avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Buna seara .Va rog daca se poate sa ma sfatuiti in urmatoarea problema:
parintii mei au divortat cand eu aveam 5 ani ,eu am ramas la mama iar tatal meu nu s-a mai casatorit deoarece din 1978 a inceput sa fie internat la neurologie si psihiatrie.. In 2000 bunicul meu a murit iar in 2003 fratele tatalui mai mic si singurul a mers la notar sa faca dezbaterea succesiunii de pe urma bunicului si i-a convins atat pe bunica cat si pe tatal meu sa renunte la toate drepturile in favoarea lui devenind singurul mostenitor (are doar act de mostenire).Va rog sa-mi spuneti daca se poate face ceva deorece tata este bolnav psihic si la pus sa semneze iar bunica la vremea respectiva avea 78 ani si ea avusese internari la neurologie ptr.accidente vasculare va multumesc
daca a renuntat la mostenire in fata notarului ,nu vad ce trebuie sa faci.numai un avocat care citeste toate actele poate sa-ti deau un raspuns concret.
Renuntarea la mostenire poate fi retractata (revocata) numai daca:
- nu s-a implinit in raport cu renuntatorul termenul de prescriptie a dreptului de optiune succesorala ;
- succesiunea nu a fost acceptata de alti mostenitori.
Se pare ca situatia tatalui dvs nu se incadreaza in aceste conditii.

Detaliati totusi cum a fost posibil ca unchiul dvs sa mearga singur la notar si sa dezbata succesiunea. A avut o procura notariala din partea tatalui dvs si a matusii dvs de renuntare la succesiune sau a ascuns notarului existanta celorlalti doi frati?
Formulati actiune prin care solicitati nulitatea certificatului de
mostenitor si a actului de partaj incheiate la notar.
Ultima modificare: Duminică, 25 Iulie 2010
Daniel Coman, Avocat
Va rog sa-mi spuneti daca se poate face ceva deorece tata este bolnav psihic si la pus sa semneze iar bunica la vremea respectiva avea 78 ani si ea avusese internari la neurologie ptr.accidente vasculare va multumesc


Discernamantul reprezinta cauza de nulitate relativa a actului de acceptare.
Aceasta cauza de ineficacitate poate fi invocata in fata instantei de judecata de catre partea care a suferit o vatamare, in terme de 3 ani de la data cunoasterii acestei suferinte de natura psihologica.

Asadar, coerezii , lezati prin actul de renuntare la succesiune, pot investi instanta de judecata , si , odata constata si pronuntata nulitatea , acestia nu vor mai fi strani de mostenire ( conform art .700 din Codul civil ).

Insa , viciile de consimtamant se prescriu in termen de 3 ani de zile.
In atare situatie,nu vad sa existe vreo solutie , in vederea redobandirii drepturilor succesorale.

Ultima modificare: Duminică, 25 Iulie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire vmandrei vmandrei salut! ieri am fost la notar pentru stabilirea succesiunii...dupa bunica mea care a murit acum 6ani....acum 4ani a murit si mama mea. matusa mea- sora mamei ... (vezi toată discuția)
Succesiune bunica gina taban gina taban Buna ziua,bunica a avut 2 copii,ea a decedat,unul din fii a decedat si acesta din urma are 3 copii.Fiul decedat a avut o garsoniera la care 2 din copii au ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire laurentiuo laurentiuo mama mea a decedat in urma cu 2 ani. mai am un frate. am decis cu el si tata ca tata sa-mi faca contract de vanzare-cumparare cu drept dupa moartea lui, iar ... (vezi toată discuția)