avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... revenire din concediu crestere copil pentru ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

revenire din concediu crestere copil pentru functionarii publici

Buna! Sunt angajata intr-o directie de asistenta sociala ca inspector (functionar public) si cand am revenit din concediu pentru crestere copil (efectuat in intregime ),cei de la Personal m-au incadrat cu acelasi salariu pe care l-am avut in momentul plecarii in concediu, astfel ca eu nu am beneficiat de majorarile salariale primite de colegii mei incadrati in acelasi post pe perioada de doi ani in care eu am lipsit. Astfel, eu, in prezent, iau cu 3mil mai putin decat colegii mei angajati in aceasi perioada cu mine, pe posturi similare. Explicatia primita de la juristii institutiei a fost ca pe perioada concediului pentru cresterea copilului contractul de munca a fost suspendat, iar indexarile nu se aplica retroactiv. Aveti idee care este adevarul? Daca da , indicati-mi va rog si un articol de lege.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:16, 29 Iulie 2010
Buna seara !
Vi s-a comunicat decizia de reluare a activitatii in care se precizeaza salariul de baza ? Atacati aceasta decizie , in termen , la instanta de contencios administrativ ...
Codul Muncii nu prevede nimic in sensul aratat de catre juristul dvs..
Va trebui sa cititi CIM , sa vedeti ce este prevazut acolo.
Codul Muncii
Art. 49. [felurile şi efectele suspendării]
(1) Suspendarea contractului individual de muncă poate interveni de drept, prin acordul părţilor sau prin actul unilateral al uneia dintre părţi.
(2) Suspendarea contractului individual de muncă are ca efect suspendarea prestării muncii de către salariat şi a plăţii drepturilor de natură salarială de către angajator.
(3) Pe durata suspendării pot continua să existe alte drepturi şi obligaţii ale părţilor decât cele prevăzute la alin. (2), dacă acestea sunt prevăzute prin legi speciale, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, prin contracte individuale de muncă sau prin regulamente interne.
Art. 51. [suspendarea din iniţiativa salariatului]
(1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa salariatului, în următoarele situaţii:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
b) concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani;
X-(
Raspunsul il gasiti in Legea nr.330/2009 , art.17 alin.1 ...:)
Personalului care s-a aflat in concediu platit pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 7 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si personalului ale carui raporturi de munca sau raporturi de serviciu au fost suspendate din alte cauze, potrivit legii, i se acorda, la reluarea activitatii, salariul de baza aferent gradului sau treptei profesionale in care a fost incadrat anterior suspendarii.

Prin urmare, dreptatea este de partea angajatorului.
freeelis a scris:

Raspunsul il gasiti in Legea nr.330/2009 , art.17 alin.1 ...:)
Personalului care s-a aflat in concediu platit pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 7 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si personalului ale carui raporturi de munca sau raporturi de serviciu au fost suspendate din alte cauze, potrivit legii, i se acorda, la reluarea activitatii, salariul de baza aferent gradului sau treptei profesionale in care a fost incadrat anterior suspendarii.

Prin urmare, dreptatea este de partea angajatorului.


Imi permit sa va contrazic d-na avocat .
Este foarte adevarat ca pe perioada CIC raportul de munca este suspendat , urmand ca , asa cum ati precizat si dvs. citand art. 17 din legea 330/2009 , functionarul public sa revina la salariul de baza aferent gradului sau treptei profesionale in care a fost incadrat anterior suspendarii .
Insa .... salariul de baza nu va mai fi acelasi pt ca , salarizarea s-a schimbat intre timp prin legislatia in vigoare la acea data , iar conform legii , chiar si pentru persoanele nou-angajate , conform legii 330/2009 art. 31 se prevede ca "salarizarea se face la nivelul de salarizare in plata pantru functiile similare ".
De aceea , legal este ca odata cu reluarea activitatii , in decizia emisa sa fie trecut salariul corespunzator pe care l-ar fi avut daca lucra la data de 31.12.2009 , coresunzator functiei publice avute la suspendarea raportului de munca , de altfel acesta fiind si punctul de vedere al AJPS la reincadrarea personalului bugetar conform prevederilor legii 330/2009 .
De aceea am si dat sfatul postat anterior ... in deplina cunostinta de cauza .
Cred ca raspunsul este cel dat de Lege ... punctul de vedere al unei AJPS nu constituie temei juridic intr-o eventuala actiune in isntanta...

P.S.
nu sunt avocat si nici femeie ... :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent - revenire din concediu ingrijire copil cameliaf cameliaf Buna ziua , trebuie sa dau un raspuns maine legat de salariul cu care am incadrat o persoana dupa o reintoarcere din CIC si precis ca ma va actiona in ... (vezi toată discuția)
Reluare activitate mamici divele divele salariata a fost incadrata, inainte de intrarea in cccopil, pe post de cu studii medii. Inainte de intrarea ei in acest concediu s-a cerut transformarea ... (vezi toată discuția)
Stabilire salariu dupa cic in sistemul sanitar maripet maripet Care este modalitatea corecta de aplicare a art.17 din Lg. nr.330/2009, avand in vedere faptul ca prevederile \"... i se acordă, la reluarea ... (vezi toată discuția)