avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CASE NATIONALIZATE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CASE NATIONALIZATE

Buna ziua

As dori sa cer sfatul in legatura cu achizitionarea unei locuinte cumparata de catre actualul proprietar prin legea 112/1195 .
Casa a fost cumparata de catre acesta in anul 1997 pe baza contractului de vanzare -cumparare cu plata in rate si a procesului verbal de predare -primire a locuintei incheiate cu PMB prin SC Orizont SA .Apartamentul a fost achitat integral conform adresei emise de catre Consiliul General al Mun Bucuresti - Administratia Fondului Imobiliar - Serviciul Urmarire Rate si Taxe Concesionare.Dreptul de proprietate a fost intabulat cu o incheiere emisa de catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara a sectorului 6.Intrebarea mea este :
Exista vreun risc la care ma supun prin achizitionarea apartamentului, avand in vedere ca au trecut 10 ani de la data cumpararii imobilului de catre actualul proprietar ......daca au trecut cei 10 ani si nu exista dovada ca s-au facut cereri de revendicare a imobilului ..... mai poate veni cineva sa ma dea fara din casa -prin multele cai juridice aflate la indemana -dupa ce voi achizitiona apartamentul ???
In cazul in care au fost inregistrate cereri de revendicare care nu au iesit la suprafata pana in momentul cumpararii de catre mine a imobilului , exista vreun risc pentru mine ca si cumparator de buna credinta ???? sau potentialul proprietar de drept va fi despagubit de catre stat , iar eu voi putea locui in acea casa fara probleme .
Mentionez ca apartamentul are cadastru si intabulare eliberate , cerere facuta la primarie pentru eventualele revendicari si act prin care reiese ca nu au fost inregistrate la judecatoria sectorului 6 cereri de revendicare pana in momentul cumpararii imobilului de catre actualul proprietar .
Ce este cu institutia stramutarii dosarului ?????
Ce riscuri exista pentru mine ca si cumparator al unui imobil de acest gen ???
Va multumesc si astept un raspuns cat mai rapid si mai clar.
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 09:46, 8 August 2010
- din punctul meu de vedere ar trebui emisa o lege prin care sa existe siguranta celui care dispune la momentul respectiv de o casa nationalizata, lege care sa nu mai poata fi atacata prin alte modalitati juridice....
- proprietarul -revendicator care nu si-a exercitat dreptul in cursul celor 10 ani sa nu mai aiba dreptul sa ceara despagubiri de nici un fel.
- ar trebui considerat ca nu si-a folosit dreptul in termenul acordat de lege si acesta s-a prescris.
- cred cu tarie ca ar trebui facut ceva in acest sens din moment ce foarte multe persoane au cumparat imobile de acest gen si s-au trezit fara nici o aparare din partea asa zisului stat.
- iar aparitia mostenitorilor revendicatori pana la al nu-stiu-catelea grad este o mare nedreptate.....
Ultima modificare: Duminică, 1 August 2010
dadida, utilizator
dvs ati cumparat deja acel imobil sau urmeaza sa il cumparati? a fost acum revendicat si exista proces pe rol sau intrebati ipotetic ce s-ar intampla in cazul in care ati fi dat in judecata de fostul proprietar?cereti de la noi un raspuns clar dar dvs nu sunteti chiar asa de clar..
eu nu am cumparat acel imobil inca...urmeaza sa il cumpar ...nu a fost revendicat si sper ca nu va fi niciodata .....ma intreseaza doar ipotetic ce se poate face in cazul in care exista ceva in neregula cu imobilul respectiv
dadida a scris:
- din punctul meu de vedere ar trebui emisa o lege prin care sa existe siguranta celui care dispune la momentul respectiv de o casa nationalizata, lege care sa nu mai poata fi atacata prin alte modalitati juridice.... - proprietarul -revendicator care nu si-a exercitat dreptul in cursul celor 10 ani sa nu mai aiba dreptul sa ceara despagubiri de nici un fel. ........ - ar trebui considerat ca nu si-a folosit dreptul in termenul acordat de lege si acesta s-a prescris. ...... - cred cu tarie ca ar trebui facut ceva in acest sens din moment ce foarte multe persoane au cumparat imobile de acest gen si s-au trezit fara nici o aparare din partea asa zisului stat. ... - iar aparitia mostenitorilor revendicatori pana la al nu-stiu-catelea grad este o mare nedreptate.....

NU este posibil nimic din ceea ce va doriti.
Singurul principiu (de drept dar si constitutional) aplicabil este acela ca:
Dreptul de proprietate privată este un drept absolut, exclusiv şi perpetuu. deci imprescritibil si inalienabil.
Ultima modificare: Duminică, 8 August 2010
legalmgm, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit ipotecar legea 112 maricri maricri Doresc sa achizitionez o locuinta in Bucuresti.Aceasta locuinta a fost cumparata de actualul proprietar pe legea 112 acum 12 ani. Nu exista cereri de ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament intr-un imobil care a facut subiectul unui proces de retrocedare ( legea 10) andreeapt andreeapt Buna ziua, Doresc sa achizitionez un apartament intr-un imobil care a facut subiectul unui proces de retrocedare prin legea 10 in urma cu 11 ani. Din ... (vezi toată discuția)
Se poate ipoteca teren cu titlu de proprietate (prin constituire)? raluk_b raluk_b Buna ziua, Doresc sa cumpar o casa nou construita ce se afla pe un lot de teren (S=167mp) ce provine din lotizarea un teren de 5000mp. Titlul de proprietate ... (vezi toată discuția)