avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare promisiune de vanzare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare promisiune de vanzare

am incheiat o promisiune de vanzare pentru un teren primind un avans din suma finala....acum un an a avut loc tranzactia..

Pot cere anularea promisiunii de vanzare cu restituirea avansului dat de promitent cumarator in conditiile in care acesta nu e de accord cu asta|?

in ce conditii?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:24, 25 August 2014
Anularea nu (nu prea cred ca exista motive de anulare), dar puteti cere rezolutiunea in conditiile in care promitentul cumparator nu si-a onorat obligatiile contractuale asumate, cum ar fi plata unor rate la termenele stabilite sau refuzul de a se prezenta la notar pentru incheierea actului de vanzare-cumparare.

Oricum, daca au trecut 6 luni de la termenul stabilit de parti pentru incheierea actului de vanzare-cumparare, promitentul cumparator nu mai poate introduce o actiune pentru obtinerea unei sentinte care sa tina loc de contract.

Detaliile sunt cvasiinexistente, asa incat nici raspunsurile pe care le veti primi nu pot fi prea concrete.
actul final de vanzare e conditionat de titlul de proprietate pe care ica statul roman nu la emis deoarece exista legea 169/2013 care a Impins termenele de emitere dupa 2014..si conform antecontractului facut am termen final 31.12.2014,data la care daca nu se finalizeaza tranzactia cumparatorul pune ipoteca funciara pe teren si cere restituirea avansului
Nu vad de ce l-ar interesa ipoteca atata vreme cat sunteti dispus sa-i restituiti avansul. Pe de alta parte, nu vad unde si-ar putea inscrie ipoteca, terenul nefiind intabulat.

Oricum, nu puteti rezolutiona actul printr-o declaratie unilaterala. Nici in justitie nu aveti vreo sansa, deoarece culpa pentru neincheierea actului final va apartine, iar un principiu de drept spune: nemo auditur propriam turpitudinem allegans (adica, nimeni nu poate invoca, in sustinerea intereselor sale, propria culpa).

Solutia e simpla. Daca promitentul cumparator nu mai vrea sa cumpere, incheiati un act de desfiintare a promisiunii si-i restituiti avansul. Daca vrea in continuare sa cumpere, va trebui sa va respectati obligatia de vanzare chiar si dupa termenul stabilit, acest termen fiind in favoarea promitentului cumparator, singurul care poate decide daca cere rezolutiunea sau accepta un nou termen.
Daca mai este interesat, cumparatorul ar trebui sa astepte . In fond, problema cu neacordarea titlului de proprietate nu inseamna ca dvs. nu aveti bunavointa . Si oricum, nu are cum sa puna ipoteca , cata vreme nu aveti acte clare de proprietate. Discutati , stabiliti de comun acord , cum sa procedati , calea amiabila e cea mai buna.
va multumesc ..deci prectic nu am nici un drept asupra terenului meu ..dreptul de a hotari..dar pot cere in justitie o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de titlu? avand in vedere ca actele fe propritate sunt corecte si pe acest teren platesc impozite staului roman?

Alte discuții în legătură

Anulare promisiune bilaterala de vanzare dan_ionescu dan_ionescu Buna ziua, sunt proprietarrul unui teren de 16 ha extravilan pe care il detin pe baza urmatoarelor acte: Proces verbal de punere in posesie pe care scrie ... (vezi toată discuția)
Nerespectare promisiune de vanzare imobil Liviu V. Liviu V. In ce conditii nu mai produce efecte o promisiune de vanzare? A fost incheiata o astfel de promisiune prin care vanzatorul se obliga sa predea apartamentul ... (vezi toată discuția)
Promisiune vanzare cumparare - recuperare avans Alice..C Alice..C Buna seara, In iunie 2021 am incheiat o promisiune bilaterala de vânzare-cumpărare pentru un apartament intr-un bloc nou in constructie. Incheierea in ... (vezi toată discuția)