avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... ce legi se aplica la retinerea unei masini date in ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

ce legi se aplica la retinerea unei masini date in urmarire?

Buna ziua.
Am procurat o masina cu numere de italia printr-un contract de vanzare-cumparare de mana fara sa mai verific masina la RAR.Dorind sa merg cu masina in Republica Moldova,in vama romana mi-au luat masina, spunindu-mi ca e data in urmarire.Mi-au luat si actele si cheile,spunandu-mi ca se confisca pentru cercetari,fara sa-mi spuie vreo cauza din care e data in urmarire.Deci, nu mi-au zis nici ca e furata,nici alt motiv pentru care se retine.Fiind un cumparator de buna credinta si neavand nici o legatura cu provenienta sau furtul masinii(daca se dovedeste ca e furata),masina cumparand-o din Romania.Pot si sa demonstrez ca nu am fost niciodata in Italia sau alta tara din UE,in afara de Romania.
Cum as putea sa-mi obtin masina sau banii inapoi?As putea sa-mi iau masina sa o folosesc pana se incheie cercetarile?Si daca as putea atunci mi se pune vreo interdictie de a iesi din tara,mi se iau ceva din acte,care e procedura?Care prevederi ale legii se pot aplica in cazul respectiv?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: cunapetrica , utilizator 21:12, 30 Decembrie 2010
Autoturismul achizitionat de dvs a fost dat in consemn la trecerea frontierei de stat.
Prin consemn se intelege totatlitatea activitatilor pe care politia de frontiera le efectueaza atunci cand la trecerea frontierei se prezinta o persoana sau un bun semnalate de alte autoritati.
Practic autoturismul dvs a fost introdus in baza de date cu un anumit consemn deoarece in legatura cu acesta exista anumite suspiciuni (furt, frauda la asigurari, utilizare in activitati ilegale, etc).
Trebuie sa mai intelegeti ca intre politiile statelor europene exista mecanisme eficiente de cooperare si colaborare. Probabil ca autoturismul a fost introdus in baza de date la solicitarea autoritatilor italiene.
Cum as putea sa-mi obtin masina sau banii inapoi?As putea sa-mi iau masina sa o folosesc pana se incheie cercetarile?Si daca as putea atunci mi se pune vreo interdictie de a iesi din tara,mi se iau ceva din acte,care e procedura?Care prevederi ale legii se pot aplica in cazul respectiv?

Cu siguranta nu veti putea ridica autoturismul pana la finalizarea cercetarilor.
Uneori aceste cercetari dureaza si ani de zile. Cel mai probabil nu veti mai putea folosi niciodata autoturismul.
Se poate intampla insa si ca proprietarul adevarat al masinii sa nu mai fie interesat de ea in sensul ca deplasarea in Romania si cheltuielile ocazionate de cercetari sa fie mai mari decat valoarea propriu-zisa a masinii. Oricum e putin probabil sa mai recuperati masina.

Aveti insa posibilitatea sa va indreptati impotriva celui care v-a vandut autoturismul si sa fiti despagubit.
Banii inapoi ii puteti obtine numai prin actionarea in judecata pe civil a vanzatorului cat despre lasarea in custodie pana la finalizarea cercetarilor a autoturismului va puteti adresa unitatii de parchet care are in supraveghere dosarul penal printr-o cerere scrisa ( daca sa inceput urmarirea penala ) . Dumneavoastra ca persoana puteti sa calatoriti in strainatate oriunde doriti pe perioada cercetarilor, deoarece nu vi s-a pus interdictie de a parasi tara mai mult ca sigur pentru aceasta infractiune ( posibil sa fiti cercetat pentru tainuire sau cel mult complicitate la furt) . Oricum la final va fi un NUP mare cat casa pentru ca sunteti cumparator de buna credinta , fapt ce inlatura caracterul penal al faptei.Pe viitor aveti grija ce cumparati si verificati la politie seria se sasiu pansonata pe autoturism .
Ultima modificare: Joi, 30 Decembrie 2010
cunapetrica, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actele masinii si permisul furate in vacanta in strainatate, cum ne intoarcem acasa? silviatobias silviatobias Buna ma aflu in italia cu familia in vacanţă noi avem o maşină pe care sotul meu a dat o la schimb cu un audi noi suntem in italia cu această maşina Audi ... (vezi toată discuția)
Am cumparat o masina furata ! liv.savu liv.savu Buna seara ! Ma confrunt cu o problema foarte delicata si am nevoie de niste sfaturi de la persoane specializate . Am cumparat o masina , care in urma ... (vezi toată discuția)
Cumparator de buna-credinta al unui autoturism cu probleme candra candra As dori un raspuns cat mai rapid, cu multumurile de rigoare, pentru urmatoarea situatie: acum sase luni am achizitionat un autoturism marca straina aproape nou ... (vezi toată discuția)