avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... calcul punctaj pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

calcul punctaj pensie

Am o nelamurire:
Am cerut angajatorului sa-mi elibereze pentru perioada 1983- 2001 adeverinta cu sporurile permanente. Acesta mi-a eliberat o adeverinta care are urmatoarele rubrici:
Spor ore suplimentare; Spor conditii nocive; Spor calculator; Salariul brut.
E corecta? Rubrica cu salariul brut se ia in calcul la determinarea punctajului, sau se folosesc salariile tarifare inscrise in Carnetul de munca ,sporul de vechime pe perioadele prevazute de lege? si de asemenea celelalte sporuri cu caracter permanent.
De asemenea am o alta adeverinta in care se specifica urmatoarele: ,,.........in perioada ........... a realizat urmatoarele salarii tarifare corespunzatoare orelor lucrate peste programul de 8ore/zi si platite ca ore normale conf HCM1564/1952 art.2, HCM2579/1956 si Decret175/1973 art.2 pentru activitatea de constructii -montaj(am lucrat pe santier), corespunzator timpului efectiv lucrat: unitatea a virat CAS.
Aceasta se ia in calcul la punctaj?
Cel mai recent răspuns: florisiris , utilizator 14:11, 6 August 2010
1. Potrivit dispozitiilor art. 164, alin.1, din Legea nr. 19/2000:
ART. 164
(1) La determinarea punctajelor anuale, pana la intrarea in vigoare a prezentei legi, se utilizeaza salariile brute sau nete, dupa caz, in conformitate cu modul de inregistrare a acestora in carnetul de munca, astfel:
a) salariile brute, pana la data de 1 iulie 1977;
b) salariile nete, de la data de 1 iulie 1977 pana la data de 1 ianuarie 1991;
c) salariile brute, de la data de 1 ianuarie 1991.

Dupa cum vedeti din textul de lege rezulta ca se vor valorifica salariile in conformitate cu modul de inregistrare a acestora in carnetul de munca , potrivit dispozitiilor art.1, din Decretul 92/1976, privind carnetul de munca.

2. Penalizarea se aplica pe luni nu pe zile!

3. Orele suplimentare nu se valorifica la determinarea punctajului mediu anual.
Ultima modificare: Miercuri, 4 August 2010
florisiris, utilizator
la intrebarea nr 2 eu zic ca e normal sa se aplice si la fractiuni de luna. in cazul de fata cele 7 zile = 0,23 luni anticipate
Logica:
Daca indeplinesc conditiile la pensie lim varsta la 04.08.2010 insa am solicitat pensie anticipata partiala la 01.08.2010...?!
Dragul meu coleg Bruta!
:acute:
Ce ai cu Legea 19?
Nu poti sa o mai rabzi un pic?
Poate noua lege ce va reglementa sistemul public de pensii si drepturile de asigurari sociale...nu va da nastere la atatea interpretari.:dance:

In plus, sunt abolut convinsa ca sti de prevederile art. 50, alin.2, tabelul 2!
=D>
Eu nu am nimic cu legea , ea are cu noi :rtfm:
Cat priveste art mentionat de dvs stimabila colega... haide-ti sa fiu iar rau:
In acest art macar este foarte clar- stagiu complet de cotizare depasit peste 1 an = 0.45 procent diminuare/lunar
Pai daca depasesc cu 1 an, 11 luni si 29 zile, primesc acelasi procent de diminuare
Abia cand depasesc cu peste 2 ani, imi ia mai putin cu 0,05, ca si cum pentru fiecare din cele 11 luni si 29 zile mi-ar fi scazut 0,0004 procente
Concluzie: cum se face ca legea mereu ia, niciodata nu da
Observatii pertinente ca de obicei!

Daca privim lucrurile asa, in egala masura putem gasi probleme la reducerea varstelor standard potrivit dispozitiilor art. 42, tabelul 1, daca depaseste de exemplu cu 7 ani, 11 luni si 29 de zile...

Oricum, din cele postate eu am inteles ca nu m-am inselat,
Bruta
e baiat!;)

Alte discuții în legătură

Sporurile si pensia catalina76 catalina76 Buna seara, Puteti sa-mi spuneti, va rog, daca la calcularea pensiei se iau in calcul si sporurile? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Pensii cnvocational cnvocational actul normativ care reglementeaza ca incepand din febr.1992 in carnetul de munca se trece salariul brut realizat care se ia in calcul si la pensie ? (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza punctul de pensie in perioada 1999-2000 Dîrminã Florina Dîrminã Florina Buna sera, tatal meu urmeaza sa iasa la pensie in luna iunie, lucreaza la CFR, si a fost anuntat ca in perioada 1999-2000punctul de pensie se va calcula ... (vezi toată discuția)