avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1096 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune pe baza de testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune pe baza de testament

Buna ziua

Caz: In urma cu 7 ani matusa sotiei a incheiat impreuna cu aceasta un testament, prin care lasa exclusiv sotiei mele (nepoata dansei de la sora ei, actualmente decedata) toate bunurile mobile si imobile aflate in proprietatea ei (apartament 2 camere+bunuri personale) cu clauze de ingrijire si inmormantare.
In luna Aprilie a.c. matusa a decedat, sotia mea indeplinind toate clauzele din testament atat in timpul vietii matusii cat si la inmormantare. Matusa nu a avut sot sau copii, dar are 2 frati in viata (ambii in alte localitati, peste 75 ani).

Intrebare: 1. In conditiile descrise, vreau sa stiu daca cei 2 frati in viata(sau copii acestora) ai matusii sotiei mele vor mai fi citati pt. succesiune sau nu, respectiv daca pot ataca sau nu testamentul?
2. Cu ce acte trebuie sa se prezinte sotia mea la un notar pt. efectuarea succesiunii?
3. Este necesar sa se prezinte la acelasi notar unde s-a redactat si autentificat testamentul sau la oricare alt notar?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: doinitamarcu , utilizator 00:06, 14 August 2018
Trebuie sa se prezinte la notarul din raza teritoriala a ultimului domiciliu avut de catre defunct.Cei doi frati in viata nu sunt mostenitori rezervatari si prin urmare nu au drepturi asupra suucesiunii din cele relatate de catre dvs ( a lasat toate bunurile mobile si imobile ).Ar fi putut veni la mostenire in lipsa altor mostenitori de rang preferential sau daca ramaneau bunuri dupa executarea testamentului.Daca testamentul este autentic nu cred ca vor mai fi citati si cei doi frati.Pot ataca testamentul pt vicii de forma sau de fond (eroare dol violenta,lipsa discernamantului,cauzi imoral...)
ilie.florin85 a scris:

............Ar fi putut veni la mostenire in lipsa altor mostenitori de rang preferential sau daca ramaneau bunuri dupa executarea testamentului.Daca testamentul este autentic nu cred ca vor mai fi citati si cei doi frati.Pot ataca testamentul pt vicii de forma sau de fond (eroare dol violenta,lipsa discernamantului,cauzi imoral...)

Va multumesc. Nu mai pot ramane bunuri dupa executarea testamentului (bunurile sunt: apartamentul si mobila din el, aparatele electrocasnice sunt pe numele noastre). Testamentul este autentificat legal la un notar. Desi au trecut pana acum 4 luni de la deces, fratii matusii nu si-au exprimat in nici un fel intentia de a fi luati in considerare la mostenire (apartament sau bunuri), stiind de existenta testamentului inca din timpul vietii matusii, respectiv de faptul ca sotia s-a ocupat integral de ingrijirea ei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Iulie 2010
zombie_ro, utilizator
Sotia dvs sa se prezinte la notarul public si sa solicite dezbaterea succesiunii, prezentand testamentul incheiat.
Va multumesc pt. raspunsuri. Sa intreleg atunci ca tot ce are sotia de facut in acest caz, este sa se prezinte singura la un notar (fie el la cel care s-au redactat si autentificat testamentele, fie la un alt notar), ca sa deschida dosarul de succesiune pe baza testamentului, actelor de casa(contarct) cat si a altor acte doveditoare.
O ultima intrebare: Stiti cumva cam cat dureaza pana se elibereaza certificatele de mostenitor in acest caz, respectiv mai este nevoie de un martor (citisem undeva ca pt. succesiune este nevoie de asa ceva - precizez ca singura ruda de a matusii in Bucuresti este la momentul actual doar sotia mea) ?

Va multumesc!
Nu e nevoie de nici un martor.
Notarul va va spune cat dureaza, probabil in jur de 2 saptamani.
Puteti merge la orice notar, dar sa fie in circumscriptia domiciliului defunctului.

Alte discuții în legătură

Succesiune forucocolina forucocolina Buna ziua, am avut o matusa care a decedata in urma cu 3 ani, a fost casatorita insa sotul a decedat, in urma lui lasand matusi un testament prin care lasa ... (vezi toată discuția)
Buna. in ce condiții se poate ataca un testament? a murit o ... Camelia Victoria Camelia Victoria Buna. In ce condiții se poate ataca un testament? A murit o mătușă, și a lăsat prin testament un apartament unei prietene de a ei. Menționez că ... (vezi toată discuția)
Succesiune fara mostenitori rezervatari dariad dariad In cazul dezbaterii unei astfel de succesiuni, cum se procedeaza? Caz concret. Persoana care decedeaza se presupune ca a lasat un testament sau a avut ... (vezi toată discuția)