avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cartea de munca si demisia fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cartea de munca si demisia fara preaviz

Buna ziua. Am lucrat intr-o firma timp de 4 luni si acum angajatorul nu isi respecta obligatiile salariale care ma pun in imposibilitatea de a mai putea plati chiria ( lucrez in alt judet decat cel trecut in C.I.) .Vreau sa imi dau demisia la zi fara preaviz pentru ca curand nu mai am unde sa stau .
Cum sa procedez ? Imi dau demisia pe baza art 79 ?Ce consecinte sunt ?
Trebuie sa imi dea angajatorul cartea de munca , nu ? Ce acte trebuie sa imi dea el?

Vreau sa stiu cat mai multe detalii pentru a rezolva situatia cat mai prompt pentru ca nu dispun de prea mult timp si bani .
Respectele mele si stima
Cel mai recent răspuns: MIHAIELA-GABRIELA SERBAN , Contabil 21:07, 25 Iulie 2010
Demisia in baza art. 79 pct (8), fisa de lichidare, CM inchisa de catre angajator.
Buna,

temeiul juridic este art. 79 alin. 8 CM. Daca angajatorul tau nu isi respecta obligatiile asumate, poti demisiona fara preaviz. Dar atentie: obligatiile la cere te referi ca nu si le respecta sa fie stabilte prin C.I.M. iar nu sa fie la nivel de intelegeri verbale.

Demisia trebuie sa o faci conform C.M., adica sa o faci in scris, sa indici in mod expres ca pleci fara preaviz si dai temeiul legal adica ART. 79 alin 8 C.M.

Desi C.M. nu prevede ca trebuie sa motivezi demisia in acest caz al tau, se recomanda sa mentionezi expres clauza incalcata de angajator si sa explici situatia de fapt (motivul pentru care demisionezi fara preaviz, adica neindeplinirea de catre angajator a obligatiilor asumate prin C.I.M.).

Iti recomand sa incerci intai sa inregistrezi la societate 2 exemplare din demisie (unul in pastrezi tu, sa aiba numar de inregistrare, vei avea nevoie de el in cazul in care vei solicita sprijinul ITM daca va fi cazul) iar daca nu poti inregistra demisia deoarece angajatorul refuza sa ti-o inregistreze, iti trimiti demisia prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, prin serviciul Prioripost.

Ar putea exista o problema cu salariul, in cazul in care angajatorul refuza sa va plateasca. Va trebui sa apelati dvs. la concursul instantei de judecata pentru a va primi drepturile salariale. Nu vor fi probleme in castigarea procesului dar prezinta inconvenientele timpului pierdut prin instanta si a cheltuielilor de judecata (pe care puti sa le recuperati de la angajator, in situatia in care pierde procesul). Daca angajatorul nu va plateste salariul, intai de tot faceti sesizare la ITM, acest lucru l-ar putea determina sa va acorde si ultimele remuneratii salariale.

Succes!
Veti face o notificare angajatorului prin care ii aduceti la cunostinta intentia dvs.si tot in notificare puteti solicita inchiderea carnetului de munca, fisa de lichidare, calculul concediului de odihna pentru perioada lucrata si plata salariului la zi pentru intreaga perioada lucrata.Ii veti da nr. de inregistrare la registratura societatii. Aveti urmatoarele variante sa solicitati incetarea raporturilor de munca :
conform ART. 55 din Legea 53/2003 lit b):
" Contractul individual de munca poate inceta astfel:
b) ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;"
sau
art 79
ART. 79 |(1) sau (8)
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca
.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz Viviana Savulescu Viviana Savulescu daca un angajator ma convoaca pentru o cercetare disciplinara, iar eu intre timp imi dau demisia cf. art 79 alin. 8 (pentru ca angajatorul nu isi indeplineste ... (vezi toată discuția)
Incetare cim prin acordul partilor Dana Dav Dana Dav Contractul individual de munca semnat de mine prevede in cazul plecarii din firma un preaviz de 30 zile. In momentul completarii cererii de demisie, ... (vezi toată discuția)
Demisie ionut3 ionut3 pot sa imi dau demisia daca nu mi-au bagat salariul la timp?eu mi-am depus demisia dar nu m-am dus in preaviz si acum vor sa ma bage in consiliu de disciplina ... (vezi toată discuția)