avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale dizolvare si lichidare firma cu datorii
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

dizolvare si lichidare firma cu datorii

Buna seara,

Incerc sa ma documentez pe ici, pe colo despre dizolvare si lichidare, dar nu gasesc un raspuns clar.
Mai exact, problema este urmatoarea: mama mea are o firma (societatea cu raspundere limitata - asociat unic, mandat administrator expirat) ptr care a primit o citatie din partea ONRC ptr care se va incepe dizolvarea societatii ptr nedepunere de bilant. Firma are niste datorii la bugetul de stat de vreo 4400 lei din 2005 (ptr care s-au calculat dobanzi si penalitati de intarziere) si care nu au fost achitati nici pana in prezent.
As vrea sa las ca procedura de dizolvare sa-si urmeze cursul si sa fie declarata starea de faliment (cel putin, din ce am citit asta am inteles ca va urma). Firma nu are alte datorii catre furnizori, datoriile la stat fiind singurele. Intrebarea este urmatoarea: care sunt efectele neachitarii datioiilor la bugetul de stat? Se poate executa asociatul unic din bunurile personale? Statul mai poate cere achitarea datoriilor, chiar daca intervinea prescrierea acestora? Mentionez ca procesul ptr inceperea procedurii de dizolvare va fi in aprilie 2011, iar prescrierea datoriilor va fi la 01.01.2011.

As dori, daca se poate, niste raspunsuri clare, iar daca este nevoie platesc si o consultatie pe marginea celor spuse mai sus. Ptr orice informatie las si adresa mea de mail unde pot fi contactata: evelinagilia@yahoo.com

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adrian Stoica , Practician in insolventa 08:10, 29 Iulie 2010
Consultati legea 31/1990
Multumesc m-am documentat si acolo, dar nu sunt avocat ca sa imi pot da seama de anumite chichite judiciare.
In cazul SRL -urilor se raspunde in masura capitalului social adica 200 lei.
Datoriile catre bugetul de stat se prescriu in 5 ani, cursul prescriptiei este intrerupt daca se incepe procedura somatiei, executarii, etc.
asa scrie in legea soc. comerciale, dar raspunde in limita capitalului social si ptr datoriile la bugetul de stat? ptr ca atunci, exista o contradictie intre aceasta lege si codul de procedura fiscala

pana la urma, exista posibilitatea executarii asociatului unic din bunurile personale?

1 din ceea ce spuneti datoriile nu se prescriu la 01.01.2011 ci la 31.12.2011 , dar ma indoiesc ca ANAF nu v-a trimis sau nu va va trimite o somatie de plata , ceea ce inseamna intreruperea cursului prescriptiei !
In cazul soc cu asociat unic se creaza o confuziune intre patrimoniul persoanei fizice si cel al soc , ca urmare se poate atrage usor raspunderea personala ....
As vrea sa las ca procedura de dizolvare sa-si urmeze cursul si sa fie declarata starea de faliment (cel putin, din ce am citit asta am inteles ca va urma).

Lasati soc sa se dizolve dupa care aveti obligatia numirii unui lichidator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datorii buget/firma fara activitate mariana_d mariana_d Buna seara tuturor! Ma aflu intr-o situatie un pic dificila si m-ar interesa daca ma poate indruma cineva sa gasesc o solutie legala. Speta e ... (vezi toată discuția)
Raspunderea administratorului aalen aalen Nelamurire : O societate comerciala este in litigiu cu o persoana fizica .In cazul in care va pierde procesul societatea comerciala va fii obligata la ... (vezi toată discuția)
Raport si bilant de lichidare babaangi babaangi Buna ziua! Am o firma de 1 an, care nu a avut activitate (totul este pe zero). Am inceput procedurile de lichidare si radiere. Nu am lichidator. Pana acum am ... (vezi toată discuția)