avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... legea175/16.07.2010 - scutirea penalitatilor la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

legea175/16.07.2010 - scutirea penalitatilor la intretinere

Buna ziua. din nefericire din luna februarie sunt in somaj, situatie care ma impiedica sa-mi achit datoriile la zi la intretinere, drept urmare am acumulat ceva datorii (jumatate din suma datorata sunt penalitati). Am incercat sa le explic celor de la asociatie, proasta alegere, pt ca am intrat in razboi cu ei, la modul ca eu incerc sa vb in timp ce ei tipa la unison. Drept urmare am ales calea cea mai civilizata si legala in acelasi timp, am intocmit o adresa trimisa prin posta cu confirmare de primire, adresa in care le-am explicat situatia in care ma aflu si am adus in discutie legea 175/16.07.2010 care vine in ajutorul celor datornici, sau asa ar trebui. Am anexat si copii la cupoanele mandat de somaj, a carnetului de evidenta, care sa sustina veridicitatea celor declarate (precizez ca locuiesc singura, deci e un singur venit de 500 lei). Am primit doar un raspuns verbal si anume ca legea nu este retroactiva, atunci eu ma intereb: pentru cine a fost data legea pentru cei ce sunt deja datornici sau pentru cei ce urmeaza sa fie? E o intrebare idioata, cu toate astea mi-o tot repet in minte. Ba mai mult cica cei de la asociatiile din Bacau (am uitat sa va zic ca locuiesc in Bacau), n-ar fi de acord cu legea, si iar ma intreb: legea e valabila doar pentru anumite zone? Poate fi aplicata cum vor ei, si cand vor ei? Normele nu au aparut, si am citit pe forum ca ar putea dura pana la 6 luni. Intentionez sa-mi achit debitul, dar ma tem ca ei imi vor stinge doar penalitatea. Pana atunci ma dau cu capul de pereti si imi strofoc creerii cum sa fac sa-mi achit datoria, nu e rea vointa, e imposibilitate, neputinta, iar ei parca ar fi caini, nu vor sa inteleaga. As vrea sa ma debransez, chit ca o sa fac turturi la iarna, dar nu stiu cum sa fac, ca daca nu achit integral nu-mi dau voie sa ma debransez. Unde ar tr sa ma duc, si ce ar tr sa fac? Parca am intrat intr-un cerc vicios, si nu mai stiu cum sa ies. Imprumut n-am cum sa fac, am credit ipotecar, si sunt SOMERA, risc sa raman si fara casa. Ce sa fac sa-mi pun streangul de gat? Sunt prea tanara sa ma ratez in halul asta, vreau sa rezolv problema legal. Va rog ajutati-ma cu o idee, cu o modalitate legala de a-mi rezolva problema, nu vreau sa ma mai cert cu nimeni. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: georgetrif2004 , utilizator 23:23, 25 Octombrie 2011
Argumentele Dv. sunt urmatoarele:
- daca legea a intrat in vigoare pe 20 iulie 2010 si nu precizeaza despre ce fel de restante este vorba si daca legea spune ca in cazul in care se achita acele restante timp de un an de zile de la data aparitiei este normal ca cineva care vrea sa achite un debit restant pe data de 30 iulie 2010 nu avea cand sa faca restanta in perioada 20.07.2010 - 20.07.2011, ci restanta pe care vrea s-o achite este anterioara datei de 20.07.2010 si nu este penalizabila deoarece indeplineste conditiile din lege.

- legea nu se aplica numai de asociatiile care sunt de acord cu ea, asa cum legile circulatiei sunt si trebuie respectate de toti participantii la circulatia pe drumurile publice, ca le place sau nu le place.

- adresati-va primariei de care apartineti cu o reclamatie in care descrieti situatia asa cum ne-ati povestit-o noua aici, la Biroul de relatii cu asociatiile de proprietari.

- in cazul in care nu primiti un raspuns care sa va multumeasca nici de la asociatie, nici de la primarie, asteptati sa apara normele de aplicare, incercati sa obtineti raspunsuri scrise (pentru a avea dovada ca vi s-a refuzat respectarea legii 175/2010), platiti-va cota la zi - pe cat posibil- si asteptati sa fiti chemata in instanta pentru restul datoriilor unde puteti proba ca ati dorit sa platiti numai cotele (fara penalizari), dar vi s-au aplicat penalizari nejustificate in lumina noii legi.
Chiar daca sunteti chemata in instanta peste 3 ani puteti demonstra ca vi s-au aplicat penalizari intr-o perioada in care erati scutita de acestea.

Ultima modificare: Vineri, 30 Iulie 2010
elga50, moderator
alice77 a scris:

Intentionez sa-mi achit debitul, dar ma tem ca ei imi vor stinge doar penalitatea.


Prin Legea 175/16 iulie 2010 restantierii sunt scutiti numai de penalitati.
buna,am si eu o nelamurire.Cea de la intretinere m-a anuntat zilele astea k am de platit penalitati de acum 3 ani,de care nu mi-a zis nimik pana acum.E normal?as dori sa stiu in cat timp trebuia sa ma informeze,si daca pot scapa de penalitati prin noua lege.ms anticipat
Daca aveti penalizari in restanta, acestea nu intra sub incidenta acestei legi.
Este vorba in aceasta lege numai de plata cotelor restante fara a se percepe penalizari si cu conditia de a avea un venit lunar de sub 1000/persoana.

Era normal sa fiti anuntata lunar in lista de intretinere ce penalizari aveti de platit.
exista vreo lege care ii obliga sa ma anunte lunar,si nu dupa 3 ani?cum as putea sa imi fac dreptate?mentionez k acum 3 ani aveam 1200 lei restata la intretinere iar penalitatile de care m-a anuntat acum sunt de 300 lei.si in acesti 3 ani au fost luni knd am fost la zi cu plata,iar acum am 400 lei si 300 restanta.iar in bloc sunt locatari care erau la zi acum 3 ani si s-AU TREZIT CU 55.6LEI RESTANTA

Alte discuții în legătură

Legea 175 este aplicabila? ionescu teodosie ionescu teodosie Legea 175/2010 este aplicabila si retroactiv mai precis persoanelor cu dotorii istorice anterioare datei intrarii in vigoare a legii? Daca nu exista norme ... (vezi toată discuția)
Cum-se-aplica-legea-175-2010-cu-privire-la-neaplicarea-penalizarilor la intretinere catalin dana catalin dana Am o datorie la plata intretinerii si mi s-au perceput penalitati. Platesc lunar, dar datorita penalizarilor nu mai ajung la zi. Am fost la asociatie azi si ... (vezi toată discuția)
Legea 175 privind penalitatile galmi galmi Buna ziua, In decursul timpului am reusit sa adunam la intretinere o datorie de 2700 lei si penalitati de 2800. Acum 2 luni am facut un efort (imprumut) si am ... (vezi toată discuția)