avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... bani retrasi de creditori din contul debitoarei
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

bani retrasi de creditori din contul debitoarei

Buna ziua, as dori sa stiu pct. dvs. de vedere asupra urmatoarei spete:
am o societate in insolventa (deocamdata), in tabelul creditorilor fiind inscrise Directia de Finante - creditor garantat, presedinte al comitetului creditorilor - si o banca - creditor chirografar, membru in comitet. La un moment dat am constatat ca, ulterior deschiderii procedurii, atat banca, cat si trezoreria au retras o anumita suma de bani din conturile debitoarei (desi am solicitat blocarea respectivelor conturi), sume cu care, de altfel, atat D.Finante, cat si banca sunt inscrise in tabelul creditorilor.
Am solicitat restituirea respectivelor sume, insa acest lucru nu s-a intamplat, creditorii invocand diverse motive.
Am prezentat aceasta situatie instantei - doar cu titlu informativ - fara a formula vreo cerere, iar instanta ne-a pus in vedere faptul ca rezolvarea acestei probleme este de competenta administratorului judiciar.
Ce este de facut?
Cel mai recent răspuns: Adrian Stoica , Practician in insolventa 19:36, 27 Iulie 2010
Ce-a fost a fost.
Pentru viitor o solutie ar fi urmatoarea:

'' Administratorul judiciar va schimba banca la care debitorul are deschis contul principal, dacă aceasta este şi creditoare a debitorului, deoarece există riscul ca banca să continue să preleveze din contul acesteia sume de bani în contul ratelor de credit restante.
Ca regulă de principiu, în practica occidentală, banca ce ţine contul curent (“colector”) al debitorului trebuie să nu fie o bancă înscrisă în tabelul creanţelor, iar în România majoritatea băncilor nu fac deosebirea între calitatea de creditor şi cea de depozitar al fondurilor debitorului. Dacă contul rămâne la aceeaşi bancă, trebuie verificate zilnic plăţile efectuate pentru a preîntâmpina acest risc.''

Manual de Bune Practici în Insolvenţă, pag. 85


Multumesc pentru raspuns.
Pentru viitor mi-am invatat lectia. As dori totusi sa stiu parerea dvs. cum sa procedez in situatia de fata.
(desi am solicitat blocarea respectivelor conturi),

sa inteleg ca dvs ati solicitat acest lucru, obligatia fiind a adm judiciar ca urmare ceea ce a spus TIMI este corect

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Faliment vasioanaro vasioanaro o societate care o contractat un credit la o banca a fost in insolventa si apoi a intrat in faliment. Banca nu s-a inscris cu garantia la masa credala( ... (vezi toată discuția)
Insolventa chillywilly chillywilly un creditor garantat banca detine o creanta asupra unei societati aflate in insolventa. prin cumpararea creantei o alta societate se poate substitui bancii , ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare cumparare apartament cu firma in insolventa alexa_1807 alexa_1807 Buna, am un antecontract de vanzare cumpare pentru un apartament incheiat in 2008 si am achitat la data semnarii aproximativ 90% din pretul apartamentului. ... (vezi toată discuția)