avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1170 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Motiv de anulare in recurs
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Motiv de anulare in recurs

Buna ziua!

Am obtinut o hotarare definitiva in favoarea mea, intr-un proces civil.
La recurs, partea adversa, ca sa construiasca un motiv de anulare, si sa ne intoarcem cu judecata la inceput, a invocat, in motivarea sa, ca actul de vanzare cumparare pe care l-a incheiat cu mine este nul, deoarece bunul vandut nu-i apartine lui, ci statului.
Mentionez ca in actele cadastrale si de intabulare, acele bunuri figurau ca apartinand celui care mi le-a vandut.

Intrebarea este: poate o persoana sa se disculpe prin propria sa culpa?

Unde pot gasi in lege un articol referitor la aceasta intrebare?

Va multumesc

Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:37, 2 August 2010
studiati codul de procedura civila art 304. insa daca aveti acte care demonstreaza ca partea adversa nu a vandut bunul statului, atunci nu ar trebui sa aveti temeri.
Ar trebui sa va angajati avocat daca credeti ca puteti pierde in recurs.
Nu poate invoca cu succes propria sa culpa...
Dar, daca ar fi vorba de un motiv de nulitate absoluta...puteti pierde in recurs...
Ultima modificare: Luni, 2 August 2010
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
athe a scris:

studiati codul de procedura civila art 304. ....

Wow! interesant raspuns :rofl: ma rog ...
1. Exista o regula generala in drept inca de pe vremea romanilor care spune ca nimeni nu-si poate invoca propria culpa pentru a obtine avantaj - nemo auditur propriam turpitudinem allegans. Regula aceasta este recunoscuta si unanim acceptata chiar daca, surprinzator pentru unii, nu este consacrata de nici o OUG sau OG ori macar HG.
2. Ceea ce ne prezentati d-voastra, amuri, mai sus s-ar parea ca are o lacuna pentru ca vanzarea bunului altuia este motiv de nulitate insa nu e motiv de casare cu trimiterea cauzei spre rejudecare.
3. Chiar daca ar fi cum zice recurentul se ridica problema bunei credinte a cumparatorului (adica a d-voastra) care increzandu-se in cuprinsul cartii funciare a contractat. Or, Legea nr. 7/1996 contine dispozitii privind protectia celui care s-a increzut in cuprinsul cartii funciare iar o destul de constanta juripsrudenta a ICCJ a aratat ca daca exista buna credinta a cumparatorului aceasta il protejaza impotriva desfiintarii contractului ramanand ca vanzatorul care a vandut bunul altuia sa-l despagubeasca pe proprietar.
Repet ca la momentul incheierii actului de vanzare -cumparare, pana in momentul de fata, in actele cadastrale si de intabulare figureaza ca proprietar partea adversa.
Ce fel de alte acte pot fi aduse, in recurs, ca dovada a faptului ca acest bun nu apartine statului?
Mie imi vine greu sa cred ca ati putea pierde in recurs dupa cele spuse de dvs.
Dar, fara a se vedea si studia in concret dosarul poate exista si riscul sa pierdeti in recurs...chiar daca este greu de crezut si pentru dvs...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere constatare absoluta donigao donigao Buna seara, Ma confrunt cu o situatie putin ciudata.... Sotul meu, pe vremea cand era singur a cumparat un apartament, pe care ulterior l-a vandut. Bun. ... (vezi toată discuția)
Anulare promisiune de vanzare dan_ionescu dan_ionescu am incheiat o promisiune de vanzare pentru un teren primind un avans din suma finala....acum un an a avut loc tranzactia.. Pot cere anularea promisiunii de ... (vezi toată discuția)
Intervenient fortat intr-un dosar sorin6000 sorin6000 Buna ziua! In anul 2005 am cumparat impreuna cu sotia mea (intre timp am divortat) un imobil+teren cu credit ipotecar de la o persoana fizica, la notariat, ... (vezi toată discuția)