avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... LEGEA 161/2010.....REZILIERE CONTRACT INTERNET MOBIL
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

LEGEA 161/2010.....REZILIERE CONTRACT INTERNET MOBIL

Buna seara. Am si eu o nelamurire. Am incheiat un contract de internet mobil (stick USB) in 11 decembrie 2008 pe o perioada de 2 ani cu firma V. Acest contract expira in 11 decembrie 2010, adica peste 4 luni aproximativ. Mentionez ca nu am avut vreo facilitate la taxa lunara de abonament, singurul avantaj constand in faptul ca stick-ul USB mi-a fost acordat in mod gratuit, nu in custodie. Pretul acestui stick pe site-ul V. fiind de 40,18 Euro (TVA inclus) si fiind considerat pentru dispozitiv "la liber" (fara abonament). Doresc rezilierea contractului din cauza faptului ca plec din tara. Am notificat in scris V. si mi s-a emis un mail ce contine un atasament. In atasamentul respectiv se precizeaza ca V. este de acord cu rezilierea contractului in urmatoarea situatie:
Achitarea din partea mea a sumei de 43,33 Euro drept despagubiri. La aceasta suma s-a ajuns in urmatorul fel: 260 Euro (suma stipulata in contract drept taxa de reziliere) s-a impartit la 24 de luni si rezultatul s-a inmultit cu 4 luni, cat as mai avea contract cu ei. Considerati ca este legal?
Din lege eu am inteles cu totul altceva si anume ca firma ma poate obliga sa achit produsul subventionat proportional cu lunile ramase din contract, in cazul meu, stick-ul USB (pentru ca mi-a fost acordat gratuit). Dumneavoastra ce parere aveti? Cum "traduceti" legea? Se pare ca majoritatea firmelor, prin "taxa de justa despagubire" inteleg sa imparta suma stipulata in contract drept taxa de reziliere, la lunile ramase pana la incetarea perioadei contractuale. In mod normal ar trebui sa se lege de pretul produsului ce a fost subventionat, pentru recuperarea subventiei!
Cu stima.
Ultima modificare: Luni, 2 August 2010
ContSters20980, utilizator
Art. 84. — Dreptul consumatorului la denuntarea sau rezilierea contractului nu poate fi anulat sau restrans de nicio clauza contractuala sau Intelegere Intre parti, In cazurile prevazute de lege, aceasta fiind considerata nula de drept. Drepturile partilor referitoare la o justa despagubire nu vor fi afectate In cazul denuntarii unilaterale.”
Art. II. — In anexa la Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele Incheiate Intre comercianti si consumatori, republicata In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 305 din 18 aprilie 2008, la punctul (1), litera j) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„j) restrang sau anuleaza dreptul consumatorului de a denunta sau de a rezilia unilateral contractul, In cazurile In care:
— comerciantul a modificat unilateral clauzele prevazute la lit. e);
— comerciantul nu si-a Indeplinit obligatiile contractuale;
— comerciantul a impus consumatorului, prin contract, clauze referitoare la plata unei sume fixe In cazul denuntarii unilaterale;”
Deci: 1) clauza cu suma fixa cade;
2) justa despagubire ar trebui sa se refere la pretul bunului sau la restituirea lui.
Sesizati OPC, avand grija sa aveti toate actele si raspunsul V. Puteti trimite sesizarea si prin fax sau on-line pe adresa de e-,ail a OPC din judetul dv. De aici se ocupa ei.
Ultima modificare: Luni, 2 August 2010
ContSters20980, utilizator
Multumesc pentru raspuns, logica asta o aveam si eu.......dar se pare ca cei de la V. nu o au!
Ultima modificare: Luni, 2 August 2010
ContSters20980, utilizator
Treaba lor!
Fortati-i sa se supuna legii.
Succes!
Totusi exista o mica problema.......cei de la V. nu au avut avocat prost cand au conceput un astfel de contract......
Taxa de 260 de Euro, in caz de reziliere inainte de termen poarta denumirea de "taxa perceputa de catre V. pentru incetarea contractului inainte de termen, cu tiltu de penalitate pentru neexecutarea contractului de catre client". Dupa cum se observa au evitat formularea "taxa de reziliere"........
Cred ca pe asta se si bazeaza!
Ultima modificare: Luni, 2 August 2010
ContSters20980, utilizator
Prin cererea dvs sa cereti rezilierea dintr-o cauza intemeiata.. de "forta majora"
Scoateti in evidenta buna dvs. credinta... caz in care nu se impune penalizarea.
Puteti , la fel ca si conceperea contractului lor, sa formulati in asa fel incat sa nu poata fi aplicabile prevederile asa cum sunt aratate in contractul lor.

Alte discuții în legătură

Anpc ori nu cunoaste legea 161/2010, ori are in componenta comisari incompetenti (eventual.......corupti)! CONSTANTINCINTAR CONSTANTINCINTAR Cu ceva timp in urma am cerut parerea, intr-un mesaj privat, domnisoarei/doamnei Andreea Lisievici in legatura cu dorinta mea de denuntare unilaterala a unui ... (vezi toată discuția)
Taxa reziliere contract-legala? scabaturasimona scabaturasimona Buna ziua, as dori sa stiu daca este legala taxa de 150 euro pe care o pretinde o companie de telefonie mobila pt rezilierea contractului inainte de termen. ... (vezi toată discuția)
Contract telefonie mobila axw axw Buna ziua, Din motive personale as vrea sa renunt la un abonament Orange dar stiu ca se cere taxa de reziliere adica sa platesc abonamentul pe lunile ramase ... (vezi toată discuția)