avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... recurs
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

recurs

Am inteles dintr-un raspuns pe care l-am primit pe acest forum, ca o hotarare judecatoreasca este definitiva si irevocabila dupa ce se epuizeaza toate caile de atac.Dupa cat timp de la raspunsul instantei se poate face recurs?Daca nu se face recurs la o horare judecatoreasca ea devine definitiva si irevocabila automat si trebuie pusa in aplicatie hotararea judecatoreasca data?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 13:44, 28 Iulie 2010
O hotarare ramane definitiva prin nerecurare sau dupa solutionarea recursului. Termenul de recurs curge de la data comunicarii hotararii si poate fi de 15 zile (in cazul majoritatii litigiilor civile), 30 de zie in cazul divortului, etc.
Nu stiu exact ce fel de litigiu aveti pe rol .... daca nu se incadreaza in nici una din cele 2 categorii, reveniti. Trebuie sa mai stiti ca termenul va fi specificat la finalul hotararii pe care o sa o primiti acasa.
Sunt definitive urmatoarele hotarari:
-cele date in prima instanta potrivit legii fara drept de apel,
-cele date in prima instanta care nu au fost atacte cu apel sau chiar atacate, daca judecata acestuia s-a perimat ori cererea de apel a fost respinsa sau anulata,
-cele date in apel,
-orice alte hotarari care potrivit legii nu mai pot fi atacate cu apel.
Sunt irevocabile umatoarele hotarari:
- cele date in prima instanta, fara drept de apel, nerecurate,
-cele date in prima instanta care nu au fost atacate cu apel,
-cele date in apel, nerecurate,
-cele date in recurs daca prin acestea s-a solutionat fondul pricinii,
-orice alte hotarari care potrivit legii nu mai pot fi atacate cu recurs.
Pe 24.06.2010 am avut ultimul termen intr-un proces cu fostul sot cu privire la neplata pensiei alimentare conform veniturilor sale cu 3 ani in urma.De pe portalul judecatoriei am vazut hotararea instantei, unde nu este specificat termenul in care se poate face recurs. Probabil in hotararea pe care o voi primi asa cum ati raspuns mai sus, voi afla.Instanta mi-a dat castig de cauza si as fi dorit sa stiu in cat timp se poate face recurs, pentru ca in mod sigur ca o va face.Cererea de recurs se poate depune chiar daca este vacanta judecatoreasca?
Hotararea in cazul dvs. este definitiva dar nu si irevocabila.
Poate face recurs in termen de 15 zile de la comunicarea hotararii.
Cererile de recurs se depun bineinteles si pe perioada verii, altfel partile ar iesi din termenul prevazut de lege pentru declararea cailor de atac.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare definitiva prin nerecurare Adrian T Adrian T Buna ziua! Prin sentinta civila din 2004 - pe rol fiind judecarea actiunii civile de partaj bunuri comune formulate de mine in contradictoriu cu fostul sot si ... (vezi toată discuția)
Hotarare de divort irevocabila msmv2 msmv2 Buna ziua, am o nelamurire va rog sa ma ajutati. In urma unui proces cu fostul meu sot hotararea mea judecatoreasca a ramas irevocabila si al fostului meu ... (vezi toată discuția)
Legalizare sentinta emilalex emilalex buna ziua, in materie de succesiuni, sentintele trbuie legalizate cu mentiune definitiva si irevocabile sau trebuie investite cu formula executorie? am facut ... (vezi toată discuția)