Buna!! Am si eu o intrebare, daca se poate si stie cineva raspunsul, ar fi super si n-as putea sa va multumesc indeajuns!
DECI: o persoana, femeie, 55 de ani, pensionata anticipat, poata sa lucreze pe baza unui contract, ca persoana fizica autorizata, si sa-si pastreze si pensia? Mentionez ca e vorba de un contract de traducator.
Daca nu, ar fi alta cale sa poata lucra si totusi sa-si pastreze pensia?
Multumesc anticipat si astept cu interes un raspuns!!
Pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, indiferent de nivelul veniturilor respective:
copiii urmasi orfani de ambii parinti, pe perioada scolarizarii, pana la varstele de 16 sau 26 de ani dupa caz;
nevazatorii;
pensionarii pentru limita de varsta.
pensionarii de invaliditate de gradul III.
Beneficiarii pensiei de urmas pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, daca veniturile brute lunare realizate nu depasesc o patrime din salariul mediu brut lunar pe economie.
Asadar, persoanele pensionate anticipat nu pot cumula pensia cu salariul.
Totusi nu sunt inca lamurita, mama mea e pensionata anticipat, dar lucreaza ca si traducator cu un contract de munca ca persoana fizica autorizata. Ea nu lucreaza totusi cu carte de munca sau ceva de genul asta. Nu-si poate pastra si pensia?
Multumesc anticipat!
Art.92 alin.1 lit.b din Legea 19/2000 prevede suspendarea platii pensiei in cazul in care beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 5 alin. (1) pct. I si II (adica : persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca si functionarii publici; persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la pct. I).
Nu ai fost foarte clara: are contract de munca, sau contract de colaborare? Daca are contract de munca, i se suspenda pensia. Daca obtine venit in baza unui contract de colaborare/ prestari servicii, ca persoana fizica autorizata , poate cumula pensia cu venitul astfel obtinut.