As vrea sa stiu aproximativ cu cat timp inainte va aparea tematica si bibliografia pentru examenul din noiembrie anul acesta?? am consultat tematica si bibliografia de anul trecut dar presupun ca trebuie sa apara pt examenul de anul acesta...Am terminat facultatea anul acesta si as dori sa dau examen la Baroul Sibiu cu toate ca sunt o multime de lucruri pe care nu le stiu inca si as dori sa le aflu: in cazul fericit de promovare a examenului, in cat timp trebuie sa-mi gasesc un maestru?? sunt sanse de a intra daca ma apuc de invatat de maine? va rog frumos sa-mi raspundeti in masura in care cunoasteti aceste lucruri. merci mult :)
linistiti-va mey, v-am spus colegii mei care au dat anu trecut au copiat pe rupte. o sa fie bine, doar ca e bine sa invatam si sa nu ne bazam pe faptul ca o sa copiem :d
1. LEGALITATEA CAILOR DE ATAC
2. IERARHIA CAILOR DE ATAC
UNICITATEA DREPTULUI DE A EXERCITA O CALE DE ATAC
NEAGRAVAREA SITUATIEI PARTILOR IN PROPRIA CALE DE ATAC
Spune-mi daca gasesti asa, daca nu o sa ti le trimit eu, dar pe rand
Instituirea cailor de atac este o problema de interes general ce vizeaza determinarea mijloacelor procedurale ce pot fi exercitate pentru reformarea sau retractarea unei hotarari judecatoresti.
In afara cailor de atac prevazute de lege nu se pot folosi si alte mijloace procedurale in scopul de a obtine reformarea sau retractarea unei hotarari. Principiul enuntat decurge si din art.129 din Constitutie. Acest text consacra dreptul partilor si a Ministerului public de a folosi caile de atac, dar adauga ca ele se pot exercita in "conditiile legii".
Partile au la dispozitie acele cai de atac care erau prevazute de lege in momentul pronuntarii hotararii. Modificarea dispozitiilor procedurale, in aceasta materie, nu poate afeta dreptul de a ataca hotararea cu o anumita cale de atac, caci acest drept s-a nascut chiar in momentul pronuntarii hotararii. De aceea calea de atac a fost considerata de unii autori ca o calitate imanenta a hotararii judecatoresti.
2. ierarhia cailor de atac.
Principiul ierarhiei cailor de legale de atac decurge din modul de organizare a instantelor judecatoresti intr-un sistem piramidal. In principiu nu se poate exercita o cale extraordinara de atac atata timp cat partea are la dispozitie o cale ordinara de atac.
Astfel, de pilda, contestatia in anilare se poate exercita numai impotriva hotararilor judecatoresti ramase irevocabile; revizuirea poate fi exercitata si impotriva hotararilor ramase definitive in instanta de apel.
Principiul ierarhiei cailor de atac functioneaza si in raportul dintre apel si recurs. In acest sens s.a decis constant ca recursul nu poate fie xercitat, in principiu, per omisso medio, respectiv atata timp cat partea are la dispozitie calea ordinara de atac a apelului.
In privinta cailor extraordinare de atac, legea nu prevede o succesiune in exercitarea lor. Astfel ca revizuirea poate fi exercitata inaintea contestatiei in anulare sau invers.