avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de intretinere

Buna ziua,
Sunt pe punctul de a incheia un contract de intretinere cu mama mea.
Un notar, pe care-l cunosc, mi-a recomandat sa trec pentru mama drept de uz, nu de uzufruct, motivand ca uzufructul da o prezumtie de gratuitate.
Pe de alta parte, notarul cu care legalizez contractul, spune ca nu a folosit acest termen, drept de uz, niciodata, doar acela de uzufruct .
Ma intereseaza sa fac contractul de intretinere cat mai putin atacabil de sora mea, care nu priveste cu ochi buni aceasta treaba, dar nici nu contribuie cu nimic la intretinerea mamei.
Orice sfat este binevenit, luni semnam contractul, cu asistenta de la primarie.
Multumiri anticipate
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 00:35, 30 Iulie 2010
... va rog ajutati-ma cu un raspuns ...
Daca treceti dreptul de uz, asta inseamna ca de folosinta bunului poate beneficia si sora dvs.
Legal.
Hmm, nu va asteptati la asta?!

Contractul de intretinere in sine este inatacabil de catre mostenitorii rezervatari, pt ca nu este asimilat donatiei. E clar ca in schimbul proprietatii intretinatorul plateste un pret= intretinere ( ingrijire, alimente, medicamente etc.) deci intretinutul nu doneaza bunul, ci il vinde.
Este un contract intuitu personae, adica nu poate solicita rezilierea/rezolutiunea decat una dintre parti ( de ex. intretinutul pt neexeecutarea obligatiei de intretinere).

Acum nu se intelege de ce doriti sa ii lasati mamei un dezmembramant al dreptului de proprietate? nu ati dat aceste detalii.
Faptul ca doar ea poate solicita instantei rezilierea ar trebui sa ii ofere destula siguranta ca va veti indeplini obligatiile. De ce ar mai fi nevoie de o alta "garantie"? Doar ca sa nu atace sora dvs? Sper sa se fi inteles ca nu poate.
Daca se insista pe unul, mai degraba i-ati lasa abitatia. Asa va fi sigura ca nu o dati afara si atat.
Uzufructul ii da dreptul de folosinta ( sa locuiasca acolo, sa inchirieze etc.) doar ca dvs. ca nud proprietar nu veti avea acest drept.

In fine, daca aveti alte intrebari nu ezitati sa le adresati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract intretinere ContSters292785 ContSters292785 Buna ziua! Am un contract de intretinere cu mama mea care traieste.In contract se stipuleaza ca eu sa ii asigur cele necesare traiului: mancare , haine ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager Alina1978 Alina1978 Buna ziua, As avea nevoie de cateva sfaturi in ceea ce priveste incheierea unui contract de vanzare-cumparare pe care as vrea sa il inchei cu matusa mea ( ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere atac Simion.Raluca Simion.Raluca Buna ziua.Mama mea si cu bunicul au incheiat acum 7 ani la notar un contract prin care mama se obliga sa l intretina pentru ca bunicul avea pensie foarte mica ... (vezi toată discuția)