avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiune vanzare cumparare - recuperare avans
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiune vanzare cumparare - recuperare avans

Buna seara,
In iunie 2021 am incheiat o promisiune bilaterala de vânzare-cumpărare pentru un apartament intr-un bloc nou in constructie.
Incheierea in forma autentica a contractului de vanzare ar fi trebuit sa fie 31.05.2022.
Constructia nu este finalizata, iar in noiembrie 2022 am aflat ca inca nu se stie care va fi termenul final (dezvoltatorul precizeaza ca au aparut probleme cu cei de la comisia de circulatie si urbanism).
Eu am propus prelungirea perioadei promisiunii bilaterale, insa dezvoltatorul a refuzat spunand ca nu are un termen final concret pe care sa il propuna.

Avand in vedere aceste aspecte, in ce conditii as putea putea primi avansul inapoi daca renunt si nu doresc sa mai astept finalizarea constructiei apartamentului?

Conform promisiunii, restituirea avansului se face doar daca vanzatorul se razgandeste. ("in cazul in care contractul de vanzare nu se va incheia din razgandirea societatii promitente vanzatoare, (...) va restitui promitentei cumparatoare sumele primite cu titlu de avans".
Mai sunt precizate urmatoarele: "Noi, partile, stabilim ca daca societatea promitenta vanzatoare nu-si indeplineste promisiunea de a incheia contractul de vanzare, promitenta cumparatoare are dreptul ca la termenul fixat prin prezentul act, sa solicite inscrierea in Cartea Funciara a unei ipoteci legale asupra imobilului, pentru restituirea sumei platite"

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 22:04, 8 Ianuarie 2023
Bună seara.

Sigur că puteți solicita restituirea avansului, în condițiile în care termenul de finalizare a fost depășit și nu se poate stabili, prin act adițional, care ar fi termenul final, din pricina constructorului.

Cu siguranță, există și alte clauze contractuale, în cuprinsul Promisiunii, care pot atrage culpa constructorului sau, care, coroborate cu textele legale incidente, pot constitui temeiul unei acțiuni în instanță.

Vă sfătuiesc să apelați la serviciile unui avocat, fiindcă toate aceste demersuri necesită cunoștințe de specialitate, pentru ca rezultatul să fie cel dorit de către dvs.

Cu stimă,
av. Hulea Ionuț-Marius
daca nu sunt alte clauze in favoarea dvs., nu va ramane decat sa inscrieti ipoteca si apoi sa cereti executarea ei. anterior, verificati daca exista carte funciara pe numele dezvoltatorului (s-ar putea sa fie pe alt nume) si angajati un avocat.
Ultima modificare: Duminică, 8 Ianuarie 2023
adriandimitriu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza neclara in antecontractul de vanzare-cumparare ... iMozzie iMozzie Salutare, urmeaza sa semnez un antecontract de vanzare-cumparare pentru achizitia unui apartament iar o clauza suna cam asa: \"In calitate de promitenti ... (vezi toată discuția)
Intr-o promisiune bilaterala de vanzare cumparare pentru un avans de 2200 euro, 5 % se poate institui ipoteca pe apartament ??valoarea apartamentului ? GHEORGHIU RAMIRO GABRIEL GHEORGHIU RAMIRO GABRIEL Buna ziua, Bunica mea a incheiat o promisiune bilaterala de vanzare cumparare pentru un apartament, bunica fiind vanzatorul apartamentului iar cumparatorul ... (vezi toată discuția)
Promisiune bilaterala de vanzare cumparare cu firma Amade Amade Urmeaza sa semnez o promisiune bilaterala de vanzare cumparare pentru un imobil compus din teren si o casa in constructie. Constructie ce trebuie finalizata de ... (vezi toată discuția)