acum 2 luni ca multa parere de rau si rusine marturisesc ca am incercat sa fur dintr-un supermarket un sampon in valoare de 12 ron. la casa am platit celelalte produse pe care le aveam in cos, cu exceptia samponului pe care il aveam sub geanta. dupa aceea un agent de paza mi.a cerut bonul pentru verificare si constatand neregula m-a condus intr-o incapere. pe scurt, neavand nici cartea de ident la mine mi s-a cerut numele si adresa si am achitat suma de 150 ron, pentru care am primit o chitanta(originala ramanand la mine, ei facand o copie dupa ceasta), pe care era expl ca acea suma semnifica furt din magazin. samponul, a ramas la ei, politia nu a fost chemata, nu am dat niciun fel de declaratie. Imi pare foarte rau pentru fapta facuta, iar intrebarile mele sunt urmatoarele:
1.poate fi sesizata politia in acest caz?
2. mi se poate intocmi vreun dosar penal?
3. pot fi data in judecata dupa o perioada de timp pe baza inregistrarilor video?
4. voi primi pe viitor vreo citatie sau vreo amenda?
Va rog frumos, din suflet sa-mi raspunde-ti! aceste intrebari nu-mi dau pace! va multumesc!
multumesc frumos pentru raspuns. am sunat la supermarketul respectiv, iar un agent de la paza care s-a recomandat ca fiind nou angajat, a facut o verificare si mi-a spus ca nu apar in baza de date precum ca s-ar fi facut o plangere.
daca au tecut deja 2 luni de zile sper ca totul e bine si ar fi absurd sa ma trezesc peste 6 luni sau chiar ani cu vreun dosar penal, pentru o greseala, prostie pe care o regret.
in plus, neavand nici cartea de ident, oricine in cazu meu putea da si date false in legat cu identitatea. nici nu mai stiu la ce sa ma gandesc. sper ca totul va fi bine. ce parere aveti?
Daca s-a facut acea verificare in baza de date
inseamna ca, intr-adevar, nu s-a facut plangere.
Daca s-ar fi facut plangere in doua luni de zile erati chemata pentru
declaratii.
Se pare ca aveti noroc si nu vi s-a facut plangere!
Dvs ati savarsit infractiunea de furt calificat prevazuta de art 209 alin 1 lit e Cod penal.Termenul de 2 luni este incident in cazul infractiunilor pt care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabia a persoanei vatamate ( loviri sau alte violente,vatamare coroprala,viol in varianta simpla,....). In cazul infractiunii de furt calificat nu este incident termenul de 2 luni. Astfel, teoretic puteti fi tras la raspundere penala atata timp cat pt respectiva infractiune nu a intervenit prescriptia faptei-in cazul infractiunii de furta calificat termenul de prescriptie este de 10 ani. Prin prescriptie se intelege dreptul statului de a stabili raspunderea penala si de a aplica o pedeapsa prevazuta de lege pt infractiunea comisa si se stinge totodata si obligatia infractorului de a suporta consecintele savarsirii infractiunii.Unul dintre principiile dreptului penal este ca faptuitorul sa fie tras la raspundere penala intr'un timp cat mai apropiat de momentul comiterii infractiunii. Termenul de prescriptie incepe sa curga da la data savarsirii infractiunii.Legiuitorul cand a stabilit termenele de prescriptie a avut in vedere si ipoteza in care faptuitorul nu este cunoscut in momentul savarsirii infractiunii, astfel incat statul sa poata identifica faptuitorul in aceasta perioada de timp in vedere sanctionarii acestuia.Or in cazul dvs subiectul activ (faptuitorul ) era cunoscut inca din momentul savarsirii faptei, impunand tragerea dvs la raspundere intr'un timp cat mai apropiat. In majoritatea cazurilor asemanatoare urmarite pe forum am observat ca inca din acel moment era sesizata politia si eventual si inceputa urmarirea penala de catre organele abilitate. In cazul dvs nu cred ca vor mai depune nicio plangere ( mai ales daca nu aduceti in actualitate infractiunea ) daca nu au facut'o in acel moment cand erati mult mai usor de identificat si chiar de probat fapta respectiva. Daca vroiau sa fiti tras la raspundere penala era foarte usor de sesizat politia in acel moment , mai ales ca nici nu v'au putut stabili identitatea cu certitudine. Nu mai sta nimeni acum sa va stabileasca identitatea (mai ales ca nu au CNP'ul dvs) pe baza unei identitati posibil fictive sau in baza unor imagini video atata timp cat o putea face in acel moment.