avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 817 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... compensare ceruta de un creditor neinscris in tabel
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

compensare ceruta de un creditor neinscris in tabel

Buna ziua, as dori sa stiu cum procedati in cazul in care un creditor, care nu este inscris in tabelul creditorilor insolventei/falitei, va solicita (sau va opune) compensarea legala (pentru creante anterioare deschiderii procedurii).
va multumesc
Cel mai recent răspuns: timi , utilizator 16:19, 2 August 2010
Comisia de unificare a practicii judiciare (19.03.2008).

Posibilitatea efectuării de compensări legale în cadrul procedurii insolvenţei în anumite situaţii când este solicitată de către un terţ care nu este participant la procedură din diverse motive (respingerea, tardivitatea declaraţiei de creanţă); mai mult, posibilitatea unor astfel de compensaţii în cadrul unor alte litigii (somaţii de plată), când debitoarea din procedura insolvenţei este reclamantă în aceste litigii.


Instanţele şi judecătorii sindici, uneori, au acceptat o astfel de compensare legală.

În alte situaţii, judecătorul sindic a considerat că nu poate face pe parcursul procedurii de insolvenţă astfel de compensaţii, întrucât s-ar încălca însăşi principiul naturii acestei procedurii considerată ca una de executare colectivă. Aceasta a fost opinia majoritară a participanţilor la discuţii, Curtea de Apel Craiova şi Galaţi precizând că îmbrăţişează primul punct de vedere.
Multumesc. In conditiile in care nu se admite compensarea, eu ar trebui totusi sa-i cer debitoarei (creditoare neinscrisa in tabel) sa-si achite debitul.

Da. Deoarece administratorul judiciar / lichidatorul urmareste, printre altele, sa realizeze maximizarea averii debitorului aflat in insolventa.

Totusi, un pic de atentie.
Se pune intrebarea: de ce nu a aparut creditorul respectiv in lista depusa de debitor ?

Aceasta deoarece, asa cum se prevede in art. 20 (1) lit. c), administratorul judiciar are obligatia sa verifice si sa corecteze lista creditorilor.
Daca acesta, din culpa sau cu rea-credinta, nu isi indeplineste aceasta sarcina si produce un prejudiciu, respectiv, in cazul de fata, punerea unui creditor in imposibilitatea de a-si realiza creanta / opune compensatia legala, in temeiul art. 22 (4) judecatorul-sindic va putea, la cererea creditorului respectiv, sa il oblige pe administratorul judiciar la acoperirea prejudiciului produs.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Faliment vasioanaro vasioanaro o societate care o contractat un credit la o banca a fost in insolventa si apoi a intrat in faliment. Banca nu s-a inscris cu garantia la masa credala( ... (vezi toată discuția)
Insolventa~~lipsa administrator lilianaG lilianaG cum se procedeaza daca societatea careia i-a fost deschis procesul de insolventa nu are administratorul de gasit,,cum se recupereaza creantele? (vezi toată discuția)
Compensare legala pe art.52 din l.85/2006 maurizio maurizio dragi colegi iata povestea : sc X srl intra in faliment sc A srl are de plata catre x suma de 10 lei si are de incasat de la x o suma egala ; totul la ... (vezi toată discuția)