avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie urmas

Buna ziua,

Numele meu este mihaela si m si eu o intrebare: in septembrie 2009 a decedat mama mea si fiind inca la scoala am fost indrumati de la primarie sa facem dosar pentru pensie de urmas. m depus toate actele, mentionez ca far niciun fel de declaratii false si mi sa spus in urma cu 1 zi ca pensia mea este sistata pentru ca lucrez. Mentionez ca lucrez de 2 ani dar sunt in continuare la facultate la zi. pe siteul casei de pensi la rbruca pensi urmas se specifica, citez, "Copiii au dreptul la pensie de urmas:

o
pana la varsta de 16 ani;
o
daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;"

Eu nu am declarat nimic fals si nu am ascuns nimic. Ni s-a spus (mie si suorii mele) de la casa de pensi a sect 5 ca trebuie sa returnam suma intreaga. Nu inteleg ce se intampla. Am mare nevoie de ajutor si sfat. nu am de unde da acesti bani.
Daca este problema de lucrat de ce ni s-a aprobat dosarul si pensia???
Repet lucrez legal cu toate contributiile la zi inca din prima zi de angajare.
Va rog foarte mult datimi un sfat!
Ultima modificare: Miercuri, 28 Iulie 2010
alynam, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:50, 3 August 2010
Buna Mihaela! Imi pare rau pentru situatia ta. Am lucrat 3 ani in Casa de Pensii Iasi. Intradevar nu ar fi trebuit sa iei pensie de urmas daca lucrezi, si da din pacate te pot obliga sa dai banii inapoi:(. Sfatul meu este sa mergi in audienta la directorul casei de pensii de care apartii, sa ii explici situatia, sa scoti in evidenta faptul ca te afli in aceasta situatie din cauza lor, si sa obtii o esalonare a soldului datorat. Sau, vorbeste cu sefii tai, sa lucrezi la negru, daca se risca sa poti lua incontinuare pensie. Daca mergi pe chestia asta , poti vb cu ei sa iti faca un contract de colaborare, pe care sa nu il inregistrezi la finante, sa fie si ei oarecum acoperiti in cazul unui control. Dar e destul de riscant. Tu hotarasti. Sper sa iti fie de folos raspunsul meu . :)
eu am 24 ani si am o pensie de urmas, lucrez de 4 ani. in prezent am salaiu de 650 lei net. nu am avut nici o problema. nu mi sa oprit niciodata pensia . eu am sunat la casa de pensii militare bucurest si mi s a spus ca pot sa lucrez cu conditia sa nu am un salariu brut mai mare de jumatate din salariu mediu.
Mai intereseaza-te. Eu ieri am fost la casa de pensii de care apartin in Buc si mi s-a spus clar, si mi s-a aratat in fata legea cum ca sa nu depaseasca venitul casticat cu mai mult de 1/4 din salariul mediu pe economie. In prezent salariul mediu pe economie este in jur de 1650lei, iar un sfert inseamna in jur de 400lei.
Mi s-a explicat pe toate partile posibile.
Nu am incotro, trebuie sa achit lunar o suma astfel incat sa imi lichidez debitul.
Mai intreaba inainte sa ai surprize. Eu am avut pensie mai putin de 1 an si nu am o suma enorma dar cunosc o persoana care lucreaza de 3 ani si pensia este de peste 500lei. Inchipuiezi cat are de plata.

Anunta-ne daca afli altceva!
nu te contrazic,dar am un coleg la facultate si e in aceeasi situatie ca mine. deci de 4 ani el lucreaza si eu de 3 . eu doar de 7-8 luni am 650 lei net dar inainte aveam mai mult cam 700 lei cand salariu mediu pe economie era 1800 . nu am avut nici o problema. am sunat la bucuresti si eu si colegul meu si acelasi raspuns sa nu avem salariu net mai mare de jumatate din sal mediu pe economie. eu am pensie de 720 lei .
catalinffc a scris:
eu am sunat la casa de pensii militare bucurest si mi s a spus ca pot sa lucrez cu conditia sa (...)

Dvs. beneficiati de pensie de urmas din sistemul militar, domnisoara care a initiat topicul beneficiaza de pensie de urmas din sistemul public. Fiecare sistem de pensii are reglementari proprii.

@alynam

Presupun ca cei de la pensii v-au aratat ce prevede art. 92, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 19/2000. Nu aveti alta solutie decat sa achitati debitul, platind lunar o suma in cuantumul in care v-ati inteles cu cei de la pensii.
Nu trebuie sa platiti toti banii odata. :)

ART. 92
(1) Plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care:
..............................................
d) beneficiarul unei pensii de urmaş realizează dintr-o activitate profesională venituri brute lunare mai mari de o pătrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte de munca DeKaDeNcE DeKaDeNcE Am si eu o mica problema,si as aprecia ajutorul sincer. M-am angajat la o firma,prin urmare ei vor sa-mi faca carte de munca.Dar eu datorita faptului ca am un ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas si venituri din drepturi de autor cornelc cornelc Buna ziua, Am si eu o intrebare. Sunt student, am 20 de ani si lucrez la o firma unde sunt platit pe drepturi de autor. Exista posibilitatea sa imi fie ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas costeaa costeaa Buna ziua, Va rog daca puteti sa ma lamuriti cu pensia de urmas, tatal meu a decedat in 2003 si pana acum am primit pensie de urmas, dar acum am terminat ... (vezi toată discuția)