buna ziua.parintii mei mi-au facut contract de intretinere cu drept de uzufruct viager unei case si unui teren.in tot timpul cat au fost in viata mi-am indeplinit toate obligatiile fata de ei si la fel si dupa moartea acestora eu ocupandu-ma de toate necesare pentru acestia.intrebarea mea este daca actul se mai poate ataca dupa trecerea a 3 ani de la moartea ultimului parinte.una dintre surori a spus ca o sa atace actul si ca proba in instanta va folosi bonuri de casa da la magazine si va sustine ca,cumparaturile au fost folosite pentru parastasele acestora,ceea ce este o minciuna deoarece la moartea tatalui meu ea nici macar nu a venit si nici dupa nu a mai vazut-o nimeni in satul unde acestia au locuit.eu nu am pastrat niciun bon de la nicio cheltuiala facuta la parastul acestora.pot fi aceste bonuri probe in istanta?de asemenea sustine ca va veni cu martori bineinteles ca acestia vor fi martori mincinosi platiti pentru de ea pentru acest lucru.astept raspunsul d-vostra.va multumesc din suflet.o zi buna
in situatia de fata pe care v-am prezentat-o au trecut 2 ani si jumatate de la decesul ultimului parinte.daca eu gasesc un cumparator, din momentul incheierii actelor cu acesta mai poate fi atacat actul?va multumesc.
Fie ca veti vinde fie ca nu oricum actul de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct viager nu ar fi putut fi atacat decat de catre parintii dvs. In cazul de fata sora dvs este nemultumita ca nu are nici un drept asupra bunului sucesoral. Nu o puteti impiedica sa atace actul si sa cheltuie fara rost niste bani. Insa procesul nu are absolut nici o sansa sa il castige.
in situatia de fata pe care v-am prezentat-o au trecut 2 ani si jumatate de la decesul ultimului parinte.daca eu gasesc un cumparator, din momentul incheierii actelor cu acesta mai poate fi atacat actul?va multumesc.
Nu ati citit toate raspunsurile?
Cele cu prescriptia nu au legatura cu speta.
Sora nu poate ataca actul respectiv in nici un fel, nu are nici o calitate.
Vindeti linistita.
In cazul contractului de intretinere se poate cere rezolutiunea si de catre mostenitorii creditoului intretinerii in cadrul termenului general de prescriptie al dreptului la actiune
Doar dreptul la intretinere are un caracter personal, dar aceasta creanta de intretinere nu influenteaza caracterul patrimonial al actiunii in rezolutiunea contractului.(sau anularea daca este cazul)
Chiar daca obligatia are ca obiect o prestatie contractata intuitu personae, actiunea in rezolutiunea contractuluipentru neexecutare are caracter patrimonial; partea care nu si-a executat obligatia detine fara cauza prestatia efectuata de creditorul intretinerii. Astfel fiind, dreptul la actiune se transmite asupra mostenitorilor, care il pot exercita in cadrul termenului de prescriptie.
Ca efect al rezolutiunii pentru neexecutare, este incontestabil ca dreptul de proprietate asupra bunului prestat de beneficiarul intretinerii va fi redobandit de el.
In schimb, valoarea intretinerii prestate datorita caracterului aleatoriu al contractului, nu trebuie restituita.
Solutia contrara ar duce la imposibilitatea pentru beneficiarul intetinerii(or mostenitorilor) de a cere rezolutiunea contractului din culpa debitorului ori de cate ori valorile primite cu titlu de intretinere(capitalizate) ar egala valoarea bunului sau chiar ar depasi-o. Astfel, beneficiarul intretinerii ar fi lasat la discretia debitorului, care ar putea sa nu mai execute contractul, stiind ca nu va mai fi obligat sa restituie bunul, deoarece creditorul intretinerii nu ar mai avea interes sa obtina rezolutiunea din cauza sumei ce ar trebui sa restituie drept contravaloare a intretinerii prestate.
S-ar ajunge astfel la inlaturarea caracterului aleatoriu al contractului, dandu-se posibilitatea debitorului de rea credinta sa inceteze prestarea intretinerii ori de cate ori valoarea prestatiilor efectuate depaseste valoarea bunului primit.X-(
Drept la mostenire
mary222
am si eu o intrebare tatal meu a decedat a mai ramas mama iar acum am aflat ca parintii mei au intocmit cu fratele meu un contract de intretinere cu drept de ... (vezi toată discuția)