avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... legea175/16.07.2010 - scutirea penalitatilor la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

legea175/16.07.2010 - scutirea penalitatilor la intretinere

Buna ziua. din nefericire din luna februarie sunt in somaj, situatie care ma impiedica sa-mi achit datoriile la zi la intretinere, drept urmare am acumulat ceva datorii (jumatate din suma datorata sunt penalitati). Am incercat sa le explic celor de la asociatie, proasta alegere, pt ca am intrat in razboi cu ei, la modul ca eu incerc sa vb in timp ce ei tipa la unison. Drept urmare am ales calea cea mai civilizata si legala in acelasi timp, am intocmit o adresa trimisa prin posta cu confirmare de primire, adresa in care le-am explicat situatia in care ma aflu si am adus in discutie legea 175/16.07.2010 care vine in ajutorul celor datornici, sau asa ar trebui. Am anexat si copii la cupoanele mandat de somaj, a carnetului de evidenta, care sa sustina veridicitatea celor declarate (precizez ca locuiesc singura, deci e un singur venit de 500 lei). Am primit doar un raspuns verbal si anume ca legea nu este retroactiva, atunci eu ma intereb: pentru cine a fost data legea pentru cei ce sunt deja datornici sau pentru cei ce urmeaza sa fie? E o intrebare idioata, cu toate astea mi-o tot repet in minte. Ba mai mult cica cei de la asociatiile din Bacau (am uitat sa va zic ca locuiesc in Bacau), n-ar fi de acord cu legea, si iar ma intreb: legea e valabila doar pentru anumite zone? Poate fi aplicata cum vor ei, si cand vor ei? Normele nu au aparut, si am citit pe forum ca ar putea dura pana la 6 luni. Intentionez sa-mi achit debitul, dar ma tem ca ei imi vor stinge doar penalitatea. Pana atunci ma dau cu capul de pereti si imi strofoc creerii cum sa fac sa-mi achit datoria, nu e rea vointa, e imposibilitate, neputinta, iar ei parca ar fi caini, nu vor sa inteleaga. As vrea sa ma debransez, chit ca o sa fac turturi la iarna, dar nu stiu cum sa fac, ca daca nu achit integral nu-mi dau voie sa ma debransez. Unde ar tr sa ma duc, si ce ar tr sa fac? Parca am intrat intr-un cerc vicios, si nu mai stiu cum sa ies. Imprumut n-am cum sa fac, am credit ipotecar, si sunt SOMERA, risc sa raman si fara casa. Ce sa fac sa-mi pun streangul de gat? Sunt prea tanara sa ma ratez in halul asta, vreau sa rezolv problema legal. Va rog ajutati-ma cu o idee, cu o modalitate legala de a-mi rezolva problema, nu vreau sa ma mai cert cu nimeni. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: georgetrif2004 , utilizator 23:23, 25 Octombrie 2011
@o_matzagirl

Legea exista: 2302/2007 si normele de aplicare din HG 1588/2007.
Cheltuielile lunare, precum si restantele se afiseaza lunar...
Faceti o cerere catre presedintele asociatiei de proprietari/locatari in care sa vi se explice motivele pentru care ati aparut cu dupa atat timp.
Daca sunteti proprietara a apartamentului, puteti solicita copii dupa listele din ultimii trei ani, insa asta nu garanteaza ca le si primiti, pentru ca legea lasa loc de interpretari la acest punct.
Apoi, in functie de raspunsul scris al presedintelui, faceti o sesizare la primariei, la departamentul de indrumare al asociatiilor de proprietari. Tinand cont ca sunt mai mmulti proprietari in situatia dvs. sesizarea catre primarie poate sa fie semnata de toti cei nemultumiti sau fiecare sa faca, separat, cate o sesizare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Iulie 2010
Armenteros, utilizator
avand in vedere ca inca nu au fost publicate normele de aplicare ale legii preferabil ar fi platiti cota de intretinere pe ultima luna.si pt restul de plata asteptati publicarea normelor.
Asta intentionez sa fac, sa-mi achit esalionat cota de intretinere, in limita posibilitatilor, dar e posibil ca din suma pe care urmeaza sa o achit sa-mi stinga debitele lunare mai vechi (de la inceputul anului) si penalitatile aferente, si i-ar nu reusesc sa ajung la zi. Ma gandesc sa incerc sa le explic, si sa-mi scrie pe verso la chitanta ce reprezinta suma, si sa se specifice ca mi-au ramas penalitatile?? asta in conditiile in care ma pot intelege omeneste cu ei.
1. Nu trebuie sa va scrie pe dosul chitantei ce reprezinta suma pe care ati achitat-o, ci chiar pe fata chitantei.

2. Plata oricarui debit se face incepand cu sumele cele mai vechi.
Poate reusiti sa va intelegeti cu administratorul ca sa va imparta orice suma achitata intre penalizari si cote.
Sa imparta suma achiata intre penalizari si cote, adica sa-mi stinga ori penalitate, ori cota? Ma scuzati pt insistenta dar nu prea imi e clar. Sa o rog sa-mi stinga intai cota si sa-mi lase penalitatea la urma? Din cate stiu la suma reprezentand penalitate nu se mai aplica alte majorari, penalitati.

Alte discuții în legătură

Legea 175 este aplicabila? ionescu teodosie ionescu teodosie Legea 175/2010 este aplicabila si retroactiv mai precis persoanelor cu dotorii istorice anterioare datei intrarii in vigoare a legii? Daca nu exista norme ... (vezi toată discuția)
Cum-se-aplica-legea-175-2010-cu-privire-la-neaplicarea-penalizarilor la intretinere catalin dana catalin dana Am o datorie la plata intretinerii si mi s-au perceput penalitati. Platesc lunar, dar datorita penalizarilor nu mai ajung la zi. Am fost la asociatie azi si ... (vezi toată discuția)
Legea 175 privind penalitatile galmi galmi Buna ziua, In decursul timpului am reusit sa adunam la intretinere o datorie de 2700 lei si penalitati de 2800. Acum 2 luni am facut un efort (imprumut) si am ... (vezi toată discuția)