avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... constituire servitute la 5 ani de la cumpararea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

constituire servitute la 5 ani de la cumpararea terenului

buna ziua, va rog mult sa ma ajutati cu un sfat in ceea ce priveste urmatoarele:
in anul 2005 X a cumparat un teren de la Y pe care X si-a construit o casa. drumul din fata casei apartine in continuare lui Y (vanzatorul), insa pana in prezent X l-a folosit in permanenta (inclusiv pt a trece si a parca masina). acum X doreste sa obtina dreptul de servitute asupra drumului din fata casei (de preferat cu titlu gratuit). ce poate face X in acest sens?
m-am gandit la solutii si mi se par ok urmatoarele:

1. conventie de servitute de trecere pt drum (in acets caz, servitutea e cu titlu gratuit sau oneros? ma gandesc ca fiind servitute legala ar tb sa fie gratuita, insa X tot trebuie sa plateasca despagubiri lui Y?dc Y nu accepta servitutea gratuita ce resurse are X?)

2. contract de schimb, avand in vedere ca X mai are o parcela de teren pe care ar putea sa o dea lui Y in schimbul drumului.

3. mai sunt si alte variante?:)

multumesc frumos:)
Cel mai recent răspuns: ContSters4579 , utilizator 10:16, 28 Iulie 2010
...chiar daca este sevitute legala legea spune ca proprietarul fondului aservit va fi despagubit de proprietarul fondului dominant deci daca e legala nu inseamna ca instanta, daca partile nu se inteleg nu poate stabili despagubiri ea fiind chiar obligata sa se pronunte in acest sens...
multumesc! deci chiar dc e gratuita trebuie sa se plateasca despagubiri? e obligatoriu? intreb pt ca am vazut contracte care stipuleaza ca beneficiarul nu e obligat la nici o plata..
monik a scris:

multumesc! deci chiar dc e gratuita trebuie sa se plateasca despagubiri? e obligatoriu? intreb pt ca am vazut contracte care stipuleaza ca beneficiarul nu e obligat la nici o plata..
...servituta poate fi gratuita sau oneroasa...e conventiaq partilor...daca partile nu se inteleg sa constituie o servit oneroasa(cea gratuita iese din calcul) atunci instanta se va pronunta referitor la oportunitatea servitutii si daca sunt indeplinite conditiile va constitui servitutea cu obligarea titularului fondului dominant la plata de despagubir... Art. 616. Proprietarul al cãrui loc este înfundat, care nu are nici o iesire la calea publicã, poate reclama o trecere pe locul vecinului sãu pentru exploatarea fondului, cu îndatorire de a-l despãgubi în proportie cu pagubele ce s-ar putea ocaziona....
si dc despagubirile se cer in instanta? X a utilizat drumul 5 ani, mai are astfel Y drept sa ceara despagubiri din moment ce a intervenit prescriptia dupa 3 ani? sau acesti 3 ani curg din momentul incheierii conventiei de servitute?
ma gandesc ca Y a recunoscut servitutea in favoarea lui X in mod tacit dc 5 ani de zile l-a lasat de X sa foloseasca drumul..deci dr de a cere despabubiri s-a prescris..ar merge aceasta aparare?
...despagubiri pot fi cerute pe ultimii 3 ani...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servitute de trecere si bariera daniel_vasile daniel_vasile Buna ziua, Am cumparat un imobil cu servitute de trecere pe un teren.Acum proprietarul terenului vrea sa puna o bariera pe drum cu acces cu cartela platita ... (vezi toată discuția)
Drum de servitute probleme probleme Buna ziua! Sunt detinatorul unei proprietati de circa 1400mp.In urma cu aproximativ 5 ani,accesul meu catre drumul public a fost intrerupt fara nici o ... (vezi toată discuția)