avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie

Buna ziua. Am o nelamurire in legatura cu un teren agricol primit prin donatie de catre bunica mea, in urma cu aprox.50 de ani. Dupa decesul acesteia(acum 3 ani), parintii mei au drepturi asupra terenului si daca da, se poate vinde? Mentionez ca toate taxele(impozit) sunt la zi. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 00:26, 29 Iulie 2010
Da, insa trebuie mai intai facuta succesiunea si apoi vanzarea...drepturi asupra terenului precum si la universalitatea bunurilor mobile si imobile pe care le-au detinut bunicii dvs au toti mostenitorii.

Mostenitorii legali sunt in ordine
» Descendentii
Prima clasa de mostenitori este cea a descendentilor, adica cea a copiilor defunctului si a urmasilor lor in linie dreapta la infinit, indiferent daca sunt din casatorie sau din afara ei, inclusiv copiii adoptati cu efecte depline. Daca la mostenire vin numai descendenti de gradul I (copiii), atunci mostenirea se va imparti in mod egal. Daca alaturi de acestia la mostenire este chemat si sotul supravietuitor, atunci se stabileste mai intai cota acestuia de 1/4, iar restul se imparte in mod egal intre descendenti.

» Privilegiatii
Clasa a doua de mostenitori legali este formata din ascendentii privilegiati si colateralii privilegiati. Ascendentii privilegiati sunt parintii – tata si mama – defunctului din casatorie, din afara casatoriei sau din adoptie. Daca la mostenire sunt chemati numai ascendentii privilegiati, atunci mostenirea se va imparti in mod egal intre acestia. Daca ei vor veni in concurs cu sotul supravietuitor, atunci sotul supravietuitor are dreptul la 1/2 din mostenire.

» Colateralii privilegiati
Acestia sunt fratii si surorile defunctului si descendentii acestora pana la gradul IV inclusiv (nepoti si stranepoti de frate-sora). Daca acestia vin singuri la mostenire, atunci vor imparti bunurile in mod egal. Daca vor veni in concurs cu sotul supravietuitor, mai intai se va stabili cota acestuia de 1/2 si apoi se va imparti restul de mostenire in functie de numarul lor.

» Ascendentii ordinari
Clasa a treia de mostenitori legali o reprezinta ascendentii ordinari. Acestia sunt bunicii, strabunicii fara limita de grad. Daca vin singuri la mostenire, acestia vor imparti in mod egal intre ei masa succesorala.
Daca vin in concurs cu sotul supravietuitor, se va defalca mai intai cota acestuia de 3/4.

» Colaterali ordinari
Clasa a patra de mostemitori legali este formata din colateralii ordinari, adica rudele colaterale ale defunctului care nu sunt frati sau surori ori descendenti ai acestora, adica unchi, matusi, veri primari si fratii sau surorile bunicilor defunctului. Ei vor culege intreaga mostenire daca sunt singuri, iar daca vin in concurs cu sotul supravietuitor al defunctului se va stabili mai intai cota acestuia de 3/4 si abia apoi vor imparti ceea ce a mai ramas.

Rezerva succesorala
Este acea parte a patrimoniului celui care lasa mostenirea la care mostenitorii au dreptul in virtutea legii, impotriva vointei defunctului manifestata prin liberalitati (donatii) facute in timpul vietii sau pentru dispozitii testamentare pentru cauza de moarte legate sau exheredari .
Rezerva succesorala ii apara pe mostenitorii rezervatari nu numai impotriva liberalitatilor excesive facute in favoarea unor persoane straine, dar si impotriva liberalitatilor facute impotriva unor mostenitori legali, chiar comostenitori rezervatari.

Mostenitorii rezervatari
Mostenitorii rezervatari sunt descendentii defunctului de orice grad, adica copiii (indiferent daca sunt din casatorie sau din afara casatoriei), nepotii, stranepotii, parintii defunctului, precum si sotul defunctului.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Iulie 2010
Costel DRAGOMIR, Avocat
Trebuia ca parintele care este mostenitorul bunicii sa deschida succesiunea dupa aceasta. Nu ati precizat daca parintele dvs. este singurul mostenitor sau a mai avut frati. Daca este singur atunci intreaga masa succesorala dupa bunica ii revine acestuia. Daca sunt mai multi frati atunci masa succesorala dupa bunica se imparte la toti precum si la bunic daca mai traieste.Varianta mai simpla este ca parintii dvs. sa formuleze actiune in realizarea dreptului in instanta de judecata, aratand ca stapanesc acest teren de peste 30 de ani, au platit impozitul pe el si ca l-au primit ca zestre de la bunica.
Contactati un avocat.
Cu stima,
av.M.Hornea
Va multumesc din suflet pt raspunsuri ! Sa inteleg ca daca nu exista un testament, prin succesiune se pot dobandi drepturile? Ma iertati dar nu am nici un fel de cunostinte in domeniu si anumiti termeni trebuie sa-i deduc. Inca o data multumiri pt timpul acordat!
Cu respect
Sa mearga parintele care e copilul bunicii la notar sa dezbata succesiunea. Daca bunica mai avea alti copii ( sau acestia au descendenti) vin si ei la mostenire+sotul supravietuitor ( bunicul) daca traieste.

Exista mostenire legala ( fara testament) si testamentara, nu inseamna ca se exclud sau nu se poate mosteni fara testament, din contra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire bunici maladog maladog Mama decedata inaintea parintilor, sotul supravietuitor recasatorit. Prezinta vreun drept la mostenire din partea parintilor mamei, atat timp cat mama are un ... (vezi toată discuția)
Este necesara recunoasterea testamentului autentic? diana andone diana andone Buna ziua, va rog sa ma ajutati. Parintii mei sunt in posesia unui testament autentic prin care defuncta le lasa in mostenire un teren de 4000mp, precizez ca ... (vezi toată discuția)
Taxa de succesiune,costuri si pasii ce trebuiesc parcursi cristi091974 cristi091974 Buna seara, Am avut o bunica care a decedat saptamana trecuta la varsta de 91 de ani.In anul 1987 a facut un testament (legalizat la notar) in care ... (vezi toată discuția)