avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... transformare bun propriu in bun comun dupa casatorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

transformare bun propriu in bun comun dupa casatorie

sunt casatorita de 10 ani. Locuim in casa sotului, bun achizitionat inainte de casatorie.
Eu nu am copii. Sotul are un baiat din prima casatorie. Pe parcursul celor 10 ani de casnicie am investit f mult in aceasta casa - condolidare, schimbat geamuri, parchet, acoperis, gresie, faianta.
Am contribuit cu bani in egala masura la aceasta actiune.
Baiatul este plecat de 12 ani cu fosta sotie si locuiesc in Anglia. Intrebarea mea este cum putem schimba calitatea de bun propriu in bun comun.
Va multumesc.
bunul cumparat de unul din soti inainte de casatorie ramane si in timpul casatoriei bun propriu al sotului respectiv. Casatoria nu il transforma in bun comun. Dvs. aveti (doar) un drept de creanta prescriptibil in 3 ani asupra sumelor folosite la imbunatatirile aduse imobilului.
Casa nu este inca intabulata. Mi s-a recomandat urmatoarea solutie:
sa mergem la un notar si sa dea sotul o declaratie prin care sa recunoasca participarea mea la imbunatatirea substantiala a confortului locuintei si sa-l declare bun comun sau sa-mi se recunoasca o cota parte din dreptul de proprietate, dupa care sa facem intabularea in acest sens.
Va rog frumos sa-mi spuneti daca este posibil.
Multumesc
Sfatul pe care l-ati primit nu pare a fi de la o persoana avizata.
Vanzarea intre soti e interzisa si donatia intre soti este revocabila. (sau altfel spus, poate castiga cel mult notarul ceva bani buni pentru acte). Mai mult, existand un copil dintr-o casatorie anterioara, sotul nu va poate dona in nici un caz mai mult de 1/4.
Exista o solutie, dar sigur nu va este pe plac: Divort/ vanzare/ din noua la Primarie...
puteti vinde apartamentul ( sotul poate vinde ) , dupa care, preferabil in aceeasi zi il si recumparati ( amindoi , in calitate de coproprietari ) de la persoana respectiva. atentie aceasta solutie implica riscuri crescute. persoana careia ii vindeti trebuie sa fie da mare incredere, pentru ca va puteti trezi fara casa daca nu vrea sa vi-l revinda. evident se pot face si acte ajutatoare in acest sens. nici cheltuielile aferente nu sunt mici.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire cercetasa cercetasa sotul meu are un apartament cu 3 camere cumparat de parintii lui pe numele lui. de cand era necasatorit. eu sunt maritata cu el de 15 ani avem un copil de ... (vezi toată discuția)
Mostenire SALLAY CATALINA SALLAY CATALINA V-as ruga sa ma lamuriti intr-o problema.Ea si el se casatoresc. Inainte de casatorie,ea are un apartament, el un apartament cu fosta sotie, nefacandu-se ... (vezi toată discuția)
Cumparare imobil inainte de casatorie ,intabulare dupa casatorie sabina492005 sabina492005 buna ziua, ma numesc suciu sabina si nu e prima data cand cer ajutorul pe acest forum problema mea este urmatoarea:am cumparat un apartament in inauarie anul ... (vezi toată discuția)