Buna seara,
In iunie 2021 am incheiat o promisiune bilaterala de vânzare-cumpărare pentru un apartament intr-un bloc nou in constructie.
Incheierea in forma autentica a contractului de vanzare ar fi trebuit sa fie 31.05.2022.
Constructia nu este finalizata, iar in noiembrie 2022 am aflat ca inca nu se stie care va fi termenul final (dezvoltatorul precizeaza ca au aparut probleme cu cei de la comisia de circulatie si urbanism).
Eu am propus prelungirea perioadei promisiunii bilaterale, insa dezvoltatorul a refuzat spunand ca nu are un termen final concret pe care sa il propuna.
Avand in vedere aceste aspecte, in ce conditii as putea putea primi avansul inapoi daca renunt si nu doresc sa mai astept finalizarea constructiei apartamentului?
Conform promisiunii, restituirea avansului se face doar daca vanzatorul se razgandeste. ("in cazul in care contractul de vanzare nu se va incheia din razgandirea societatii promitente vanzatoare, (...) va restitui promitentei cumparatoare sumele primite cu titlu de avans".
Mai sunt precizate urmatoarele: "Noi, partile, stabilim ca daca societatea promitenta vanzatoare nu-si indeplineste promisiunea de a incheia contractul de vanzare, promitenta cumparatoare are dreptul ca la termenul fixat prin prezentul act, sa solicite inscrierea in Cartea Funciara a unei ipoteci legale asupra imobilului, pentru restituirea sumei platite"
Sigur că puteți solicita restituirea avansului, în condițiile în care termenul de finalizare a fost depășit și nu se poate stabili, prin act adițional, care ar fi termenul final, din pricina constructorului.
Cu siguranță, există și alte clauze contractuale, în cuprinsul Promisiunii, care pot atrage culpa constructorului sau, care, coroborate cu textele legale incidente, pot constitui temeiul unei acțiuni în instanță.
Vă sfătuiesc să apelați la serviciile unui avocat, fiindcă toate aceste demersuri necesită cunoștințe de specialitate, pentru ca rezultatul să fie cel dorit de către dvs.
daca nu sunt alte clauze in favoarea dvs., nu va ramane decat sa inscrieti ipoteca si apoi sa cereti executarea ei. anterior, verificati daca exista carte funciara pe numele dezvoltatorului (s-ar putea sa fie pe alt nume) si angajati un avocat.