avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Profesie liberala sau activitate independenta?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Profesie liberala sau activitate independenta?

Buna ziua,

sunt PFA, inregistrata la Registrul Comertului... cod caen 6209: Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei

Pe decizia de impunere la Adm. Financiara... este bifata rubrica de venituri comerciale....

Referitor la normele de aplicare din 1 Iulie..... am venituri din profesie liberala sau activitate independenta? (mentionez ca sunt programatoare, cu diploma de licenta la Politehnica)
Platesc taxe mai mari din1 Iulie sau doar 16% impozit si 5,5% sanatatea?

Va multumesc mult pentru eventualele lamuriri,
o dupa-amiaza placuta!
Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 19:45, 28 Iulie 2010
Conform Codului fiscal veniturilor din activitati independente sunt definite ca fiind:
Veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
(2) Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comert ale contribuabililor, din prestari de servicii, altele decat cele prevazute la alin. (3), precum si din practicarea unei meserii.
(3) Constituie venituri din profesii libere veniturile obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii.
(4) Veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala provin din brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemenea.
Venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.


Impozitele deocamdata raman aceleasi 16%, 6,5 % CASS
dl_costas a scris:

Conform Codului fiscal veniturilor din activitati independente sunt definite ca fiind:
... altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii.


Care sunt celelalte profesii reglementate si unde se poate gasi lista lor?
Consultant pe proiecte sau in afaceri si management intra in aceasta lista?
ORDIN nr. 340 din 4 mai 2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, pct. 10.
Sunt obligate să depună declaraţie de asigurare persoanele care realizează venituri ca urmare a încadrării în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV din lege, indiferent de nivelul veniturilor realizate anual.
În categoria "persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente", prevăzută la art. 5 alin. (1) pct. IV lit. d) din lege, se încadrează persoanele care exercită profesiuni libere, şi anume:
a) expert contabil;
b) contabil autorizat;
c) consultant de plasament în valori mobiliare;
d) medic;
e) farmacist;
f) medic veterinar;
g) psiholog cu drept de liberă practică;
h) notar public;
i) auditor financiar;
j) practician în reorganizare şi lichidare;
k) persoane autorizate să realizeze şi să verifice lucrările de specialitate din domeniul cadastrului, geodeziei şi cartografiei;
l) expert tehnic;
m) urbanist;
n) restaurator;
o) persoane autorizate să furnizeze servicii publice conexe actului medical;
p) consilier în proprietate industrială;
q) expert criminalist;
r) executor judecătoresc;
s) arhitect;
t) traducător autorizat;
u) consultant fiscal;
v) broker;
w) oricare alte persoane care realizează venituri din practicarea unor profesii reglementate, desfăşurată în mod independent, în condiţiile legii, precum şi persoanele care realizează venituri din practicarea unei meserii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura de autorizare profesii liberale Silvia Monica Silvia Monica Buna ziua, Am incercat sa deslusesc care sunt profesiile liberale (lista actualizata) si care este procedura de autorizare in cazul acestora. De exemplu ... (vezi toată discuția)
Interpretare articol legea 19/2000 actualizata colonelu colonelu In sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii: ..... IV. persoanele care realizeaza un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu ... (vezi toată discuția)
Legea nr. 19/2000 in cazul pfa - cotizatii cas bogdan.b bogdan.b Buna ziua! Am o nelamurire cu privire la Legea pensiilor pentru PFA si nu reusesc sa obtin un raspuns concret nici macar de la cei de la CJP, si sper sa ma ... (vezi toată discuția)