Cu sase ani in urma,prietenului meu ,care era student in acea perioada, i s-a furat portofelul intr-un complex studentesc.In urma unor "investigatii " pe cont propriu a aflat ca portofelul i-a fost sustras de un coleg de facultate,consumator de droguri.Bineinteles ca prietenul meu a incercat sa ia legatura cu persoana respectiva pentru a i se inapoia macar actele,dar individul ,in schimbul acestora a mai cerut o suma de bani.Ca orice om ,prietenul meu a incercat sa-si faca dreptate singur.A luat legatura cu un prieten si impreuna l-au gasit pe individ,bineinteles ca l-au batut,l-au bagat in masina,l-au pus sa se dezbrace de haine(ramanand doar in lenjerie intima si sosete),si l-au trimis asa acasa.Este lesne de inteles ca scopul lor nu a fost de talharie(cum este incadrarea)ci pur si simplu au vrut sa-l faca de rusine...Initial incadrarea a fost de vatamare corporala,privare de libertate si talharie...,dar tinand cont ca respectivul nu a avut certificat medico-legal(era drogat) s-a ramas la incadrarea de talharie.La 2 zile dupa incident bineinteles ca au fost arestati preventiv si au stat cca 2 luni jumate arestati,judecandu-se apoi in libertate.Dupa multiple amanari a fost condamnat de TMB la 3 ani cu executare.In urma recursului facut la Curtea De Apel s-a ramas la aceeasi incadrare,iar termenul pt Inalta Curte De Casatie si Justitie este 10 sept.Intrebarea mea :este posibil,din punct de al legii sa le dea cu suspendare?sau este posibil sa se trimita cazul spre rejudecare?
Mai doresc sa mentionez ca nu a mai avut niciodata probleme cu legea.Deasemenea as vrea sa mai stiu daca faptul ca "partea vatamata" nu s-a prezentat la nicio infatisare poate fi un atu pt el?Dupa cati ani se subscrie fapta?(au trecut mai mult 6 ani)
multumesc
Da, procesul se poate trimite in rejudecare.
De prescriere nu poate fi vorba - nici cea a raspunderii si nici (mai ales) a executarii pedepsei.
Cu privire la suspendare - daca e incadrat pe alin. 1 - da se poate da cu suspendare; daca e pe alin. 2 - nu, nu se poate
asa cum am spus si mai sus nu exista un certificat medico-legal,nu are spitalizare,nu exista decat declaratiile partilor implicate si martorilor.
Sau poate sunt eu prea optimista:D