-a facut sedinta cu ... (vezi toată discuția)
Racordare masina spalat rufe la conducta pluviala NWA84ro NWA84ro Buna ziua, Imi renovez apartamentul dintr-un bloc din \'77 si am dilema racordarii masinii de spalat rufe la conducta pluviala. Atat presedintele ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! conducta de canalizare care iasa din bloc si se duce ... Rares25acasa@yahoo.com Rares25acasa@yahoo.com Buna ziua! Conducta de canalizare care iasa din bloc si se duce in canalul de deversare a apei menajere e de consum circa 10 m liniari a cui apartine si cine ... (vezi toată discuția)