As vrea sa stiu aproximativ cu cat timp inainte va aparea tematica si bibliografia pentru examenul din noiembrie anul acesta?? am consultat tematica si bibliografia de anul trecut dar presupun ca trebuie sa apara pt examenul de anul acesta...Am terminat facultatea anul acesta si as dori sa dau examen la Baroul Sibiu cu toate ca sunt o multime de lucruri pe care nu le stiu inca si as dori sa le aflu: in cazul fericit de promovare a examenului, in cat timp trebuie sa-mi gasesc un maestru?? sunt sanse de a intra daca ma apuc de invatat de maine? va rog frumos sa-mi raspundeti in masura in care cunoasteti aceste lucruri. merci mult :)
3. Unicitatea dreptului de a exercita o cale de atac
Dreptul de a exercita o cale de atac este, in principiu, unic si se epuizeaza o data cu exercitarea lui. In caz contrat, exceptia puterii lucrului judecat va putea fiinvocata de cel interesat si de instanta din oficiu spre aa anihila calea de atac inadmisibila.
Unicitatea cailor de atac vizeaza insa numai apelul si recursul, nu si celelalte cai extraordinare. Datorita specificului cailor extraordinare de atac acestea pot fi exercitate, in unele cazuri in mod repetat. calea revizuirii poate fi folosita in cazul descoperirii unor inscrisuri doveditoare retinuta de partea potrivnica sau care nu au putut fi infatisate dintr-o imprejurare mai presus de vointa partilor sau o a doua cerere poate fi admisa pentru un alt motiv cum ar fi cel al condamnarii unui martor, judecator sau expert pentru o infractiune in legatura cu pricina respectiva.
O a doua cerere de revizuire poate fi paralizata prin mecanismul decaderii din termenul de exercitare a acestei cai de atac.
Contestaia in anulare poate fi exercitata in mod repetat numai pentru motive care nu au existat la data introducerii primei contestatii.
4. Neagravarea situatiei partii in propria cale de atac
In urma modificarii si completarii Codului de procedura civila, principiul non reformatio in peius a primit o consacrare ina rt. 296 c. proc. civ. "apelantului nu i se poate insa crea in propria cale de atac o situatie mai grea decat aceea din hotararea atacata. Principiul este aplicabil si in recurs, art. 316 c. proc. civ.
Se aplica in toate acele situatii in care partea a atacat in mod solitar hotararea pronuntata. Intr-o asemenea situatie instanta de control judiciar nu poate pronunta o solutie prin care sa-i ceeze partii o situatie mai grea decat cea stabilita prin hotararea atacata. Altminteri, partile, adeseori ar fi tentate sa renunte la exercitiul unui drept procedural fundamental de teama ca li s-ar crea o situatie mai grea in urma propriilor lor plangeri.
Situatia este diferita inc azul exercitarii caii de atac si de partea adversa sau de procuror.
In cazul declararii recursului si de parte adversa, de procuror sau de tertele persoane indreptatite sa exercite o cale de atac, se paote ajunge si la inrautatirea situatiei in raport cu situatia stabilita in prima instanta.
O situatie speciala este ce a exercitarii caii de atac de catre Ministerul Public. Daca aceasta a exercitat o cale de atac exclusiv in interesul partii, situatia ei nu va putea fi inrautatita, principiul gasindu-si aplicare plenara.
Principiul non reformatio in peius se poate ina resfrange si asupra altor participanti procesuali decat ce i ce au exerciat calea de ata.
Este cazul coparticiparii procesuale necesare sau obligatorii, situatie in care se aplica principiul dependentei procesuale a coparticipantilor. In considerarea acestui principiu s-a statuat ca "in cazul obligatiilor solidare, precum si a obligatiilor indivizibile exercitarea caii de atac a recursului de catre unul dintre participantii la proces le va folosi si celorlalti, in sensul ca efectele admiterii recursului se vor extinde si la partile care nu au declarat recurs sau al caror recurs a fost respins fara a fi fost solutionat in fond.
Situatia este asemanatoare si in cazul unor cereri incidente aflate intr-o legatura indisolubila cu actiunea principala. Astfel, recursul declarat numai de reclamant repune in discutie si problema admisibilitatii cererii de chemare in garantie, chiar daca garantul nu a formulat si el recurs. De aemenea repunerea in discutie a cererii principale este necesara si in cazul in care recursul a fost declarat numai de cel chemat in garantie.
Principiul isi gaseste aplicatiune in toate caile de atac.
In doctrina s.a apreciat pentru identitate de ratiune ca pricipiul este aplicabil si in cazul litigiilor de munca.
Se va plica si in cazul rejudecarii fondului dupa casare.
in sfarsit imi merge si mie netul...:D.....sper ca toti sunteti pe lista de admisi.....am o veste noua....nimeni de la barou nu se va ocupa de organizarea examenului....cei de la Facultatea Nicolae Titulescu sunt direct raspunzatori..deci in concluzie nu vom avea supraveghetori de la barou...nu va bazati pe copiat(ca in anii trecuti)...multa bafta la invatat