avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Interpretare articol legea 19/2000 actualizata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Interpretare articol legea 19/2000 actualizata

In sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

.....

IV. persoanele care realizeaza un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel putin 3 salarii medii brute, si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) asociat unic, asociati, comanditari sau actionari;
b) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociatiei familiale;
d) persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;
e) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
f) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale

In cazul de la litera d) lucrurile sunt clare . Conform ordinului pentru modificarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 publicat in Monitorul oficial la data de 22.08.2007 , punctul d) se refera la

a) expert contabil;
b) contabil autorizat;
c) consultant de plasament in valori mobiliare;
d) medic;
e) farmacist;
f) medic veterinar;
g) psiholog cu drept de libera practica;
h) notar public;
i) auditor financiar;
j) practician in reorganizare si lichidare;
k) persoane autorizate sa realizeze si sa verifice lucrarile de
specialitate din domeniul cadastrului, geodeziei si cartografiei;
l) expert tehnic;
m) urbanist;
n) restaurator;
o) persoane autorizate sa furnizeze servicii publice conexe
actului medical;
p) consilier in proprietate industriala;
q) expert criminalist;
r) executor judecatoresc;
s) arhitect;
t) traducator autorizat;
u) consultant fiscal;
v) broker;
w) oricare alte persoane care realizeaza venituri din practicarea unor profesii reglementate, desfasurata in mod independent, in conditiile legii, precum si persoanele care realizeaza venituri din practicarea unei meserii.

Pe mine ma intereseaza la cine se refera punctul f) . Care sunt categoriile de persoane care se incadreaza aici ?
Cel mai recent răspuns: colonelu , utilizator 22:23, 23 Septembrie 2007
Prin Legea 250/2007, acest art. IV are urmatorul cuprins: "persoanele care se afla in una dintre situatiile urmatoare:" , deci nu mai exista conditia de "cel putin 3 salarii medii brute".

Pct.f ) se refera la orice persoana care desfasoara o activitate profesionala in urma careia obtine un venit (cum ar fi acele controversate conventii civile/contracte de prestari servicii incheiate de persoane fizice neautorizate)
tana a scris:

Prin Legea 250/2007, acest art. IV are urmatorul cuprins: "persoanele care se afla in una dintre situatiile urmatoare:" , deci nu mai exista conditia de "cel putin 3 salarii medii brute".

Stiu si m-am cam enervat pentru ca mi-a incurcat niste socoteli . Oricum , se pregateste o noua modificare
[ link extern ]

Pct.f ) se refera la orice persoana care desfasoara o activitate profesionala in urma careia obtine un venit (cum ar fi acele controversate conventii civile/contracte de prestari servicii incheiate de persoane fizice neautorizate)

Aha . Eu am un caz cu o persoana fara contract de munca , dar care traieste din inchirieri +dobinzi bancare . Are vreo 3 apartamente pe care le inchiriaza si o duce bine cu banii castigati . Ma intrebam daca prin modificarile recente l-au bagat si pe el la plata CAS . Se pare ca nu . Si asa e suparat ca plateste sanatatea pentru veniturile din chirii si dobinzi :))

Ultima modificare: Duminică, 23 Septembrie 2007
colonelu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Profesie liberala sau activitate independenta? Irina03 Irina03 Buna ziua, sunt PFA, inregistrata la Registrul Comertului... cod caen 6209: Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei Pe decizia de ... (vezi toată discuția)
Contract asigurat cu casa de pensii la 1 leu ContSters109653 ContSters109653 Va rog sa-mi detalii , baza legala , conform careia , ca PFA , pot sa fiu sau nu asigurata in sistemul public de asigurari sociale PENSII . In anul 2006( nov) ... (vezi toată discuția)
Contributii cas si cass ca si pfa? casandralin casandralin Pana in luna Noiembrie am avut contributiile la CAS si CASS platite de angajator ( aveam contract pe perioada nedeterminata) eu fiind si PFA. Incepand cu ... (vezi toată discuția)