avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... legea175/16.07.2010 - scutirea penalitatilor la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

legea175/16.07.2010 - scutirea penalitatilor la intretinere

Buna ziua. din nefericire din luna februarie sunt in somaj, situatie care ma impiedica sa-mi achit datoriile la zi la intretinere, drept urmare am acumulat ceva datorii (jumatate din suma datorata sunt penalitati). Am incercat sa le explic celor de la asociatie, proasta alegere, pt ca am intrat in razboi cu ei, la modul ca eu incerc sa vb in timp ce ei tipa la unison. Drept urmare am ales calea cea mai civilizata si legala in acelasi timp, am intocmit o adresa trimisa prin posta cu confirmare de primire, adresa in care le-am explicat situatia in care ma aflu si am adus in discutie legea 175/16.07.2010 care vine in ajutorul celor datornici, sau asa ar trebui. Am anexat si copii la cupoanele mandat de somaj, a carnetului de evidenta, care sa sustina veridicitatea celor declarate (precizez ca locuiesc singura, deci e un singur venit de 500 lei). Am primit doar un raspuns verbal si anume ca legea nu este retroactiva, atunci eu ma intereb: pentru cine a fost data legea pentru cei ce sunt deja datornici sau pentru cei ce urmeaza sa fie? E o intrebare idioata, cu toate astea mi-o tot repet in minte. Ba mai mult cica cei de la asociatiile din Bacau (am uitat sa va zic ca locuiesc in Bacau), n-ar fi de acord cu legea, si iar ma intreb: legea e valabila doar pentru anumite zone? Poate fi aplicata cum vor ei, si cand vor ei? Normele nu au aparut, si am citit pe forum ca ar putea dura pana la 6 luni. Intentionez sa-mi achit debitul, dar ma tem ca ei imi vor stinge doar penalitatea. Pana atunci ma dau cu capul de pereti si imi strofoc creerii cum sa fac sa-mi achit datoria, nu e rea vointa, e imposibilitate, neputinta, iar ei parca ar fi caini, nu vor sa inteleaga. As vrea sa ma debransez, chit ca o sa fac turturi la iarna, dar nu stiu cum sa fac, ca daca nu achit integral nu-mi dau voie sa ma debransez. Unde ar tr sa ma duc, si ce ar tr sa fac? Parca am intrat intr-un cerc vicios, si nu mai stiu cum sa ies. Imprumut n-am cum sa fac, am credit ipotecar, si sunt SOMERA, risc sa raman si fara casa. Ce sa fac sa-mi pun streangul de gat? Sunt prea tanara sa ma ratez in halul asta, vreau sa rezolv problema legal. Va rog ajutati-ma cu o idee, cu o modalitate legala de a-mi rezolva problema, nu vreau sa ma mai cert cu nimeni. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: georgetrif2004 , utilizator 23:23, 25 Octombrie 2011
Ultimele doua mesaje sunt postate in continuarea unui subiect ce s-a discutat in octombrie 2010, atunci cand legea 175/2010 era in vigoare. Aceasta lege a avut o aplicare limitata pe o pertioada de 12 luni si-acum nu se mai aplica.
Solutiile pentru rezolvarea problemelor in asociatie se gasesc prin aplicarea corecta a legii 230/2007 si HG 1588/2007. Pe baza acestora functioneaza asociatiile de proprietari. Pe baza acestora se repartizeaza cheltuielile, se aplica penalizarile, se alege conducerea asociatiei... Din acestea putem deduce usor ca daca un proprietar nu are restante nu va avea nici penalizari si-apoi orice proprietar poate sa condideze pentru functia de presedinte sau membru in comitetul executiv al asociatiei si sa incerce a rezolva cat mai corect problemele asociatiei.
Altfel, considerand ca proprietarul este mereu in opozitie cu asociatia, este o atitudine ce aduce numai necazuri.
Pai legea trebuia aplicata pana pe 15 iulie parca, noi ce vina avem ca ei au taraganat?Dupa raspuns pare ca sunteti si un presedinte de asociatie pe undeva.Faza cu restantele si penalizarile daca nu ne-o scriati,nici nu o stiam!Daa!De parca nu am vrea sa platim!De candidatura ce sa mai vorbim, si aici e cu relatii si dedesubturi....Eu nu am vrut dacat sa aflu daca se aplica legea sau nu.M-am saturat de abuzurile strainilor, ce sa mai vorbesc de cele ale cunoscutilor!Multam pentru inca un ciocan in cap,ca la scoala:"esti prost,stai jos!"
Ultima modificare: Luni, 24 Octombrie 2011
georgetrif2004, utilizator
Da, legea 175/2010 trebuia aplicata pana pe 20 iulie 2011. Acum este tardiv sa mai vorbim despre aplicarea ei in aceasta perioada.
Faptul ca in asociatia dv. nu s-a aplicat este un lucru rau si exista psibilitatea sa reclamati asociatia la primarie sau sa porniti un proces impotriva asociatiei. Era o lege in care, la sfarsitul ei, nu se promiteau norme de aplicare, deci conducerea, administratorul dv., nu aveau de ce sa pretinda norme. Legea se aplica asa cum a fost redactata pur si simplu, clar si fara interpretari: restantierii care si-ar fi platit tot debitul restant trebuia sa fie scutiti de penalizari datorate numai asociatiei (cel putin), daca prezentau suficiente probe ca se incadreaza in conditiile legii.

Numai conducerea acelor acele asociatii care n-au vrut sa aplice legea i-au gasit chichite si interpretari fantasmagorice tipic romanesti. Cei nedreptatiti se puteau adresa primariilor.

Este tot ce se poate spune acum despre aceasta lege a scutirii de penalizari.
georgetrif2004 a scris:
Dupa raspuns pare ca sunteti si un presedinte de asociatie pe undeva.

Faptul ca ati dedus ca as fi presedinte este de apreciat, 'banuindu-va" ca puteti intelege si alte lucruri.
Noi incheiasem acest subiect, dupa cum vedeti lesne daca cititi mai sus pe aceasta pagina, in data de 22 octombrie 2010.
Dumneavoastra in 20 noiembrie 2011, ne luati la intrebari:
mai oameni buni, ce tot ii dati inainte cu "platiti debitele" ca daca te duci la ei(asociatie)

Asa ca nu va suparati, dar dumneavoastra ati inceput gluma!
Si-apoi, intelegem ca raspunsurile postate in anul 2010, ca si cele postate acum in noiembrie 2011, nu va convin. Poate ca va asteptati la altceva dar asta nu are legatura cu calitatea mea de presedinte. Eu am raspuns in legatura directa cu legea 175/2010. Dar daca ati avea rabdare si timp, puteti cauta postarile mele pe tema penalizarilor si-o sa gasiti ca eu am sustinut, in mai multe randuri, din anul 2008 (cu 2 ani inainte de adopatarea legii 175) ca fiecare asociatie poate analiza situatia restantierilor si a penalizarilor, in scopul ajutarii celor care le au.
Asa am sugerat altora, dar am si aplicat efectiv in asociatia noastra, cateva masuri:
- restantierilor care se angajeaza in scris ca vor achita debitele conform unul grafic, le vor fi inghetate penalizarile, adica nu li se vor mai calcula penalizari in continuare.
- restantierii care achita integral debitul pot fi scutiti de jumatate din penalizari
Acestea le-a discutat in comitet si le-am adus la cunostinta prin afisare tuturor, iar restantierilor le-am facut instiintare in scris dedicata fiecaruia. Si-aceste se intamplau, cum v-am spus in 2008 si le aplicam si-acum, indiferent ca a existat o perioada o lege sau nu in acest sens.
Dar aceste masuri se pot lua acolo unde conducerea asociatiei este aproape de cei care i-au rugat sa-i reprezinte, i-au ales si mai ales in urma unei bune gospodariri si gestionari in asa fel ca asociatia sa nu aiba de platit penalizari fata de furnizori.
Am ajuns la acel stadiu plecand de la penalizari de peste 500 mil lei vechi acum 4-5 ani (la fel si debite), ca dupa doi ani sa fim la zi cu toate, astazi avand fonduri de peste 500 mil lei vechi si, evident, fara facturi restante...
Ceea ce spun, sugerez, explic... sunt bazate pe realitate si unele verificabile chiar public pe site-ul asociatiei noastre.
Va multumesc oricum pentru raspunsuri.Presedintele a zis ca ma da in judecata.Abia astept.Sa vad pe unde scoate camasa ca nu a aplicat legea!La 20 iulie 2011 eu am avut achitate toate debitele restante.Cu respect,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 175 este aplicabila? ionescu teodosie ionescu teodosie Legea 175/2010 este aplicabila si retroactiv mai precis persoanelor cu dotorii istorice anterioare datei intrarii in vigoare a legii? Daca nu exista norme ... (vezi toată discuția)
Cum-se-aplica-legea-175-2010-cu-privire-la-neaplicarea-penalizarilor la intretinere catalin dana catalin dana Am o datorie la plata intretinerii si mi s-au perceput penalitati. Platesc lunar, dar datorita penalizarilor nu mai ajung la zi. Am fost la asociatie azi si ... (vezi toată discuția)
Legea 175 privind penalitatile galmi galmi Buna ziua, In decursul timpului am reusit sa adunam la intretinere o datorie de 2700 lei si penalitati de 2800. Acum 2 luni am facut un efort (imprumut) si am ... (vezi toată discuția)